Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Δρόμοι που φωσφορίζουν στο σκοτάδι!

Ένας «έξυπνος αυτοκινητόδρομος»  στην Ολλανδία, στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος που θα επεκταθεί στις Κάτω Χώρες. Ο δρόμος θα λάμπει στο σκοτάδι ενώ θα μπορεί να προειδοποιεί τους οδηγούν για τυχόν πάγο στο οδόστρωμα, εμφανίζοντας νιφάδες χιονιού που θα φωσφορίζουν στο πέρασμα των οχημάτων. Οι γραμμές θα φορτίζουν κατά τη διάρκεια της μέρες με ειδικούς λαμπτήρες και θα ενεργοποιούνται τη νύχτα, εχώ το φως θα διαρκεί για πάνω από 10 ώρες.
perierga.gr - Δρόμοι που φωσφορίζουν στο σκοτάδι!
Αυτό θα μπορέσει να μειώσει ή και να καταργήσει την ανάγκη για φωτισμό στο δρόμο ενώ οι ερευνητές εργάζονται και προς την εξοικονόμηση επιπλέον  με ειδικά φώτα που θα ανάβουν λίγο πριν περάσουν τα αυτοκίνητα, όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση στο δρόμο και δεν απαιτείται κατά συνέπεια ο διαρκής φωτισμός.
perierga.gr - Δρόμοι που φωσφορίζουν στο σκοτάδι!

Τα φώτα αυτά μάλιστα θα ανάβουν με αιολική ενέργεια από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Επιπλέον, ένα χρώμα ειδικό για δρόμους ευαίσθητο στην θερμοκρασία θα εμφανίζει στο οδόστρωμα κρυστάλλους πάγου, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν, προειδοποιώντας τους οδηγούς για τις ολισθηρές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...