Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ο καιρός τρελαίνεται στον Ειρηνικό


Πιθανή επανεμφάνιση του Ελ Νίνιο τις επόμενες εβδομάδες
Το Ελ Νίνιο της διετίας 2006-2007. Το θερμό επιφανειακό ρεύμα κινείται από το δυτικό Ειρηνικό προς τη Νότιο ΑμερικήΤο Ελ Νίνιο της διετίας 2006-2007. Το θερμό επιφανειακό ρεύμα κινείται από το δυτικό Ειρηνικό προς τη Νότιο Αμερική   (Φωτογραφία:  NASA )
Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές στο ύψος των βροχοπτώσεων σε μεγάλο τμήμα του πλανήτη, είναι πιθανό να εκδηλωθεί τον τρέχοντα και τον επόμενο μήνα στον Ειρηνικό, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός
Μετεωρολογίας (WMO).
Το Ελ Νίνιο εμφανίζεται ανά ακανόνιστα χρονικά διαστήματα 2 έως 7 ετών. Το όνομά του σημαίνει στα ισπανικά «μωρό αγοράκι», καθώς το φαινόμενο γίνεται αντιληπτό γύρω στα Χριστούγεννα δυτικά της Νοτίου Αμερικής.
Κύριο χαρακτηριστικό του φαινομένου είναι η μετακίνηση θερμών επιφανειακών υδάτων από το δυτικό Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό προς τον ανατολικό Ειρηνικό. Μαζί με το ρεύμα αυτό κινούνται και τα μοτίβα των βροχών, προκαλώντας εκτεταμένη ξηρασία στο δυτικό Ειρηνικό και ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις στις κανονικά ξηρές περιοχές του ανατολικού Ειρηνικού.
«Ένα ασθενές Ελ Νίνιο ενδέχεται να σχηματιστεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και να διαρκέσει έως τον χειμώνα του βορείου Ημισφαιρίου» αναφέρει τώρα WMO. Το φαινόμενο Ελ Νίνια, το αντίθετο του Ελ Νίνιο, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Όπως επισημαίνει ο WMO, προηγούμενα επεισόδια του Ελ Νίνιο συνδυάστηκαν με εκτεταμένες ξηρασίες στην Αυστραλία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη βορειοανατολική Βραζιλία, την νοτιοανατολική Αφρική και ορισμένα τμήματα της Ασίας και των ΗΠΑ.
Αντίθετα, οι βροχές είναι ασυνήθιστα έντονες στον Ισημερινό, το βόρειο Περού, την περιοχή που εκτείνεται από τη νότιο Βραζιλία έως τη βόρειο Αργεντινή, καθώς και σε τμήμα της ανατολικής Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...