Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Ποια είναι τα πιο συχνά ελληνικά ονόματα;

Ποια είναι τα πιο συχνά ελληνικά ονόματα;

Εντυπωσιακή έρευνα για τα πιο συχνά ονόματα που υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και την προέλευσή τους, διεξήγαγε ο Χάρης Φουντάλης, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιντιάνα.
Κώστας, Γιώργος, Δημήτρης, Ελένη, Μαρία ή κάποιο άλλο όνομα συναντάται περισσότερο στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έρευνα που στηρίχθηκε σε στατιστικά στοιχεία, πρώτο όνομα είναι το Γιώργος με τα Δημήτρης και Κωνσταντίνος να ακολουθούν, ενώ στις γυναίκες την πρωτιά παίρνει το Μαρία και ακολουθούν το Ελένη, Αικατερίνη και Βασιλική.
Κάνοντας αναγωγή στον γενικό πληθυσμό της χώρας - και θεωρώντας ότι αποτελείται από 10 εκατομμύρια κατοίκους, το 50% των οποίων άνδρες και το 50% γυναίκες, ο κ. Φουνταλής διαπίστωσε πως με βεβαιότητα 95% στην Ελλάδα ζουν περισσότερες από 342.600 Μαρίες, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 171.000 Γιώργηδες καθώς και πως στο όνομα Ελένη ακούν σχεδόν 199.000 γυναίκες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις τριάδες ονομάτων Δημήτρης - Κώστας - Γιάννης και Ιωάννα - Δήμητρα - Ειρήνη, δεν είναι εύκολο να αποφανθεί κανείς με βεβαιότητα για το ποιο εμφανίζεται συχνότερα στον γενικό πληθυσμό, αφού οι μεταξύ τους διαφορές κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ονόματα που θεωρούνται διαδεδομένα, όπως το Θοδωρής, συναντώνται σε μόλις 27.000 Ελληνες. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψαν 1.010 διαφορετικά ονόματα με τα οποία είχαν βαπτιστεί τουλάχιστον 2 άνθρωποι από το δείγμα, ενώ σχεδόν άλλα τόσα εμφανίστηκαν μόνο μία φορά. Σε αυτά περιλαμβάνονταν σπάνια ονόματα όπως Ειλικρίνεια, Δευκαλίωνας, Αμβροσία και Φρειδερίκος.
Αναφορικά με την ετυμολογία των ονομάτων αναφέρει η έρευνα:
Γεώργιος: Από το αρχαιοελληνικό γεωργός
Δημήτριος: Αφιερωμένος στη θεά τη γεωργίας Δήμητρα
Ελένη: Φωτεινή, αστραποβολούσα.
Κωνσταντίνος: Από τη λατινική λέξη constans, δηλαδή ο σταθερός, ο αποφασισμένος, ο βέβαιος.
Μαρία: Προέρχεται από το εβραϊκό Marjam και σημαίνει αυτή που πικράθηκε, αλλά υψώθηκε και δοξάστηκε
Αικατερίνη: Προέρχεται από το κατ' εαρινή και σημαίνει εαρινή, ανοιξιάτικη.
Ιωάννης: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Yokhanan που σημαίνει η χάρη του Θεού.
Βασιλική: Σημαίνει εκείνη που ανήκει στον βασιλιά.
Νικόλαος: Προέρχεται από τις λέξεις νίκη και λαός.
Χρήστος: Παράλληλη γραφή του Χριστός. Λιγότερο πιθανή θεωρείται η εκδοχή να προέρχεται από το επίθετο χρηστός, δηλαδή χρήσιμος.
Αννα: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Hannah που σημαίνει χάρη, ευλογία του Θεού.
Πηγή: inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThisRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...