Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Το φαινόμενο του Καπουτσίνο


Αν προσπαθήσετε να μαντέψετε τι είναι αυτό το άσπρο πράγμα στις φωτογραφίες, το πιο πιθανό είναι να κάνετε λάθος.  Γιατί πολύ απλά το άσπρο πράγμα που βλέπετε δεν είναι ούτε χιόνι, ούτε χαλάζι και δεν πέφτει από τον ουρανό..
Είναι αφρός και έρχεται από την θάλασσα.. το παράξενο αλλά και εξαιρετικά σπάνιο αυτό φαινόμενο, ονομάζεται Cappuccino coast και όπως θα έχετε ήδη καταλάβει πήρε το όνομα του από τον πλούσιο αφρό που έχει ο καφές Καπουτσίνο.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο παράξενος αφρός δημιουργείται από ακαθαρσίες στον ωκεανό, όπως άλατα, χημικές ουσίες, νεκρά φυτά, ψάρια τα οποία αποσυντίθεται και εκκρίσεις από φύκια. Όλα ανακατεύονται μεταξύ τους από ισχυρά ρεύματα και δημιουργούνται φυσαλίδες.
Αυτές οι φυσαλίδες κολλάνε μεταξύ τους, όπως μεταφέρονται προς την ακτή και μετατρέπονται σε αφρό όταν  το κύμα σκάει με δύναμη στην βράχια.
Η προηγούμενη φορά που αναφέρθηκε η εμφάνιση του εντυπωσιακού αυτού φαινομένου ήταν τον Αύγουστο του 2007 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Η αμέσως  επόμενη αυτόν τον χειμώνα στο Sea Point του Cape Town.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...