Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ο ταχύτερος «δολοφόνος»!


Πρόκειται για τον πιο γρήγορο θηρευτή στη Γη αφού μπορεί να παγιδεύει και να εξοντώνει τα θύματά του σε λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου!
Η Ουτρικουλάρια είναι ένα υδρόβιο σαρκοβόρο φυτό που προτιμά να αναπτύσσεται κυρίως σε βαλτώδεις περιοχές. Δεν διαθέτει ρίζες και γι΄ αυτό ανέπτυξε κύστες οι οποίες λειτουργούν ως παγίδες μικροσκοπικών εντόμων, οστρακόδερμων και άλλων οργανισμών (π.χ., πρωτόζωα). Γάλλοι ειδικοί που μελέτησαν το φυτό διαπίστωσαν ότι καταφέρνει να συλλαμβάνει και να εξοντώνει τα θηράματα του κυριολεκτικά αστραπιαία.
Χρησιμοποιώντας μια κάμερα υψηλής ταχύτητας που καταγράφει δέκα χιλιάδες καρέ το δευτερόλεπτο επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ κατάφεραν να απαθανατίσουν λεπτομερώς τον μηχανισμό παγίδευσης που διαθέτει η Ουτρικουλάρια. Οπως διαπίστωσαν, το φυτό καταφέρνει να πιάσει και να εξοντώσει το θύμα του σε λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.
Utricularia foliosa
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι επιταχύνσεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας αγγίζουν τα 600 G, δηλαδή 600 φορές η δύναμη της βαρύτητας.
Συγκριτικά οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε έναν αστροναύτη κατά τη διάρκεια της απογείωσης ενός διαστημοπλοίου αναπτύσσονται δυνάμεις 3,5 G, ενώ μετά τα 7 G ο άνθρωπος χάνει τις αισθήσεις του. Οπως είναι ευνόητο, λοιπόν, το φυτό διαθέτει μια παγίδα από την οποία είναι πρακτικά αδύνατον να ξεφύγει οποιοσδήποτε ζωντανός οργανισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...