Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Τα πιο παράξενα μουσικά όργανα όλων των εποχών

Από το cello-horn στην harpitar, αυτά τα μουσικά όργανα είναι πιο συναρπαστικά από ένα πιάνο.

Η Harpitar, Σεπτέμβριος 1918


Ο R.E. Bates έβρισκε την κιθάρα "γλυκούτσικο όργανο, αλλά χωρίς δυναμική προβολή" και έτσι δημιούργησε ένα παράξενο όργανο: ένα συνδυασμό κιθάρας και άρπας, που το ονόμασε Harpitar. Έχει έξι χορδές και μοιάζει με κιθάρα με τη μόνη διαφορά πως οι χορδές είναι σε

σώμα άρπας.

Ο άνθρωπος ορχήστρα, Ιούλιος 1922

Αν ξέρεις να παίζεις ένα όργανο, μπορείς να παίζεις τρία, με τη χρήση της συσκευής που εφηύρε ο William J. Maxwell. Όταν ο μουσικός χτυπάει μια χορδή στο "κυρίως όργανο", παίζουν και άλλα δυο όργανα με αρμονικές χορδές. Στην φωτογραφία το κυρίως όργανο είναι το μπάντζο.

Παράσταση ήχου και φωτός, Μάρτιος 1926


Το luminaphone μετατρέπει τις ακτίνες φωτός σε μουσική, με 37 πιθανές νότες στο πληκτρολόγιο. Όταν πατάει κανείς μια χορδή, μια δέσμη φωτός παράγεται από έναν προβολέα. Η δέσμη στη συνέχεια περνά μέσα από μια διάτρηση σε ένα περιστρεφόμενο δίσκο, χτυπώντας ένα κύτταρο σεληνίου, που μετατρέπει το φως σε ηλεκτρική δόνηση. Ένας ενισχυτικός σωλήνας μεγεθύνει τις δονήσεις και εκπέμπει τον ήχο από ένα ηχείο, δημιουργώντας ένα ωραίο τραγούδι.

Η καρύδα που τραγουδάει, Μάρτιος 1926


Το ουκουλέλε είναι ένα Χαβανέζικο όργανο σαν την κιθάρα. Αλλά δεν είναι το μόνο όργανο που προέρχεται από την Χαβάη, καθώς υπάρχει και η καρύδα που τραγουδάει. Πρόκειται για ένα έγχορδο του οποίο το σώμα είναι από γυαλισμένη καρύδα.

Το μεγαλύτερο βιολί του κόσμου, Απρίλιος 1935


Ένας ηλικιωμένος κατασκευαστής βιολιών σε μια πόλη του Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ κατασκεύασε αυτό το βιολί ύψους 4,27 μέτρων ως το κύκνειο άσμα του. Μόνο το ηχείο είναι ύψος 2,13 μέτρα. Αλλά αυτό το βιολί δεν ήταν το μοναδικό του έργο. Κατασκεύασε επίσης ένα υβριδικό άρπα-τσέλο, ένα τσέλο-νάνο και ένα βιολί με τρεις βραχίονες.

Μουσικά όργανα σε σχήμα λαχανικών, Νοέμβριος 1935


Η οκαρίνα είναι γνωστή και σαν "γλυκοπατάτα" εξαιτίας του σχήματος της. Με τη χρήση πλαστικού μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει μια "οκαρίνα" σε όποιο σχήμα λαχανικού θέλει. Αρκεί ο θάλαμος να είναι ακανόνιστου σχήματος και ο αέρας να εισέρχεται από το πλάι.

Το Cello-Horn, Οκτώβριος 1936


Αυτή η συσκευή που μοιάζει με τσουλήθρα έκανε την εμφάνιση της στο Σικάγο με το όνομα "cello-horn." Παίζεται σαν τσέλο και παράγει "ένα μοναδικό τονικό εφέ".

Μουσική από τα πάντα, Αύγουστος 1937


Ο καθηγητής Charles C. Weideman του Πανεπιστημίου του Οχάιο είχε πάνω από 100 μουσικά όργανα που είχε φτιάξει μόνος του από παράξενα υλικά όπως λάστιχα κήπου, χαρτονένιους σωλήνες, τραπεζικές επιταγές και κόκαλα από γαλοπούλες. Στα 10 του, συντόνισε τους πάσσαλους του φράχτη του σπιτιού του κόβοντας τους σε διάφορα μεγέθη και έπαιξε μελωδίες.

Στην φωτογραφία, με τη φορά του ρολογιού και από πάνω προς τα κάτω, ο Weideman παίζει το μεγαλύτερο ξυλόφωνο του κόσμου από χατροσωλήνες, τρομπέτα από λάστιχο κήπου και σύρματα προσαρμοσμένα σε σκουπόξυλο.

Δακτυλογραφώντας μουσική, Δεκέμβριος 1939


Με την εξέλιξη των υπολογιστών πολλοί θα ήταν οι βιρτουόζοι γύρω μας, αν βέβαια υπήρχε και σήμερα αυτό το όργανο. Εφευρέθηκε από τον Alexander Rose, ρεπόρτερ δικαστηρίων, και απλά καθώς κάποιος πληκτρολογούσε παράγονταν μουσική καθώς μέσα στη μηχανή υπήρχαν χορδές που πάλλονταν, κάτι σαν το πιάνο δηλαδή. Ωραίος τρόπος για να αποκτήσει κανείς σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

1 σχόλιο:

  1. ╔════════════════════╗
    ║▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒║
    ║▒▒███▒▒▒███▒▒▒▒▒▒▒▒▒║
    ║▒█████▒█████▒▒▒▒▒▒▒▒║
    ║▒███████████▒▓▒▒▒▒▒▒║
    ║▒▒█████████▒▓▓▓▒▒▒▒▒║
    ║▒▒▒▒█████▒▒▓▓▓▓▓▒▒▒▒║
    ║▒▒▒▒▒███▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒║
    ║▒▒▒▒▒▒█▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒║
    ║▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▒║
    ║▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▒▒▒▓▓▓▒▒║
    ║▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒║
    ╚════════════════════╝
    ★MaRiBeL★

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...