Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Είναι όντως οι ξανθιές... χαζές?


Πρόκειται για έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους μύθους ανά τους αιώνες. Η αντίληψη ότι οι ξανθιές είναι πιο χαζές από τις μελαχροινές υπάρχει από την αρχαιότητα.

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι αμέσως μετά έβριζαν χαρακτηριστικά τις γκόμενες που κυκλοφορούσαν στα Βόρεια. Ήταν βάρβαρες και δεν ήξεραν τη γλώσσα τους βλέπεις, οπότε δεν τους καθόντουσαν και γι' αυτό τις βάφτισαν ηλίθιες. Πού να ήξεραν τότε τι θα πει Σουηδέζα (ή μικρή Ολλανδέζα, πάρ'το όπως θες). Αυτοί βλέπαν πως οι γκόμενες του Βορρά ήταν άξεστες και απολίτιστες, οπότε τις πέρασαν στην ιστορία σα χαζές.

Το Μεσαίωνα ο μύθος εξακολούθησε να υπάρχει και μάλιστα εμπλουτίστηκε. Οι λόρδοι και οι δούκισσες της Κεντρικής Ευρώπης (σ.σ. και η δικιά μας Δούκισσα είναι βαμμένη ξανθιά) γυρνώντας στα χωράφια τους έβλεπαν τις καημένες τις χωριάτες να τσαπίζουν και τους έπιανε αναγούλα. Οι τύπισσες αυτές των χωραφιών, επειδή καθόντουσαν όλη μέρα κάτω από τον ήλιο, είχαν συνήθως μαλλιά που άνοιγε το χρώμα τους προς το ξανθό και είχαν δέρμα μαυρισμένο φυσικού σολάριουμ. Έτσι, θεωρούσαν πως οι ξανθιές και μαυρισμένες ήταν χαμηλού επιπέδου, δηλαδή χαζές.

Ο μύθος εξακολούθησε να υφίσταται ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, παρόλο που τα κράτη των ξανθιών (λέγε με Σκανδιναβία etc) άρχισαν να αναπτύσσονται γρήγορα και ξεπέρασαν πολλές κλασικές δυνάμεις των προηγουμένων αιώνων. Κι εκεί που ο κόσμος άρχισε να σταματά το ρατσισμό στις ξανθιές, ήρθε η Anita Loos με το βιβλίο της "Gentlemen Prefer Blondes" να ταράξει τα νερά. Το 1953 η Marilyn Monroe ερμηνεύει το ρόλο της ξανθιάς στη μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο (trailer) και ξεσπά θύελλα αντιδράσεων στο γυναικείο πληθυσμό όλου του πλανήτη. Η ξανθιά Μέριλυν μπορεί να εμφανίζεται ως αφελής και χαζή, αλλά είναι αυτή που έχει χιούμορ και πλάκα, οπότε και βγαίνει ως πιο προσιτή και γλυκιά από τη μελαχροινή αντίζηλό της Jane Rusell. Φαντάσου ότι μελαχροινές βγήκαν τότε στους δρόμους και διαδήλωναν ότι είναι το ίδιο διασκεδαστικές με τις ξανθιές (δες φωτό!). Η Μέριλυν, όμως, δεν κατάφερε να αλλάξει την αντίληψη του κόσμου για τις ξανθιές. Το 2001 η Reese Witherspoone με την ταινία "Legally Blonde" επιβεβαίωσε το μύθο και τον παγίωσε, ενώ ο Hitchcock πάντα χρησιμοποιούσε σαν πρωταγωνίστριές του ξανθιές, για να μην τις υποπτευόμαστε ποτέ!

