Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ανακάλυψαν ορχιδέες που ανθίζουν μόνο μέσα στη νύχτα

Για πρώτη φορά οι βοτανολόγοι ανακάλυψαν μια ορχιδέα που ανθίζει μόνο τη νύχτα. Οι επιστήμονες, που δεν είχαν δει ποτέ κάτι ανάλογο ως τώρα, θεωρούν μυστήρια αυτή τη συμπεριφορά του φυτού.
Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό βοτανικής της Λινναίας Εταιρίας "Botanical Journal", σύμφωνα με τοBBC και τη βρετανική ''Γκάρντιαν'', έγινε από τον ολλανδό ερευνητή Εντ ντε Βόγκελ, στη νήσο Νέα Βρετανία στο αρχιπέλαγος Βίσμαρκ, κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα, στη διάρκεια επιστημονικής αποστολής στην περιοχή αυτή που καλύπτεται από παρθένα πυκνά τροπικά δάση βροχής, όπου λαμβάνει χώρα εσχάτως σημαντική υλοτόμηση, με συνέπεια να έχουν γίνει προσβάσιμα μέρη απρόσιτα έως τώρα (σε ένα από αυτά βρέθηκε το φυτό).
Υπάρχουν περίπου 25.000 είδη ορχιδέας στον πλανήτη, κανένα όμως δεν έχει βρεθεί να ανθίζει και, κατά συνέπεια, να επικονιάζεται αποκλειστικά το βράδυ. Η μοναδική αυτή ιδιότητα της συγκεκριμένης ορχιδέας της ΝΑ Ασίας (που πήρε την επιστημονική ονομασία Bulbophyllum nocturnum) έγινε αντιληπτή μόνο όταν το φυτό μεταφέρθηκε στο βοτανικό κήπο του Λάιντεν στην Ολλανδία.
Υπάρχουν μερικά ακόμα είδη φυτών που ανθίζουν στη διάρκεια της νύχτας (ένας κάκτος, ένα γιασεμί, το δέντρο με το εύγλωττο όνομα ''τρόμος του μεσονυκτίου'' κ.α.). 'Αλλωστε, πολλές ορχιδέες ανθίζουν τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, καμία έως τώρα όμως δεν είχε βρεθεί να ανθίζει μόνο τη νύχτα.
Δεν είναι ακόμα σαφές τι είναι αυτό που επικονιάζει τη νυχτερινή ορχιδέα, είναι όμως πιθανό να πρόκειται για μικροσκοπικές νυχτόβιες μύγες που ξεγελιούνται και νομίζουν ότι επισκέπτονται μύκητες, με στόχο να εναποθέσουν τα αυγά τους, καθώς τα άνθη του φυτού παίρνουν την όψη μύκητα, ενώ παράλληλα μυρίζουν ιδιαίτερα. Οι ορχιδέες έχουν εξελικτικά αποδειχτεί ιδιαίτερα ''ευφάνταστες'' στο να βρίσκουν τρόπους να προσελκύουν έντομα, π.χ. μερικές μυρίζουν σαν σάπιο κρέας για να τραβήξουν πάνω τους τις μύγες!
Στη συγκεκριμένη μικρή νυχτερινή ορχιδέα, τα άνθη της, πλάτους δύο εκατοστών, τα οποία δεν έχουν μυρωδιά ιδιαίτερα αισθητή από την ανθρώπινη μύτη, ανοίγουν λίγες ώρες μετά το δειλινό (γύρω στις 10 το βράδυ) και παραμένουν ανοιχτά έως λίγες ώρες μετά την αυγή του ήλιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...