Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Dinka: Το παράξενο και επίπονο τελετουργικό των ουλών

Τα περισσότερα αγόρια και κορίτσια Dinka δεν κλαίνε όταν ο τοπικός μάγος παίρνει ένα καυτό μαχαίρι και χαράζει τα πρόσωπά τους.
Αν κλάψουν ή αντιδράσουν από τον πόνο θα χάσουν την υπόληψή τους στην κοινότητα, γι 'αυτό είναι καλύτερα να καθίσουν ήσυχα κατά την διάρκεια της τελετής.




Τα χαράγματα που γίνονται στο πρόσωπο δίνουν ταυτότητα στην φυλή και θεωρούνται ότι δίνουν ομορφιά στις γυναίκες της φυλής.


Οι άνδρες της φυλής Dinka στο Νότιο Σουδάν έχουν ουλές στα πρόσωπά τους με τρεις παράλληλες γραμμές σε όλο το μέτωπο, μια ένδειξη του θάρρος τους.



«Είναι μια ευκαιρία για τους νέους να αποδείξουν την ανδρεία τους μπροστά στους συμμαθητές και τους μεγαλύτερούς τους», δήλωσε ο Emily Sloane, ένας εργαζόμενος στην ανθρωπιστική οργάνωση Juba στο ανατολικό Κονγκό. "Όποιος φωνάζει ή αντιστέκεται στην διαδικασία χάνει ένα μεγάλο μέρος της υπόληψης του."





Τα χαράγματα στα αγόρια Dinka γίνονται κατά την εφηβεία για να σηματοδοτήσουν τη μετάβαση τους στην ενηλικίωση, όπου λαμβάνουν τις ευθύνες των ανδρών της νομαδικής φυλής.


Οι ουλές μπορεί επίσης να είναι ένα μήνυμα που δηλώνει σε ποια φυλή των Dinka ανήκουν, ή χρησιμοποιούνται σε μια προσπάθεια να εμφανίσουν την ομορφιά της κάθε φυλής.





Μερικές φυλές έχουν τελείες για να διακρίνουν τους εαυτούς τους, λέει ο Σλόαν. Άλλοι εμπιστεύονται το χέρι του μάγου για να δημιουργήσει τομή στο κεφάλι τους που μοιάζει με μόνιμη κορώνα.





Τα μέλη που επιλέγουν να μην κάνουν τα χαράγματα αντιμετωπίζονται ρατσιστικά, «θεωρείται ότι έχουν εγκαταλείψει τις παραδόσεις τους," δήλωσε ο Σλόαν. "Πολλοί δεν τους αναγνωρίζουν ως μέλη της φυλής αν δεν περάσουν από το τελετουργικό των ουλών."





Ανεξάρτητα από το σκοπό του, το τελετουργικό σταδιακά καταργείται σε τμήματα του Σουδάν, όπως συνέβη στο γειτονικό Κονγκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...