Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

La Paz: μία πόλη χωρίς ρολόι

Σχεδόν σε κάθε πόλη, οπουδήποτε στον κόσμο, ο καθένας θα μπορούσε να κολλήσει στο πρωινό μποτιλιάρισμα από τις 07:00 έως τις 09:00 το πρωί. Αλλά όχι στη La Paz της Βολιβίας. Εκεί η ώρα αιχμής ξεκινά στις 09:00 το πρωί.
Η βολιβιανή κυβέρνηση σκέφτεται ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Γι’ αυτό εργάζεται για τη μεταρρύθμιση στον τομέα εργασίας που μεταξύ άλλων έχει ως στόχο να σπάσει αυτή την εθνική συνήθεια που κάνει τα πάντα να γίνονται καθυστερημένα. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτή η συνήθεια είναι να προσφέρει ένα οικονομικό κίνητρο. Σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής αυτά τα επιπλέον χρήματα θα μπορούσαν να σημαίνουν πολλά για πολλούς ανθρώπους. «Οι Βολιβιανοί που θα φτάνουν στο χώρο εργασίας τους στην ώρα τους κάθε μέρα θα μπορούσαν να πάρουν ένα μπόνους ακρίβειας» υποστηρίζει ο Victor Hugo Chavez, δικηγόρος του Υπουργείου Εργασίας, μιλώντας στο BBC. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πολλά για την οικονομία. Η κυβέρνηση του προέδρου, Έβο Μοράλες, υπολογίζει πως το κόστος της καθυστέρησης των Βολιβιανών στοιχίζει στη χώρα εκατομμύρια δολάρια λόγο της απώλειας χρόνου εργασίας. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα αυξήσει την παραγωγικότητα και συνεπώς είναι καλό για την οικονομική ανάπτυξη των φτωχών χωρών μας» τόνισε ο Τσάβες, ο οποίος φαίνεται επίσης να υπόκειται σε αυτό το εθνικό γνώρισμα καθώς προγραμματίζει πάντα αργά τις δημόσιες εμφανίσεις και συγκεντρώσεις του. Μάλιστα σε συγκεκριμένη περίπτωση οι δημοσιογράφοι αποχώρησαν από το προεδρικό μέγαρο εκνευρισμένοι αφού περίμεναν σχεδόν δύο ώρες για μία συνέντευξη τύπου.

Οι φοιτητές της Βολιβίας υποστηρίζουν ότι ακόμη και οι καθηγητές δεν είναι στην ώρα τους κάτι που μειώνει δραστικά τους χρόνους του μαθήματος. «Αυτός είναι ο χρόνος της Βολιβίας. Δεν είμαι βέβαιη ότι αυτό το νομοσχέδιο θα καταφέρει να αλλάξει κάτι που αποτελεί την πεμπτουσία της Βολιβίας» δηλώνει με σχετική παραίτηση η Patricia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...