Μετά από 130 και πλέον χρόνια λύθηκε το μυστήριο του πλέον καταζητούμενου Αυστραλού, που κάποιοι τον χαρακτηρίζουν «ψυχρό εκτελεστή» και άλλοι «λαϊκό ήρωα» και «σύμβολο της αντίστασης των Ιρλανδών στο βρετανικό κατεστημένο».
Ιατροδικαστές πιστοποίησαν ότι τα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν στην παλαιά φυλακή του Πέντριτζ της Μελβούρνης, ανήκουν στο διαβόητο ληστή Νεντ Κέλι που σήμερα έχει καταξιωθεί ως «λαϊκός ήρωας» στη συνείδηση του αυστραλιανού λαού. Η ζωή του έγινε δυο φορές ταινία. Την πρώτη φορά τον ενσάρκωσε ο Μικ Τζάγκερ και την δεύτερη ο Χίθ Λέτζερ. Μετά από εξαντλητική έρευνα που διήρκησε 20 μήνες, επιστήμονες και γιατροί αποκάλυψαν ότι σχεδόν ένας ολόκληρος σκελετός που βρέθηκε σε ένα ξύλινο κουτί, ανήκε στον διάσημο ληστή, ο οποίος απαγχονίστηκε στη Μελβούρνη το 1880. Τα αποτελέσματα του δείγματος DNA από τον δισέγγονο της αδελφής του Νεντ Κέλι, Λέι Ολβερ, αποδεικνύουν ότι τα οστά είναι αυτά του διάσημου ληστή. Σύμφωνα με φήμες τα οστά βρίσκονταν στη φυλακή Πέντριτζ, αλλά αυτό δεν είχε επιβεβαιωθεί.
Η εκταφή των οστών, τα οποία είχαν μπερδευτεί μαζί με αυτά 33ων άλλων κρατουμένων, πραγματοποιήθηκε το 2009. Μια έρευνα ξεκίνησε όταν ένα κρανίο, το οποίο πίστευαν ότι ανήκε στον Κέλι, παραδόθηκε στο Βικτωριανό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής στις 11 Νοεμβρίου του 2009. Ο γενικός εισαγγελέας, Ρόμπερτ Κλαρκ, είπε ότι ήταν ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα από ιατροδικαστές στην Αυστραλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Νεντ Κέλι βρέθηκε αντιμέτωπος με τον νόμο για πρώτη φορά όταν επιτέθηκε σε έναν Κινέζο χοιροτρόφο το 1869 μετά από καβγά του δεύτερου με την αδερφή του Κέλι. Εξοργισμένος με το σωφρονιστικό σύστημα της Αυστραλίας και με τις άδικες νομοθεσίες που επιβράβευαν τους πλούσιους και έστελναν στη φυλακή τους φτωχούς, άρχισε μαζί με συγγενείς του, να κλέβει ζώα εκτροφής από τους πλούσιους.
Το 1878 ένας αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι ο Κέλι τον πυροβόλησε στον καρπό και είχε ως αποτέλεσμα η μητέρα του Κέλι, να φυλακιστεί για 3 χρόνια για συνεργεία. Ο Κέλι μαζί με τον αδερφό του Νταν και τους φίλους του Στηβ Χερτ και Τζο Μπάιρν κρύφτηκαν στο δάσος για να αποφύγουν την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια ενός ανθρωποκυνηγητού, ο Κέλι σκότωσε τρεις αστυνομικούς και στη συνέχεια λήστεψε δύο τράπεζες. Σε μία από αυτές παρέδωσε στον ταμία ένα γράμμα 8.000 λέξεων, στο οποίο εξηγούσε γιατί λήστευε την συγκεκριμένη τράπεζα. Σε μία καταδίωξη που διήρκησε μισή μέρα ο Κέλι τραυματίστηκε στα πόδια από σφαίρες. Ο Κέλι εκτελέστηκε δια απαγχονισμού της Μελβούρνης στις 11 Νοεμβρίου 1880. Οι τελευταίες του λέξεις ήταν: «Αυτά έχει η ζωή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου