Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Αιγυπτιακός λαβύρινθος




Με την φράση: «τον είδα με τα μάτια μου και ξεπερνά τα λόγια, γιατί όλα μαζί τα τείχη και τα έργα των Ελλήνων λιγότερο κόπο και δαπάνη χρειάστηκαν από τον λαβύρινθο τούτο», χαρακτηρίζει ο Ηρόδοτος το μεγάλο αιγυπτιακό οικοδόμημα που, κατά την ελληνική παράδοση, κατασκευάστηκε από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα του Μινωικού λαβύρινθου, τον Δαίδαλο.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι το έργο αυτό κατασκευάστηκε από τους δώδεκα βασιλείς που διαδέχτηκαν τον τελευταίο βασιλιά της Αιγύπτου και ιερέα του Ηφαίστου, τον Σεθώ. Οι βασιλείς αυτοί μοίρασαν σε 12 μέρη την μεγάλη χώρα του Νείλου και συνασπίστηκαν μόνο για να δημιουργήσουν το μεγάλο αυτό αιγυπτιακό αρχιτεκτονικό επίτευγμα, που «ξεπερνάει ακόμα και τις πυραμίδες».

Η περιγραφή του έργου είναι η εξής: «Ο λαβύρινθος έχει δώδεκα αυλές, έξι που βλέπουν προς τον Βορρά κι άλλες έξι που βλέπουν προς τον Νότο. Οι αυλές της βόρειας πλευράς είναι συνεχόμενες και βρίσκονται απέναντι από αυτές της νότιας πλευράς, που είναι επίσης συνεχόμενες, κι έτσι οι πύλες τους είναι κι αυτές αντικριστές. Όλες αυτές τις αυλές τις περιβάλλει ένας μοναδικός τοίχος, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν αίθουσες χτισμένες σε δύο επίπεδα. Οι μισές είναι υπόγειες, οι άλλες μισές χτισμένες πάνω στις πρώτες, τρεις χιλιάδες συνολικά, χίλιες πεντακόσιες σε κάθε επίπεδο. Τις υπερυψωμένες αίθουσες τις είδα ο ίδιος και περιγράφω αυτά που είδα με τα μάτια μου … είναι ανώτερες από κάθε ανθρώπινο έργο!

Οι έξοδοι απ’ τα υπόστεγα και οι ελιγμοί μέσα στις αυλές ήταν εξαιρετικά περίπλοκοι, κι ήταν θαύμα απίστευτο πώς τα περάσματα οδηγούσαν από τις αυλές στις αίθουσες κι από τις αίθουσες στις στοές κι από τις στοές σε άλλα υπόστεγα και από τις αίθουσες αυτές σε άλλες αυλές. Η οροφή τους είναι πέτρινη, όπως και οι τοίχοι, που είναι γεμάτοι ανάγλυφες παραστάσεις. Κάθε αυλή περιβάλλεται από κολόνες φτιαγμένες από λίθους λευκούς άριστα συναρμοσμένους. Εκεί που τελειώνει ο λαβύρινθος έχει χτιστεί μια πυραμίδα με ύψος σαράντα οργιές (76,8 μ.), όπου είναι σκαλισμένες μεγάλες παραστάσεις και όπου φτάνει κανείς ακολουθώντας έναν υπόγειο διάδρομο». 

Mia stala

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...