Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ζουν περισσότερο οι άντρες που κάνουν δουλειές στο σπιτι.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η συστηματική ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού μπορεί να αποτελεί μυστικό μακροζωίας για τους άντρες. Δανοί ερευνητές παρακολούθησαν επί χρόνια σχεδόν 60.000 μεσήλικες άντρες και γυναίκες, για να διερευνήσουν πως επηρεάζει τη μακροζωία κάθε είδους φυσική δραστηριότητα.
Όπως διαπίστωσαν, η ενασχόληση με ασκήσεις όπως το....


τζόγγινγκ μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία κατά 25% στις γυναίκες και κατά 22% στους άνδρες. Ανάλογα οφέλη στα δύο φύλα έχει και η ποδηλασία, ενώ η κηπουρική φάνηκε να δρα προστατευτικά κυρίως στους άνδρες.



Όμως η μελέτη, όπως αναφέρουν "tanea.gr" εξέτασε και τις επιδράσεις που έχουν στους άντρες οι δουλειές του σπιτιού - από το βάψιμο ενός τοίχου μέχρι το σφουγγάρισμα. Το συμπέρασμα ήταν πως η συστηματική ενασχόληση με αυτές ασκεί ισχυρή προστατευτική δράση έναντι του πρόωρου θανάτου.
Στην πραγματικότητα, στους άντρες ηλικίας 50-64 ετών, οι δουλειές του σπιτιού συσχετίσθηκαν με μείωση κατά 23% του κινδύνου θανάτου από κάθε αιτία, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Epidemiology».
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου, στην Κοπεγχάγη, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «η αποφυγή της καθιστικής ζωής είναι πιο σημαντική από την συστηματική άσκηση» και ότι «η ενασχόληση με οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα είναι απείρως καλύτερη από την ακινησία».
Οι ειδικοί φωνάζουν εδώ και χρόνια ότι πρέπει να σηκωνόμαστε συχνά-πυκνά από τις καρέκλες και να κάνουμε οτιδήποτε αναγκάζει το σώμα μας να κινείται, διότι ο καθιστικός τρόπος ζωής τροφοδοτεί προβλήματα όπως η καρδιοπάθεια και ο τύπου 2 διαβήτης.
Η σύσταση είναι να ασχολούμαστε επί 150 λεπτά κάθε εβδομάδα με ήπιας εντάσεως δραστηριότητες, όπως η κηπουρική, ο χορός, το περπάτημα και οι βαριές δουλειές του σπιτιού, ή 75 λεπτά με έντονες ασκήσεις, όπως η συμμετοχή σε δραστήρια αθλήματα, το τρέξιμο και η αεροβική.
Τρεις στους τέσσερις ενήλικες στη Δύση, όμως, ούτε κατά διάνοια αφιερώνουν τόσο χρόνο στην κίνηση.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...