Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Schiermonnikoog, το νησί που κινείται!


Το Schiermonnikoog είναι ένα μικρό, πολύ όμορφο, νησί ανοιχτά των ακτών της Ολλανδίας, που εδώ και πολλά χρόνια «κινείται» συνεχώς προς τα νοτιοανατολικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακριβώς 762 χρόνια πριν, το νησί βρίσκονταν περίπου 2 χλμ. βορειότερα από την σημερινή του θέση και είχε εντελώς διαφορετικό σχήμα και μορφή. Αν κάνετε τους υπολογισμούς θα ανακαλύψετε ότι το νησί κινείται κατά μέσο όρο 2,62 μέτρα ανά έτος!
Φυσικά στην πραγματικότητα το νησί δεν κινείται. Η θάλασσα διαβρώνει το νησί στο ένα του άκρο και ταυτόχρονα προσθέτει έδαφος στο άλλο προκαλώντας την αλλαγή της θέσης του και την διαφορετική μορφοποίηση του εδάφους του καθημερινά.
Το όνομα «Schiermonnikoog» προέρχεται από τους μοναχούς που κατοικούσαν στο νησί. Η λέξη «Monnik» σημαίνει «μοναχός», η λέξη «oog» σημαίνει «νησί» και η λέξη «Schier» είναι μια αρχαϊκή λέξη που σημαίνει «γκρίζο» και αναφέρεται στο χρώμα της ενδυμασίας των μοναχών.  Έτσι η λέξη Schiermonnikoog φαίνεται να μεταφράζεται ως το «νησί των γκρι μοναχών»
Schiermonnikoog, το νησί που κινείται!
Το νησί είναι αρκετά μικρό – μόλις 16 χιλιομέτρων μήκος και 4 χιλιόμετρων πλάτος – και σε αυτό βρίσκονταν το πρώτο εθνικό πάρκο της Ολλανδίας. Το μόνο χωριό που υπάρχει στο νησί ονομάζεται και αυτό Schiermonnikoog. Στο γραφικό χωριό ζουν σήμερα περίπου χίλιοι άνθρωποι. Επειδή το νησί είναι μικρό και επίπεδο, οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν ειδική άδεια από τις αρχές της χώρας για να κυκλοφορούν τα δικά τους αυτοκίνητα. Έτσι μόνο 200 νησιώτες έχουν την τύχη να μετακινούνται με τα δικά τους οχήματα. Οι υπόλοιποι όπως και οι τουρίστες χρησιμοποιούν ποδήλατα.
Ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για το Schiermonnikoog. Το νησί φιλοξενεί ένα χώρο κατασκήνωσης, μια αποβάθρα, ένα παλιρροϊκό λιμάνι για μικρά σκάφη και περίπου 15 ξενοδοχεία και εκατοντάδες σπίτια και διαμερίσματα για να φιλοξενούνται οι τουρίστες. Κάθε χρόνο 300.000 άνθρωποι επισκέπτονται το νησί Schiermonnikoog που το 2006 ψηφίστηκε ως ο ωραιότερος προορισμός στην Ολλανδία.


Schiermonnikoog, το νησί που κινείται!

Schiermonnikoog, το νησί που κινείται!

Schiermonnikoog, το νησί που κινείται!

Schiermonnikoog, το νησί που κινείται!

Schiermonnikoog, το νησί που κινείται!


2 σχόλια:

  1. που ειναι οι φωτο ρε μαμουχαλε καραγκιοζηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη θεση τους ειναι μαλλον καποιο προβλημα εχει ο υπολογιστης σου.Παντως στο μπλογκ μας σεβομαστε τα ατομα με ειδικες αναγκες και κατανοουμε τις αντιδρασεις τους.Κι εγω σ αγαπω.

      Διαγραφή

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...