Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Το μυστικό συστατικό της γερμανικής μπίρας τύπου lager


Όσο παράξενο και αν ακούγεται η γερμανική μπίρα τύπου lager κρύβει τις ρίζες της στα δάση της Νοτίου Αμερικής, όπως αποκαλύπτουν τώρα οι ειδικοί.Νέα μελέτη έδειξε ότι το μυστικό συστατικό που ευθύνεται για την ιδανική ζύμωση της συγκεκριμένης μπίρας είναι ένα σπάνιο είδος...σακχαρομυκήτων το οποίο ταξίδεψε από τη Νότιο Αμερική στην Ευρώπη κατά λάθος πριν από περίπου 500 χρόνια.

Πέρα από τη ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες, η άγρια μαγιά επιτρέπει και την διατήρηση της μπίρας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Μεθυσμένοι» μύκητες αγνώστου ταυτότητας

Για χρόνια οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η μαγιά που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της γερμανικής μπίρας (Saccharomyces carlsbergensis) δεν είναι φυσική: αποτελεί ένα υβρίδιο ευρωπαϊκής μαγιάς και ενός άλλου είδους «μεθυσμένων» μυκήτων που δεν είχε βρεθεί ποτέ στην Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο είδος είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά από Βαυαρούς μοναχούς όταν κατά την προσπάθειά τους να παρασκευάσουν παγωμένη μπίρα, τοποθέτησαν το μείγμα σε βαρέλι που είχε μάλλον κατασκευαστεί στην Παταγονία.

Γερμανική μπίρα με αργεντίνικο ταμπεραμέντο

Τα νέα ευρήματα τώρα, έρχονται να ενώσουν την «αλυσίδα» της παγωμένης απόλαυσης. Ο πολυπόθητος συνδετικός κρίκος είναι ένα είδος σακχαρομυκήτων που εντοπίζεται στις οξιές της Παταγονίας, στην Αργεντινή και μεταφέρεται από μύγες που τρέφονται από αυτές.

Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι το σπάνιο είδος μυκήτων ενδεχομένως να ταξίδεψε εν πλω μέσω ξυλείας στην Ευρώπη, ή ακόμη και στο στομάχι μιας …μύγας!

«Οι μοναχοί φαίνεται ότι έφτιαχναν ένα ελαφρύτερο ποτό το οποίο μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και με τον καιρό γινόταν μπίρα» αναφέρει ο Πορτογάλος ερευνητής Χοσέ Πάουλο Σαμπάιο.

Από επιστημονικές αναλύσεις φάνηκε ότι το νέο είδος άγριας μαγιάς δεν έμοιαζε με κανένα άλλο γνωστό είδος.

«Το συγκεκριμένο είδος μυκήτων αναζητάται εδώ και δεκαετίες» εξηγεί ο καθηγητής Κρις Χίτινγκερ από το Πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν-Μάντισον. «Και τώρα το εντοπίσαμε. Πρόκειται ξεκάθαρα για το άγνωστο μυστικό συστατικό της γερμανικής μπίρας» προσθέτει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...