Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Tο γάλα του ιπποπόταμου είναι ροζ;


Το δέρμα των ιπποπόταμων εκκρίνει δυο μοναδικά και πολύ δυνατά οξέα, το hipposudoric acid και το norhipposudoric acid, τα οποία είναι εκεί για να καθυστερούν την ανάπτυξη βακτηρίων πάνω στον ιπποπόταμο. 

Το hipposudoric acid έχει ένα έντονο κόκκινο χρώμα ενώ το norhipposudoric acid είναι έντονο πορτοκαλί. 

Όταν τα δύο οξέα εκκρίνονται ταυτόχρονα, ο συνδυασμός  τους δημιουργεί ένα στρώμα πηχτού κόκκινου υγρού πάνω στο δέρμα του ιπποπόταμου το οποίο, εκτός από την αντιβακτηριδιακή του δράση,  τον προστατεύει και από την επικίνδυνη ακτινοβολία. 

Το (υπό διαφορετικές συνθήκες άσπρο) γάλα τους, λοιπόν, φαίνεται να έχει ένα ζωηρό ροζ χρώμα επειδή την ώρα που εκκρίνεται, αναμιγνύεται με αυτό το κατακόκκινο “αντιηλιακό” που έχει ο ιπποπόταμος πάνω στο δέρμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...