Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Περίεργα παιχνίδια παίζουν με τον… ύπνο μας, οι ηλεκτρονικές συσκευές


Η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών δύο ώρες πριν τον ύπνο είναι ικανή να προκαλέσει την καταστολή παραγωγής της ορμόνης μελατονίνης και να μας προκαλέσει αϋπνία.
Περίεργα παιχνίδια παίζουν με το… κεφάλι μας ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τηλεόραση όταν χρησιμοποιούνται επί ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο. Παρ’ ότι οι χρήστες τους κοιμούνται σχεδόν όσο και οι πολέμιοί τους, οι πρώτοι το πρωί νυστάζουν και αποδίδουν την υπνηλία τους στις ηλεκτρονικές συσκευές! Γιατί; Ίσως διότι επηρεάζονται οι ανάγκες και η ποιότητα του ύπνου τους, απαντούν οι ειδικοί.

«Αν και πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή ηλεκτρονικά μέσα, όπως το Ίντερνετ, όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση τέτοιων μέσων πριν από τον βραδινό ύπνο τόσο πιθανότερο είναι να νομίζει κανείς ότι δεν κοιμάται αρκετά». 

Για την έρευνα του “Κέντρου Έρευνας Φωτισμού” του πολυτεχνείου Rensselaer των Η.Π.Α. εξετάστηκαν 13 εθελοντές σε αυτόφωτες ταμπλέτες, με τη βοήθεια των οποίων κλήθηκαν να διαβάσουν, να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ή να παρακολουθήσουν ταινίες.

Ακόμα και η 60λεπτη έκθεση στο φως των οθονών είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση στην παραγωγή μελατονίνης, αντίστοιχη με εκείνη που προκαλείται κατά την 60λεπτη έκθεσή μας στον ήλιο. Μετά την δίωρη έκθεση των εθελοντών στις φωτισμένες οθόνες τους ωστόσο, οι ειδικοί κατέγραψαν σημαντική μείωση στις τιμές της μελατονίνης.

Η μελατονίνη είναι χημική ουσία, η οποία σχετίζεται με τον έλεγχο του “ρολογιού” του οργανισμού και παράγεται μετά τη δύση του ηλίου. Η ουσία στέλνει νυχτερινά σήματα στο σώμα, ενημερώνοντάς το για την ώρα της ημέρας. Η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ικανή να προκαλέσει την επιβράδυνση ή ακόμη και την καταστολή της παραγωγής μελατονίνης, διακόπτοντας έτσι την ομαλή διαδικασία του ύπνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...