Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Οι επστήμονες ξέρουν τι θυμάσαι

Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν, με μέσα υψηλής τεχνολογία, να διαβάσουν τον εγκέφαλο και να διαχωρίσουν ποιο γεγονός μπορεί κάποιος να θυμάται. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια του τμήματος νευροεπιστημών Eleanor Maguire, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μαγνητικής τομογραφίας λειτουργικού συντονισμού (fMRI) και έδειξαν σε δέκα συνδεδεμένους στον εγκέφαλο εθελοντές τρεις σύντομες σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες.

Στη συνέχεια, ήταν σε θέση, πάντα με τη βοήθεια ενός λογισμικού με ειδικούς αλγόριθμους, μελετώντας μόνο τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, να καταλάβουν και να ξεχωρίσουν ποιες ακριβώς σκηνές σκέφτονταν οι εθελοντές, από αυτές που είχαν δει προηγουμένως.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως η εν λόγω μελέτη θα τους βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για όσους πάσχουν από απώλεια ή έλλειψη μνήμης, ενώ σε εάν αναπτυσσόταν περισσότερο ίσως να συμβάλλει στη θεραπεία της εγκεφαλικής άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μπορεί επίσης, όπως είπαν, να υπάρξουν και άλλες πρακτικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα, η διάκριση ανάμεσα σε μια αληθινή και μια ψευδή μνήμη ή ανάμεσα σε μια πρόσφατη και μια παλαιότερη μνήμη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι μέσα από το σάρωση του εγκεφάλου, οι επιστήμονες μπορούσαν να προβλέψουν απλούστερες σκέψεις, όπως να καταλάβουν ποιο χρώμα σκέφτονταν οι εθελοντές, ποιο αντικείμενο ή ποια τοποθεσία.

Τώρα πια, αυτή η ικανότητα ανάγνωσης των σκέψεων του εγκεφάλου επεκτείνεται και στις μνήμες, που αποτελούν πιο πολύπλοκες διαδικασίες.

Ο αλγόριθμος του υπολογιστή, που έχουν αναπτύξει οι βρετανοί ερευνητές για να αναλύει μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας, δεν «διαβάζει» στην πραγματικότητα τις μνήμες, αλλά μπορεί να ξεχωρίσει τη μια από την άλλη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μνήμες αποθηκεύονται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.

«Τώρα που έχουμε δει που βρίσκονται, έχουμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε πώς οι μνήμες αποθηκεύονται και πώς μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου», δήλωσε η Maguire.

Τα τελευταία χρόνια οι νευροεπιστήμονες έχουν καταφέρει σημαντικές προόδους στην ανάγνωση του εγκέφαλου, μεταξύ άλλων, έχουν μπορέσει να καταλάβουν ποιόν αριθμό είδε ένας άνθρωπος, ποιο γράμμα σκοπεύει να πληκτρολογήσει κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...