Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ελληνογερμανικό deal που δίνει χρόνο στην Ελλάδα


Τρεις οι άξονες της νέας στρατηγικής η οποία θα περιλαμβάνει και haircut 30% και ο ρόλος του αμερικανικού παράγοντα...
Ελληνογερμανικό deal φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί στο παρασκήνιο. Μπορεί όλοι να έχουν μείνει με την άποψη από τη χθεσινή συνάντηση της A. Merkel της Καγκελαρίου της Γερμανίας και του Α. Σαμαρά του πρωθυπουργού της Ελλάδος ότι μετά την αξιολόγηση της έκθεσης προόδου θα αποτιμηθεί η Ελλάδα και θα παρθούν αποφάσεις..ωστόσο τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει ελληνογερμανικό deal το οποίο θα σφραγιστεί σήμερα στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, Fr. Hollande...

Αν και οι περισσότεροι έχουν εστιάσει στο γεγονός ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα σε περίπτωση που η ίδια ακολουθήσει το πρόγραμμα προσαρμογής, προφανώς και οι λεπτομέρειες δείχνουν... ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει άλλον δρόμο. 
Αξιόπιστες πηγές του www.bankingnews.gr σε Βερολίνο και Παρίσι αναφέρουν ότι ήδη από την Πέμπτη το βράδυ, δηλαδή πριν τη συνάντηση Merkel - Σαμαρά, έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, και η οποία είναι ήδη στο τραπέζι. Μόνος όρος είναι ο Σαμαράς να αποδείξει ότι είναι πρόθυμος να τηρήσει - με όλη τη σημασία της λέξης - τα συμφωνηθέντα.
Ωστόσο με αυτή την συμφωνία η Ελλάδα κέρδισε χρόνο η οποία εξυπηρετεί περισσότερο την Ευρώπη και τις ΗΠΑ λόγω εκλογών αλλά και την Ελλάδα καθώς στο μεσοδιάστημα μπορεί να αποδείξει η κυβέρνηση Σαμαρά ότι μπορεί να μείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις. 

Με βάση διαρροές, η συμφωνία βασίζεται σε τρεις άξονες:
1. Εμπροσθοβαρής ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει άμεσα διαθέσιμα μετρητά για να εξυπηρετήσει το χρέος... συν περαιτέρω βοήθεια με μείωση των επιτοκίων δανεισμού. 
2. Επέκταση της διάρκειας των δανείων. Αυτό σημαίνει περισσότερος χρόνος.
3. Μια δεύτερη απομείωση του χρέους, δηλαδή νέο κούρεμα. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε αγοραίες τιμές, δηλαδή χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας, περίπου στις 70 μονάδες βάσης, υπάρχει περιθώριο απομείωσης αυτών των ομολόγων. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της ΕΕ, αυτή η παράμετρος τέθηκε μετά από τη συνδρομή του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi. Το haircut εκτιμάται στο 30%.
Άλλωστε, οι ίδιες πηγές παρέπεμψαν το bankingnews.gr στις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών W. Schäuble στις αρχές της εβδομάδας, όταν ανέφερε ότι επιπλέον χρόνος δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, επομένως χρειάζεται κάποιες περισσότερο ουσιαστικές δράσεις...

Ο ισχυρός αμερικανικός δάκτυλος 
Ρόλο στις εξελίξεις έχει διαδραματίσει και ο αμερικανικός παράγοντας καθώς ο Β. Obama ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να έχει ζητήσει να μην υπάρξει οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη με την Ελλάδα αν δεν περάσουν οι αμερικανικές εκλογές. 
Άρα για την ώρα η συγκυρία ευνοεί την Ελλάδα καθώς κερδίζει ακόμη λίγο χρόνο. 

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...