Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Τι στο καλό απέγινε ο D.B. Cooper;

24 Νοεμβρίου 1971, παραμονή Thanksgiving: Η αεροσυνοδός Florence Schaffner, της πτήσης ΝΟ305 από το Portland στο Seattle, σφραγίζει τις πόρτες και παίρνει θέση για απογείωση. Ο επιβάτης της θέσης 18C, ένας «νόστιμος τύπος, στα 40-45, καλοντυμένος και περιποιημένος» (όπως τον περιέγραψαν μετά οι συνεπιβάτες του) της δίνει ένα σημείωμα. Ραβασάκια από επιβάτες παίρνει συχνά, γι’ αυτό το διπλώνει και το τσεπώνει αδιάφορα. «Θα ήταν καλύτερα για όλους, να το διαβάσετε», της ψιθυρίζει εκείνος. Υπακούει. «Στο χαρτοφύλακά μου έχω βόμβα. Θα την χρησιμοποιήσω αν χρειαστεί. Είστε υπό αεροπειρατεία». Ανοίγει το χαρτοφύλακα και αφήνει να φανεί ένας μηχανισμός, που κατά την Schaffner έμοιαζε με βόμβα.

Στο σημείωμα αναφέρονταν και τα αιτήματά του: τέσσερα αλεξίπτωτα και $200.000, σε ασταμπάριστα χαρτονομίσματα των $20, τα οποία θα του παραδίδονταν στην προσγείωση στο Seattle.

Η αεροσυνοδός κατευθύνθηκε αμέσως στο πιλοτήριο. Ο πιλότος ενημέρωσε μέσω του Πύργου Ελέγχου το FBI, το οποίο  είπε να συγκατανεύσουν στα αιτήματα του αεροπειρατή. Κι έτσι η πτήση ΝΟ305 απογειώθηκε στην ώρα της.

Ο 18C (στην επίσημη λίστα επιβατών το όνομα είναι Dan Cooper – το ότι έμεινε στην ιστορία ως D.B. Cooper αποδίδεται σε λάθος των ΜΜΕ) παρήγγειλε ουίσκι μπουρμπόν με σόδα και κάθισε στη θέση του. Οι συνεπιβάτες του, αργότερα τον χαρακτήρισαν ως ένα «ήσυχο, μικροκαμωμένο και μάλλον συμπαθητικό τύπο, που κάπνιζε Raleigh κόκκινα».

Μέχρι να φτάσει το αεροπλάνο στο Seattle, το FBI συγκέντρωσε 10.000 εικοσαδόλαρα, όλα τυπωμένα το 1969 και με serial number που ξεκινούσε από το γράμμα L. Κατά την προσγείωση στο Seattle, ένας εκπαιδευμένος άνδρας παρέδωσε  τις $200.00 και 4 αλεξίπτωτα κι ο Cooper ως κίνηση καλής θέλησης, ελευθέρωσε όλους τους επιβαίνοντες, εκτός από τον πιλότο, τον συγκυβερνήτη, τον μηχανικό και μία αεροσυνοδό.



Κι εκεί που το FBI αναρωτιόταν για τις επόμενες κινήσεις του, πήραν καινούριες εντολές: Ανεφοδιασμός και πτήση προς Mexico City. Όταν, στον αέρα, ο Cooper διέταξε τον πιλότο ν’ αποσυμπιέσει την καμπίνα επιβατών, το FBI κατάλαβε πως ο αεροπειρατής θα επιχειρούσε κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά στην ιστορία της αεροναυπηγικής: να πηδήξει απ’ το Boeing ενόσω αυτό θα βρίσκεται στον αέρα.



Σε κάποια στιγμή στο πιλοτήριο άναψε λαμπάκι ότι άνοιξε η πίσω πόρτα. Ο πιλότος ρώτησε απ’ τα μεγάφωνα τον Cooper αν συμβαίνει κάτι. Εκείνος φώναξε «όχι». Ήταν η τελευταία του λέξη.

Το FBI υπολόγισε ότι πήδηξε στις 20:13. Με βάση την ώρα της πτώσης, την ταχύτητα πτήσης και το ύψος του αεροπλάνου, εκτιμήθηκε πως αν ο Cooper επιβίωσε της πτώσης, θα προσγειωνόταν κοντά στη λίμνη Merwin της Washington. Η ευρύτερη περιοχή χτενίστηκε από ειδικές ομάδες σε επιχειρήσεις που κράτησαν δυο μήνες, χωρίς να εντοπιστεί το παραμικρό. Oύτε πτώμα, ούτε αλεξίπτωτο, ούτε  τσάντα με λεφτά.

Ο Cooper άφησε πίσω του μόνο τα δακτυλικά του αποτυπώματα και την γραβάτα του, από την οποία περισυλλέγη υλικό DNA, το οποίο συγκρίνουν κάθε φορά που κάποιος ύποπτος εμφανίζεται στις λίστες τους.



Η υπόθεση έχει την κωδική ονομασία «Norjak» και ο φάκελος του FBI παραμένει, για 42 χρόνια ανοικτός. Ανοίγει πού και πού, για να δημοσιευτούν σκίτσα  του Cooper, ψηφιακά αλλοιωμένα για να δείχνουν πώς μπορεί να μοιάζει σήμερα και να προστεθούν νέα στοιχεία.

Τα πιο «δυνατά» είναι:
1. Το 1978, όταν ένας κυνηγός εντόπισε, κοντά στο υποτιθέμενο σημείο πτώσης του Cooper, ένα πλακάρ με οδηγίες πώς ανοίγει η πίσω πόρτα ενός Boeing 727. Mετά από τις απαραίτητες εξετάσεις διαπιστώθηκε πως το πλακάρ ήταν απ’ εκείνο το Boeing.


2. Το 1980 ένας 8χρονος βρήκε θαμμένα στις όχθες του ποταμού Columbia, στα σύνορα με τον Καναδά και τυλιγμένα με λαστιχάκια, $5,880 σε χαρτονομίσματα των $20. Η ταυτοποίηση έδειξε πως ήταν απ’ τα λύτρα του Cooper. Μάλιστα, από περαιτέρω εξετάσεις, διαφάνηκε πως τα λεφτά θάφτηκαν στο σημείο σχετικά πρόσφατα, καθώς τα λαστιχάκια ήταν φτιαγμένα από μη ανθεκτικό υλικό που λιώνει με το πέρασμα του χρόνου… Απ’ τις $5,880 που εντόπισε, ο μικρός Brian Ingram κράτησε τις $2,860 ως αμοιβή. Τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα δεν εντοπίστηκαν ποτέ και πουθενά… Ούτε ο D.B. Cooper…



http://www.elita.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...