Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Βιολογικοί χάκερ εγκεφάλου.


Προσοχή: Οι βιολογικοί χάκερ μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλό σας!Προσοχή: Οι βιολογικοί χάκερ μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλό σας!
Οι Αμερικανοί επιστήμονες είναι βέβαιοι: δεν είναι μακριά εκείνη η ώρα, που θα καταστεί δυνατή η παράνομη διείσδυση στον εγκέφαλο, όπως στον υπολογιστή, που θα κάνει τον άνθρωπο ελεγχόμενο. Και το ρόλο των ιών θα τον έχουν ειδικά δημιουργημένοι μικροοργανισμοί, προϊόν της εργασίας των ερευνητών, που ασχολούνται με μια νέα κατεύθυνση της γενετικής μηχανικής, τη συνθετική βιολογία.
Τα κύτταρα είναι ζωντανοί μικρο-υπολογιστές και το DNA είναι γλώσσα προγραμματισμού, αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των μελλοντολόγων. Ωστόσο οι Ρώσοι ειδικοί θεωρούν ότι προς το παρόν παρόμοιες συγκρίσεις δεν είναι τίποτε περισσότερο από μεταφορικός λόγος.
Το θέμα είναι ότι οι απευθείας συγκρίσεις μεταξύ του υπολογιστή και του ανθρώπινου εγκεφάλου δεν είναι απολύτως δεοντολογικές, λέει ο Αλεξάντρ Καπλάν, ειδικός στα προβλήματα της γενετικής μηχανικής. Κι αυτό γιατί ο προγραμματιστής έχει εξονυχιστική αντίληψη του υπολογιστή του, γνωρίζει ακριβώς, που να στείλει τον ιό του, ώστε να βλάψει ένα ορισμένο πρόγραμμα. Όμως ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ πιο περίπλοκος, σημειώνει ο επιστήμονας.
Α.Καπλάν:
Το μυστικό του εγκεφάλου θα μείνει μυστικό. Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα, πώς να διαβάσουμε τις πληροφορίες από τον εγκέφαλο και με ποιον ακριβώς τρόπο, ευρισκόμενοι στο εσωτερικό αυτού του εγκεφάλου. Υπάρχουν εκεί εκατό δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, σε ποιο κύτταρο να απευθυνθούμε; Αυτό το καθήκον είναι απολύτως ανεκπλήρωτο για τους ερευνητές του εγκεφάλου αυτού καθ’ εαυτού, όσοι δηλαδή ασχολούνται με αυτήν την υπόθεση σε νευροφυσιολογικά εργαστήρια. Τί μπορεί να κάνει σε αυτήν την περίπτωση ένας μικρός ιός, ο οποίος έχει σκοπό μόνο να ενσωματωθεί στο γονίδιο κάποιου κυττάρου και να αναπαραγάγει τον εαυτό του; Μου φαίνεται ότι είναι μια μη ρεαλιστική επιδίωξη ακόμη και για το πολύ μακρινό μέλλον.
Κατά τα λεγόμενα του Καπλάν εν γένει είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργήσεις έναν τεχνητό οργανισμό με συνθετικά γονίδια, που να μοιάζει με έλλογο όν και να μπορεί από μόνος του να «σκέφτεται».
Άλλοι ειδικοί, αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι το να ελέγχεις τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου με τη βοήθεια ειδικά προγραμματισμένων μικροοργανισμών υποθετικά είναι δυνατό. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προωθημένων Πληροφοριακών Τεχνολογιών Βλαντίμιρ Κορόβιν θεωρεί ότι «πολλά από εκείνα, που άλλοτε μπορούσαμε μόνο να τα φανταστούμε γίνονται πραγματικότητα». Καλλιεργούνται τεχνητά όργανα, κατασκευάζονται εκτυπωτές, που «τυπώνουν» όργανα. Γι’ αυτό και από τη μία πλευρά αυτοί οι φόβοι είναι απολύτως ρεαλιστικοί, όμως πρόκειται για υπόθεση όχι του κοντινού μέλλοντος», σημειώνει ο προγραμματιστής.
Όποιες προοπτικές κι αν διαγράφουν οι επιστήμονες, οι επιτυχίες της συνθετικής βιολογίας είναι αναμφίβολες. Ήδη έχει δημιουργηθεί το πρώτο βακτήριο με πλήρω τεχνητό γονιδίωμα, οι επιστήμονες εργάζονται με μικροοργανισμούς, οι οποίοι θα ενεργοποιούν φαρμακευτικά σκευάσματα, την τροφή ή ακόμη και θα παράγουν ηλεκτρισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...