Μέχρι σήμερα ΚΑΝΕΝΑΣ επιστήμονας δεν κατάφερε να αποδείξει τη σχέση μεταξύ χρώματος μαλλιών και εξυπνάδας. Καμία έρευνα στον αντίστοιχο τομέα δεν απέδωσε και έτσι οι ξανθιές μπορούν να κυκλοφορούν εκεί έξω λέγοντας πως είναι ίσες με τις υπόλοιπες. Μια ιντερνετική βάση δεδομένων, μάλιστα, καταρρίπτει το μύθο, δείχνοντας πως οι ξανθιές έχουν πιο ψηλό IQ (intelligence quotient) από τις μελαχροινές (πηγή). Η ίδια έρευνα δείχνει πως οι ξανθοί άντρες είναι οι χαζοί της υπόθεσης. Πόσο χαίρομαι που είμαι μαυριδερός!

Από άλλες έρευνες στο πεδίο αυτό, αξίζει να μείνουμε στο ότι το 60% και πλέον των ματσωμένων επιλέγουν για συντρόφους τους ξανθιές. Γι' αυτό γρήγορα στο κομμωτήριο! Και άκου και αυτό. Οι γυναίκες με μεγαλύτερο στήθος είναι πιο έξυπνες από τις πλάκες! Η έρευνα προέρχεται και καλά από το Σικάγο και λέει πως οι γυναίκες με στήθος XXL (D+) σκοράρουν 10 πόντους τουλάχιστον παραπάνω στα IQ tests σε σύγκριση με τις άβυζες και μικρόβυζες. Οπότε εκτός από κομμωτήριο πάρε τηλέφωνο και στον πλαστικό σου (αν πιστεύεις ότι έχεις περιθώρια να "αλλάξεις"). Η έρευνα αυτή φαίνεται λίγο μούφα, μιας και δεν τη βρήκα καταχωρημένη σε καμία βάση δεδομένων του συναφιού μου (πηγήlink).

Τέλος, αξίζει να βρούμε ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο για το πώς ο κόσμος άρχισε να κατηγορεί τους ξανθούς για ηλιθιότητα. Η εκδοχή μου στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και επιχειρεί να σε πείσει μελαχροινέ μου αναγνώστη. Το χρώμα των μαλλιών δεν είναι το ίδιο σε όλους τους πληθυσμούς. Υπάρχουν χώρες που το φυσικό ξανθό κάνει πάταγο. Για δες ας πούμε τον παρακάτω χάρτη. Με ανοιχτό κίτρινο οι ξανθοί είναι >80% του πληθυσμού και με σκούρο σκατουλί οι μελαχροινοί >80% όλων αντίστοιχα.


Είναι γνωστό πως οι φυλές έχουν διαφορετικά IQs. Μερικοί λαοί σκοράρουν ψηλότερα από τους υπολοίπους και αυτό το απέδειξαν δεκάδες μελέτες μέχρι σήμερα. Η πιο έγκυρη από αυτές (πηγή1, πηγή2) λέει ότι οι πιο έξυπνοι είναι οι Ιάπωνες (IQ=105), μετά έρχονται οι Δυτικοευρωπαίοι (99) και ακολουθούν οι Ινουίτες -κάτι σαν Εσκιμώοι δηλαδίς (91), οι Κινέζοι και οι Ινδιάνοι γηγενείς Αμερικάνοι (87), οι νησιώτες του Ειρηνικού (85), οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής (84), οι υποσαχάριοι έγχρωμοι (67) και οι γηγενείς Αυστραλοί (62). Ξέροντας πως οι Ιάπωνες είναι μελαχροινοί στο χρώμα των μαλλιών και ότι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο είναι η μελαχροινή Marilyn vos Savant, μπορούμε μια χαρά να υποθέσουμε ότι οι ξανθοί είναι λιγότερο έξυπνοι! Βέβαια θα μου πεις ότι και οι πιο χαζοί θεωρητικά είναι επίσης μελαχροινοί... τι να κάνουμε, όμως? Είμαστε περισσότεροι, συμβαίνουν αυτά!

Tο συμπέρασμα? Όσο και να μην το πιστεύεις οι ξανθιές είναι το ίδιο έξυπνες :(
Το έχει πει και ο Χαριτοδιπλωμένος:
' ψηλές, κοντές, ξανθιές, μελαχροινές, αδύνατες, χοντρές... όλες καλές! '

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...