Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Πώς οι αράχνες αποφεύγουν να κολλήσουν στον ιστό τους

Πώς οι αράχνες αποφεύγουν να κολλήσουν στον ιστό τους

Πώς καταφέρνουν οι αράχνες να γλιτώσουν από τις παγίδες που υφαίνουν για τη λεία τους; Η λύση στο παλιό αυτό μυστήριο έρχεται από ερευνητές που παρακολούθησαν τα αρθρόποδα με κάμερες υψηλής ανάλυσης και εξέτασαν τα πόδια τους στο εργαστήριο.

Ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Κόστα Ρίκα βιντεοσκόπησε τη συμπεριφορά των τροπικών ειδών Nephila clavipes και Gasteracantha cancriformis. Στο βίντεο που συνοδεύει τη μελέτη, μια αράχνη διακρίνεται να τραβά μια ίνα μεταξιού από τον ειδικό αδένα στην κοιλιά της και να τον τεντώνει με το τέταρτο πόδι της πριν τον στερεώσει στον ιστό.

Οι αράχνες, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στη γερμανική επιθεώρηση Naturwissenschaften, φέρουν στις άκρες των ποδιών τους μικροσκοπικά, διακλαδισμένα τριχίδια, με τα οποία μπορούν να αγγίζουν και να τραβάνε τον ιστό χωρίς να κολλάνε.

Επιπλέον, τα πόδια τους φαίνεται ότι είναι καλυμμένα με μια αντικολλητική επίστρωση. Όταν οι ερευνητές διέλυσαν αυτή την επίστρωση πλένοντας τα πόδια της αράχνης με εξάνιο και νερό, η αντικολλητική ιδιότητα χάθηκε.

Όμως, παρά τον ειδικό σχεδιασμό των ποδιών τους, οι αράχνες δεν είναι πάντα ασφαλείς από τα εργατικά ατυχήματα: όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να προσέχουν πού πατάνε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThisRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...