Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Σκότωσε η Λίζι Μπορντέν τους γονείς της;


Το σπίτι της Λίζι Μπορντέν (φωτογραφία δίπλα) στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ θεωρείται ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη στις ΗΠΑ. Έκανε όμως η Μπορντέν τους ειδεχθείς φόνους για τους οποίους δικάσητηκε;

Lizzie Borden took an axe
and gave her mother forty whacks.
When she saw what she had done
she gave her father forty-one.

Η Λίζι Μπορντέν πήρε ένα τσεκούρι
και έριξε στη μητέρα της 40 τσεκουριές
Όταν είδε τι είχε κάνει
έριξε στον πατέρα της 41. - Λαϊκό δίστιχο

Έχει μείνει στην ιστορία εξαιτίας του παραπάνω δίστιχου -παιδικό μάλιστα- που διαδόθηκε την εποχή της υπόθεσης. Έτσι όλα τα παιδιά στις ΗΠΑ έχουν μάθει πως η Μπορντέν σκότωσε τη μητέρα της με 40 τσεκουριές και τον πατέρα της με άλλες 41! Το έκανε όμως;

Ο μύθος: Το έκανε

Το πτώμα του Andrew

Η σύντομη απάντηση είναι "όχι", δεν σκότωσε τον πατέρα της, Andrew, και τη μητριά της, Abby. Επίσης, αναληθής είναι και ο αριθμός των χτυπημάτων. Ο πατέρας της δέχθηκε 11 χτυπήματα και η μητριά της 18 ή 19. Κάποιοι είδαν τη Λίζι αμέσως μετά τους φόνους και δεν είχε στάλα αίμα πάνω της. Επιπλέον, ένα μήνα πριν, κάποιος είχε διαπράξει μερικούς φόνους με τσεκούρι παρόμοιους με αυτούς των Μπορντέν. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν ήταν στη χώρα όταν σκοτώθηκαν ο Andrew και η Abby.

Η δίκη

Η Λίζι δικάστηκε αλλά μετά από μια μόλις ώρα συζητήσεων μεταξύ των ενόρκων βρέθηκε αθώα. Κανένας άλλος δεν δικάστηκε και η Λίζι συνέχισε τη ζωή της ήσυχα και πέθανε μετά από 35 χρόνια. Το σπίτι των Μπορντέν (φωτογραφία κάτω) μπορεί να το επισκεφτεί όποιος το επιθυμεί -με ραντεβού- και μάλιστα μπορεί να μείνει.


Μερικά έμμεσες αποδείξεις δείχνουν ότι μπορεί η Λίζι να σκότωσε τους γονείς της, αλλά κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν δόθηκε ποτέ. Ενώ τα ρούχα της δεν είχαν αίμα πάνω τους, όντος έκαψε ένα φόρεμα μετά τις δολοφονίες επειδή είπε ότι της είχε πέσει χρώμα πάνω του. Επίσης προσπάθησε να αγοράσει δηλητήριο μια εβδομάδα πριν από τις δολοφονίες και όλη η οικογένεια αρρώστησε μια ημέρα πριν -αυτό αποδόθηκε σε τροφική δηλητηρίαση. Εκείνη την εποχή, οι εγκληματολόγοι δεν ήταν τόσο αξιόπιστοι όσο σήμερα και έτσι δεν έψαξαν το τσεκούρι για δακτυλικά αποτυπώματα ακόμη και αν η τεχνολογία το επέτρεπε εκείνη την εποχή.

Ενδιαφέρον γεγονός

Η Λίζι και η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Μοντγκόμερυ (Elizabeth Montgomery - η μάγισσα Σαμάνθα στην τηλεοπτική σειρά "Bewitched"), η οποία κατά τύχη και χωρίς να το γνωρίζει έπαιξε τη Λίζι σε μια τηλεταινία για τους φόνους και τη δίκη, ήταν έκτες εξαδέλφες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...