Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Baatara Gorge: Ένα θαύμα της φύσης



Ο εντυπωσιακός καταρράκτης
Οι ομορφιές της φύσης ανά τον κόσμο είναι τέτοιες που μπορούν να κάνουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό άνθρωπο να εκφράσει το θαυμασμό του. Από αυτές τις ομορφιές της φύσης, ξεχωρίζουν σίγουρα οι καταρράκτες. Όσοι έχουν επισκεφτεί έστω μια φορά στη ζωή τους έναν καταρράκτη, έχουν να λένε για το μοναδικό θέαμα. Στην Ελλάδα οι σημαντικότεροι και πιο γνωστοί καταρράκτες είναι αυτοί της Έδεσσας. Βέβαια, σε πολλές χώρες του εξωτερικού υπάρχουν πολλών ειδών καταρράκτες που ξεχωρίζουν για την ομορφιά και την ιδιαιτερότητά τους.
Η περιοχή και η ανακάλυψη
Ο καταρράκτης Baatara Gorge, αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά και περιπετειώδη μέρη στη γη. Βρίσκεται στο Tannurine του Λιβάνου. Η εικόνα του νερού που ρέει από μεγάλο ύψος μέσα σε σπηλιά είναι μοναδική. Πρόκειται για σπηλιά με τρία επίπεδα, για αυτό και η περιοχή έχει ονομαστεί «Το σπήλαιο των 3 γεφυρών». Ο καταρράκτης πέφτει από ύψος 255 μέτρων. Η σπηλιά είναι από ασβεστόλιθο.
Το όνομα Baatara αποδίδεται τόσο στη σπηλιά, όσο και στο φαράγγι της περιοχής. Πρόκειται για ένα τοπίο, που στο σύνολο του προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Ο καταρράκτης ανακαλύφθηκε το 1952 από τον Γάλλο βιο-σπηλαιολόγο Ενρί Κοϊφέ. Ωστόσο, ολόκληρη η περιοχή χαρτογραφήθηκε πλήρως στη δεκαετία του 1980, από τις αρμόδιες αρχές του Λιβάνου.
Κοντά στο χωριό Balaa βρίσκεται μια κοιλάδα στην οποία μπορεί να δει κανείς τρεις φυσικές γέφυρες. Η μία έχει τοποθετηθεί πάνω από την άλλη και όλες μαζί πάνω από ένα χάσμα στο Όρος του Λιβάνου. Το όλο σκηνικό γίνεται πιο εντυπωσιακό αφού μπει η άνοιξη. Τότε, λιώνει το χιόνι και σχηματίζεται ένας καταρράκτης ύψους 90-100 μέτρων, ο οποίος πέφτει πίσω από τις τρεις γέφυρες μέσα στο χάσμα, ύψους 250 μέτρων.
Η συγκεκριμένη περιοχή όπως μαρτυρά ο ασβεστόλιθος της σπηλιάς, έχει δημιουργηθεί από την Ιουρασική περίοδο (άνω των 160 εκατ. ετών). Μάλιστα, οι επιστήμονες κατά τη δεκαετία του 80’ προσπάθησαν να βρουν από πού προέρχεται και που πηγαίνει το νερό. Έτσι, αφού το έβαψαν, είδαν πως με το φως της επόμενης ημέρας κατευθύνθηκε στο διπλανό χωριό Mgharet al-Ghaouaghir.
Η σημασία και η εκμετάλλευση του καταρράκτη
Κατά το παρελθόν αρκετοί είτε οργανωμένα είτε μεμονωμένα έχουν προχωρήσει λίγο πιο πέρα, κάνοντας rappel στο φαράγγι και στη σπηλιά της περιοχής. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, οι αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις, φοβούμενες πως θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για αυτό το φυσικό θαύμα.
Μάλιστα, ο συγκεκριμένος καταρράκτης διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την περιοχή και τους ντόπιους. Βλέπετε, το νερό που πηγάζει από την περιοχή είναι γλυκό, ενώ διεισδύει και φιλτράρεται μέσω του ασβεστόλιθου, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο ρεύμα, εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Οι τρεις γέφυρες στη σειρά η μία πάνω από την άλλη δημιουργήθηκαν λόγω της κάθετης και κυκλικής διάβρωσης διαμέσου του χρόνου και των καταρρεύσεων που συνέβησαν κατά το παρελθόν. Ακόμα και στις μέρες μας, η ανάπτυξη της λακκούβας δεν είναι πλήρης και ούτε θα μπορέσει να γίνει ποτέ, λόγω του νερού που ρέει σε αυτή. Αυτό οφείλεται κυρίως στον καταστρεπτικό για την περιοχή χειμώνα. Όταν λιώνει ο πάγος, μεγάλα και χοντρά κομμάτια της λακκούβας σπάνε και πέφτουν.
Η προστασία και τα μέτρα ασφαλείας
Ο καταρράκτης και το χάσμα ορίζονται μόνο από μια σειρά αυστηρών σημαδιών, τα οποία κατατοπίζουν τους επισκέπτες. Άλλωστε, η παραμικρή λανθασμένη κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία, αφού η περιοχή είναι απότομη και το έδαφος συχνά γλιστράει. Τέλος, απαγορεύεται η διάσχιση της μεσαίας γέφυρας, αφού έστω και το ελάχιστο πρόσθετο βάρος από αυτό που μπορεί να αντέξει, θα οδηγούσε σε κατάρρευση.
Κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να πει πόσο θα αντέξει η συγκεκριμένη σπηλιά ή ποιες είναι οι εργασίες που χρειάζονται να γίνουν για να την προστατέψουν και πιο το χρονικό όριο αυτών. Μέχρι, να βρεθεί κάποια πρωτοποριακή λύση ή μέχρι όσο αντέξει την καταπόνηση η σπηλιά, οι επισκέπτες και τουρίστες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν, πάντα με τις κατάλληλες προφυλάξεις, αυτό το μοναδικό θέαμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...