Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Stuxnet worm: Επέστρεψε και επιτίθεται


Το Ιράν ισχυρίζεται ότι απέτρεψε μια νέα ηλεκτρονική επίθεση που στόχευε τις βιομηχανικές μονάδες σε μια νότια επαρχία.
Τα τελευταία χρόνια, διάφοροι ιρανικοί βιομηχανικοί και κρατικοί φορείς έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυξανόμενες ηλεκτρονικές επιθέσεις, που πιστεύεται ότι σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Μια μονάδα παραγωγής ενέργειας και άλλες βιομηχανίες στο νότιο Ιράν έχουν στοχοποιηθεί από τοStuxnet worm, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του Ιράν.
Το Πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν ανέφερε ότι η επίθεση στόχευε την έδρα του Υπουργείου Πολιτισμούγια την υποστήριξη και προστασία των Έργων Τέχνης, με τα ίχνη της κυβερνοεπίθεσης να έχουν εντοπιστεί στο Ντάλας με χρήση ενδιάμεσων “σταθμών” για απόκρυψη του ηλεκτρονικού ίχνους στηΜαλαισία και το Βιετνάμ.
Η πρόσφατη επίθεση του Stuxnet είχε εντοπιστεί και αποκρουσθεί με επιτυχία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. «Ήμασταν σε θέση να αποτρέψουμε την επίθεση με τη βοήθεια ισχυρών αντιμέτρων ασφάλειας και την συνεργασία εξειδικευμένων hackers» δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Ο εξελιγμένος αυτός ιός διαδίδεται μέσω USB drives και χρησιμοποιεί τέσσερις προηγουμένως άγνωστες ευπάθειες στα Windows (zero-day attacks).
Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ​​επιτιθέμενοι επιβράδυναν επίσης το διαδίκτυο του Ιράν και επιτέθηκαν σε υπεράκτιες υποδομές εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το Ιράν είναι ευαισθητοποιημένο σχετικά με τις επιθέσεις malware, αφότου ο Stuxnet είχε πλήξει στο παρελθόν αρκετά κρίσιμες υποδομές του Ιράν.
Όταν ο πηγαίος κώδικας του Stuxnet είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο, διαπιστώθηκε οτι ο ιός είχε μολύνει υπολογιστές στην Ινδονησία, την Ινδία, ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Stuxnet ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ως «κατάσκοπος» στα βιομηχανικά συστήματα και είναι ειδικά σχεδιασμένος για να επιτίθεται σε συστήματα SCADA που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των βιομηχανικών συστημάτων παραγωγής.
Πηγή: SecNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...