Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

10 παράξενες εφευρέσεις της Βικτωριανής Εποχής

Η Βικτωριανή Εποχή έφερε μαζί της ένα κύμα δημιουργικότητας και πειραματισμού. Μερικά από τις πιο παράξενες ιστορίες συνέβησαν εκείνη την εποχή όπως και πολλές παράξενες εφευρέσεις, μερικές από τις οποίες αποδείχτηκαν τελικά χρήσιμες.


Αυτόματη μηχανή καπνίσματος


Εκείνη την εποχή το κάπνισμα ήταν κάτι το κοινό. Τα οπιούχα ήταν κάτι σαν τα πατατάκια στα περίπτερα και πίπες υπήρχαν σε κάθε σπίτι. Σε πολλά μπαρ το σύννεφο του καπνού αποτελούνταν από διάφορα είδη. Τι γινόταν όμως αν στο μαγαζί κάποιου δεν πήγαιναν καπνιστές; Κανένα πρόβλημα, γιατί εκείνη την εποχή εφευρέθηκε η αυτόματη μηχανή καπνίσματος. Αντί για τους ανθρώπους κάπνιζε η μηχανή!


Μπαστούνι πολλαπλών χρήσεων


Παράξενο αλλά μάλλον πολύ χρήσιμο. Εκτός από μπαστούνι είχε και άλλες χρήσεις. Ήταν φλάουτο, μετρητής αλόγου (!), δίχτυ για πεταλούδες ομπρέλα και εννοείτε πίπα, μιας και όπως είπαμε, το κάπνισμα ήταν πολύ κοινό τότε.
 Κάτι σαν ελβετικός σουγιάς δηλαδή!


Μηχανή για το γλύψιμο των γραμματοσήμων


Όταν εκείνη την εποχή, το ταχυδρομείο είχε τεράστια άνθιση και κάποιος έπρεπε να στέλνει πολλά γράμματα, τότε αυτή η συσκευή του ήταν πολύ χρήσιμη. Υπήρχαν διάφορα σχέδια και σχήματα της μηχανής που κολλούσε ένα γραμματόσημο χωρίς να χρειάζεται σάλιο.


Προφυλακτήρας ποδηλάτου για κυρίες


Και το ποδήλατο βρήκε μεγάλη απήχηση εκείνη την εποχή. Πως λοιπόν οι κυρίες με τα μακριά φορέματα τους θα μπορούσαν να κάνουν την ποδηλατάδα τους χωρίς αυτά να μπλέκουν στις ρόδες; Με τον προφυλακτήρα.


Η γέφυρα που κυλούσε


Από το να 
κατασκευάσεις μια ολόκληρη γέφυρα, γιατί να μην κάνεις μια πλατφόρμα που να κινείται πάνω σε ράγες; Μάλλον η ιδέα ήταν μια σκέτη αποτυχία γιατί τελικά η γέφυρα επικράτησε.


Μηχανική βούρτσα για άλογα


Το βούρτσισμα 
του αλόγου γινόταν παιχνιδάκι με αυτήν την συσκευή.




Σταθεροποιητής για γράψιμο


Αν σκεφτεί κανείς πως η μετακινήσεις τότε γινόντουσαν με άμαξες, τότε μάλλον αυτή η συσκευή ήταν πολύ χρήσιμη. Όταν κάποιος λοιπόν ταξίδευε με μια άμαξα στους κακοφτιαγμένους δρόμους και έπρεπε να κάνει και γραφική δουλειά ταυτόχρονα, απλά τοποθετούσε τον σταθεροποιητή στο κάθισμα του και έκανε τη δουλειά του.




Διπλογράφος και Bigraph


Ο Διπλογράφος επέτρεπε σε κάποιον που έγραφε να δημιουργεί ταυτόχρονα και ένα αντίγραφο. Ο bigraph ήταν για τον ίδιο σκοπό, απλά στην ουσία, αντέγραφε τις κινήσεις του συγγραφέα και δημιουργούνταν ένα αντίγραφο σε ένα άλλο χαρτί.


Σφαιρικό ποδήλατο


Μια διάφανη σφαίρα με ένα σχοινί για να στηρίζεται ο χειριστής της.


Ηλεκτρικό κόσμημα


Το ηλεκτρικό δεν ήταν κάτι κοινό όπως είναι σήμερα, απεναντίας ήταν μια επαναστατική ιδέα. Φανταστείτε λοιπόν ένα κόσμημα που άναβε με ηλεκτρικό. Τοποθετούσα φωτάκια στο κόσμημα και αυτά έλαμπαν. Φυσικά δεν ήταν κάτι που μπορούσε να φορεθεί παντού και πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...