To Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο είναι ένας από τους εντυπωσιακότερους θησαυρούς που φτιάχτηκαν από τον άνθρωπο- και ένα από τα πιο μυστηριώδη ιστορικά αινίγματα.
Σφυρηλατημένο από εξαίσιο πετράδι και υποστηριγμένο από καθρέφτες με φύλλο χρυσού, το δωμάτιο αυτό ήταν δώρο του Φρειδερίκου Γουίλιαμ της Πρωσίας στον τσάρο Μεγάλο Πέτρο το 1717 μετά την υπογραφή της ρωσό-πρωσικής συμμαχίας. Το 1755 μεταφέρθηκε στα ανάκτορα της Μεγάλης Αικατερίνης, όπου έμεινε για εκατόν εβδομήντα χρόνια.
Η εκθαμβωτική ομορφιά και η απροσπέλαστη πολυτέλεια του το έκαναν να χαρακτηριστεί ως "το Όγδοο Θαύμα του Κόσμου". Οι τσάροι το χρησιμοποιούσαν για να εντυπωσιάζουν τους ξένους πρέσβεις και για να εκθέτουν βασιλικούς θησαυρούς. Η σημερινή του αξία υπολογίζεται στα 250 εκατ. δολάρια. Κάλυπτε περισσότερο από 55 τετραγωνικά μέτρα και περιείχε πάνω από 6 τόνους κεχριμπάρι.
Τι απέγινε αυτό το δωμάτιο;
Το 1941 τα ναζιστικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Σοβιετική Ένωση. Κατόπιν εντολής του Χίτλερ το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο επιστρέφει στη Γερμανία και στο Κοnigsberg.
Το 1945 το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο εξαφανίζεται..
και οποιαδήποτε γνώση και πληροφορία για το πού βρίσκεται βυθίζεται μέσα στο χάος στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το μυστήριο της εξαφάνισης
Προς το τέλος του πολέμου το Konigsberg βομβαρδίστηκε από τους Άγγλους ενώ αργότερα με την εισβολή των Σοβιετικών υπέστη ακόμα μεγαλύτερες ζημιές η πόλη. Με την πτώση της πόλης, οι Σοβιετικοί την μετονόμασαν σε Kalingrad ενώ ο Κόκκινος Στρατός αργότερα κατέστρεψε και το κάστρο.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες και συνομωσίες για το τι απέγινε το δωμάτιο, ανάμεσα στις θεωρίες είναι:
πως καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, βρίσκεται κρυμμένο σε κάποια υπόγεια αποθήκη στο Κonigsberg, θαμμένο σε μεταλλορυχείο στα βουνά(Ore Mountains), ή μεταφέρθηκε σε κάποιο πλοίο ή υποβρύχιο το οποίο βυθίστηκε στη Βαλτική θάλασσα από τους Σοβιετικούς σε απόπειρα των Γερμανών να το σώσουν το δωμάτιο.
Πολλοί άνθρωποι και ομάδες ερευνητών από διάφορες χώρες προσπάθησαν να εντοπίσουν το Δωμάτιο αλλά χωρίς επιτυχία.
Το 1998 δύο ξεχωριστά group(από Λιθουανία και από Γερμανία) πίστεψαν πως το βρήκαν, οι πρώτοι βυθισμένο σε μια λιμνοθάλασσα και οι δεύτεροι κρυμμένο σε ένα ορυχείο. Κανείς τους όμως δεν το βρήκε.
To 1997 βρέθηκε ένας λίθος μέρος ψηφιδωτού που διακοσμούσε το Δωμάτιο, στη Δυτική Γερμανία, στην κατοχή ενός στρατιώτη που βοήθησε στη μεταφορά του.
Το Φεβρουάριο του 2008 έγινε η τελευταία πρόοδος προς τον εντοπισμό του Δωματίου. Στο Deutschneudorf, ένα χωριό κοντά στα γερμανό-τσεχικά σύνορα, σε μία βάθους 20 μέτρα ανασκαφή, βρέθηκαν κομμάτια χρυσού ή ασήμι, που φέρονται να είναι μέρος του Κεχριμπαρένιου Δωματίου, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που έχουμε από επιζήσαντες που βοήθησαν στην μεταφορά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου