Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ο βόμβος του Τάος

Εδώ και μια εικοσαετία, οι κάτοικοι του χωριού Τάος στο Νέο Μεξικό έχουν χάσει τον ύπνο τους εξαιτίας ενός υπόκωφου βουητού που έρχεται από την έρημο και τους τρυπάει τα αφτιά. Κανείς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την πηγή του ή να παρουσιάσει, έστω, εισηγήσεις για το τι θα μπορούσε να τον προκαλεί.
 Όσοι ακούνε αυτό τον ήχο –κατά έναν περίεργο λόγο μόνο δύο στους δέκα κατοίκους του Τάος αναφέρουν ότι μπορούν να τον ακούσουν- τον έχουν παρομοιάσει με πετρελαιοκίνητη σακαράκα που περιφέρεται σε πολύ μακρινή απόσταση. Συνήθως ο ήχος είναι συνεχής και μονότονος, αλλά κάποτε αλλάζει και παίρνει ένα χαμηλό beat, ενώ άλλοτε έχει γρηγορότερη ένταση κι ακούγεται σαν ένας παλιός αποκωδικοποιητή Μορς
. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι όταν βρίσκονται εντός, ο ήχος φτάνει στ’ αφτιά τους καθαρότερα απ’ ότι όταν βρίσκονται εκτός. Όπως και να ‘χει, οι «ακούοντες» του Τάος συμφωνούν ότι ο ήχος εκτός από ενοχλητικός,  τους προκαλεί αϋπνίες, ζαλάδες, πονοκεφάλους, πόνους στ’ αφτιά ακόμη και συχνές ρινορραγίες
. Επιμένουν δε, πως ο ήχος δεν είναι φυσικός. Με αυτά τα δεδομένα, ότι δηλαδή ο ήχος ακούγεται μόνο από ελάχιστους κι ότι δεν έχει βρεθεί η πηγή του ή η αιτία ή έστω αυτό το «κάτι» που τον προκαλεί, ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για κάποια μυστηριώδη μαζική υστερία, ενώ άλλοι έφτασαν σε σημείο να πλέξουν συνομωσιολογικά σενάρια.
 Πολλοί επιστήμονες πέρασαν κατά καιρούς από την περιοχή για να ερευνήσουν το περίεργο αυτό ακουστικό φαινόμενο, για να συμπεράνουν πως οι «ακούοντες» του Τάος μια χαρά σώας τα φρένας έχουν, αφού με τον κατάλληλο εξοπλισμό ηχογράφησαν το περίεργο βουητό.
 Μάλιστα, το κατέγραψαν σε πολύ χαμηλή ένταση, στα 30-80 hertz, κάτι που εξηγεί το γιατί μόνο ελάχιστοι είναι ικανοί να τον ακούσουν. Πέρα απ’ αυτό, όμως, κανείς επιστήμονας δεν μπόρεσε να βρει την πηγή του βουητού.
 Εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς, ότι π.χ. μπορεί να προκαλείται από την τριβή ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες του γειτονικού φαραγγιού του Ρίο Γκράντε ή ακόμη το θρόισμα των ανέμων που περνάνε μέσα απ΄τους τεράστιους βράχους του φαραγγιού, δεν κατέστη δυνατό να υποστηριχθούν επιστημονικά.
 Οι «ακούοντες» του Τάος επιμένουν πως ο ήχος που τρυπάει τα ωστικά τους τύμπανα είναι τεχνητός και καμία σχέση έχει με φυσικά φαινόμενα, αφού μέχρι και πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχε – υπολογίζουν ότι ξεκίνησε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
 Οι ίδιοι δίνουν ως πιθανότερη προέλευσή του τις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Ναυτικού στο Νέο Μεξικό και ειδικότερα στα ραδιοκύματα από τις ασύρματες επικοινωνίες του στρατού.
 Και για να βρουν μια άκρη με το πρόβλημά τους, συνέστησαν μία επιτροπή η οποία κατάφερε να φτάσει το ζήτημα μέχρι το Κογκρέσο.
 Το Σώμα αφού μελέτησε τα δεδομένα, διέταξε επίσημη έρευνα με σαφή οδηγία να εντοπιστεί με πάσα διαφάνεια η πηγή ή η αιτία του θορύβου, ώστε να μπει ένα τέλος στο εικοσαετές μαρτύριο των κατοίκων του Τάος.
 Μετά από μήνες, η επιτροπή των επιστημόνων συνέταξε μία πολυσέλιδη έκθεση με τα αποτελέσματα ερευνών από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων στην οποία αναφέρεται πολύ μπλα-μπλα και χωρίς να προτείνει, έστω θεωρίες, για την αιτία που προκαλεί τον «βόμβο του Τάος». Χρόνια μετά, οι κάτοικοι του Τάος εξακολουθούν να μη βρίσκουν την ησυχία τους, αφού λόγω των διαστάσεων που πήρε το θέμα, πολλοί είναι οι περίεργοι που καταφθάνουν στην αμμόχτιστη πόλη για να βιώσουν αυτό το περίεργο ακουστικό φαινόμενο... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...