Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Πενήντα συχνές παρανοήσεις και το «γκρέμισμα» των μύθων τους



Πόσο κοντός ήταν ο Ναπολέων; Φορούσαν όντως κράνη με κέρατα οι Βίκινγκ; Ο Σαλιέρι όντως μισούσε θανάσιμα τον Μότσαρτ; Προερχόμαστε από τους πιθήκους; Και οι ταύροι μισούν όντως το κόκκινο χρώμα;
Συγκεντρώσαμε τις 50 πιο δημοφιλείς παρανοήσεις γύρω από θέματα ιστορίας, επιστημών, τέχνης, διατροφής, ζωολογίας και θρησκείας καθώς και τις πραγματικές αλήθειες που κρύβονται από πίσω τους.

Οι μπανανιές είναι δέντρα
Λάθος. Είναι βοτανώδη φυτά, το μεγάλο ύψος των οποίων είναι τέτοιο ώστε μοιάζει σαν να είναι δέντρα.

Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας εφευρέθηκε από τον Έντισον
Ο Τόμας Έντισον εφηύρε πολλά πράγματα, αλλά ο ηλεκτρικός λαμπτήρας εφευρέθηκε απ’ τον Βρετανό Τζόζεφ Σουάν το 1880.

Ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική
Δεν πάτησε καν το πόδι του εκεί. Αντιθέτως κατά τα τέσσερα ταξίδια του στο Νέο Κόσμο, έφτασε μόνο μέχρι τα νησιά της Καραϊβικής, δηλαδή τις Μπαχάμες, Κούβα, Αϊτή, Τζαμάικα και Πόρτο Ρίκο.

Λάδι: αντικολλητικό για τα μακαρόνια
Το λάδι δεν αποτρέπει τα μακαρόνια από το να κολλήσουν, αλλά εμποδίζει το βραστό νερό να αφρίσει και να υπερχειλίσει

Πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως
Πρέπει να πίνουμε όσο θέλουμε. Η κατανάλωση νερού σε ημερήσια βάση δεν είναι μια αντικειμενική αλήθεια, αλλά κάτι υποκειμενικό για τον καθένα από εμάς.

Οι «εχθροί» Σαλιέρι και Μότσαρτ
Μια κινηματογραφική σύμβαση που επινόησε ο Πίτερ Σάφερ, σεναριογράφος της ταινίας «Αμαντέους». Στην πραγματικότητα, ήταν φίλοι και υπήρχε αλληλοεκτίμηση.

Το Σινικό Τείχος είναι ορατό απ’ το διάστημα
Όχι δεν είναι κι ας τελειώσουμε μια και καλή με αυτή την δημοφιλέστατη παρανόηση.

Το κολύμπι μετά από φαγητό μπορεί να αποβεί θανατηφόρο
Το φαγητό όχι, αλλά η κατανάλωση αλκοόλ σίγουρα αυξάνει τις πιθανότητες να πας… αύτανδρος στο βυθό.

Τα χρυσόψαρα έχουν μνήμη μερικών δευτερολέπτων
Τα χρυσόψαρα διαθέτουν απείρως καλύτερη μνήμη σε σχέση με άλλους… συναδέλφους τους από το ζωικό βασίλειο.

Στο Σάλεμ έκαιγαν τις μάγισσες στην πυρά
Οι 19 γυναίκες που καταδικάστηκαν ως μάγισσες εκτελέστηκαν στην αγχόνη, άλλες 18 πέθαναν μέσα στις φυλακές, ενώ υπάρχει και μια καταγεγραμμένη περίπτωση λιθοβολισμού.

Το σεξ πριν τους αγώνες καταπονεί τους αθλητές
Στην πραγματικότητα, επιβάλλεται για έναν αθλητή να κάνει σεξ πριν από έναν αγώνα, αφού έτσι αυξάνεται η παραγωγή τεστοστερόνης στον οργανισμό του.

Ο ωκεανός είναι μπλε επειδή αντικατοπτρίζει τον ουρανό
Ο ωκεανός φαίνεται μπλε επειδή το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο χρώμα του λευκού φωτός, απορροφούνται από το νερό εντονότερα απ” όσο το μπλε χρώμα.

Ο Μεσαίωνας είναι Σκοτεινή Περίοδος
Αποτελεί ιστορικό κλισέ. Η Μάγκνα Κάρτα, τα πρώτα πανεπιστήμια, τα μεσαιωνικά χειρόγραφα, οι μεγάλοι Καθεδρικοί ναοί, κι άλλες σπουδαίες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος συνέβησαν τον 12ο και τον 13ο αιώνα.

Προερχόμαστε από τους πιθήκους
Όχι. Απλώς οι πίθηκοι, μαζί με τους μπονόμπο, είναι οι κοντινότεροι συγγενείς μας, όσον αφορά στο γενετικό μας κώδικα.

Το σούσι είναι ωμό ψάρι
Η λέξη «σούσι» σημαίνει «ξινό ρύζι» και δεν περιέχει πάντα ψάρι. Η λέξη «σασίμι» σημαίνει «ωμό», αλλά δεν αναφέρεται μόνο σε ψάρι.

Τα νύχια και τα μαλλιά μεγαλώνουν μετά θάνατον
Οπτική απάτη: απλώς, το δέρμα στεγνώνει και συρρικνώνεται κι αυτό δίνει την εντύπωση πως τα υπόλοιπα μεγαλώνουν.

Ο Όρσον Ουέλς τρομοκράτησε τις ΗΠΑ
Κανένας απολύτως πανικός δεν προκλήθηκε όταν ο Ουέλς αφηγήθηκε κομμάτια από το μυθιστόρημα «Πόλεμος των Κόσμων» στο ραδιόφωνο του CBS στις 30 Οκτωβρίου 1938. Όλα κύλησαν ήρεμα και κανείς δεν βγήκε στους δρόμους φοβούμενος για την εισβολή εξωγήινων.

Ο Φρανκενστάιν και το τέρας του
Στο μυθιστόρημα της Μαίρη Σέλεϊ, ο Βίκτορ Φρανκενστάιν είναι ένας νεαρός φοιτητής που αποφασίζει να φτιάξει ένα ον. Το κατασκεύασμα αυτό δεν ονομάζεται Φρανκενστάιν, όπως πολλάκις έχει γραφτεί, αλλά απλώς… το Τέρας.

Τρόφιμα με MSG προκαλούν πονοκέφαλο
Δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει πως τα τρόφιμα που περιέχουν όξινο γλουταμινικό νάτριο προκαλούν πονοκέφαλο και ημικρανίες

Ο Ναπολέων ήταν… στούμπος
Οι τελευταίες έρευνες τον υπολογίζουν να έχει ύψος περί τα 168 εκατοστά, γεγονός που τον καθιστά σύμφωνο με τον μέσο όρο του ανδρικού ύψους της εποχής εκείνης.

Ο Σατανάς είναι ο άρχων της Κολάσεως
Δεν υπάρχει στη Βίβλο καμία αναφορά περί Σατανά που δήθεν εξουσιάζει την Κόλαση και βάζει τους αμαρτωλούς να καίγονται μέσα σε καυτά καζάνια.

Η Μαρία Αντουανέτα και το παντεσπάνι της
Η δήλωση που προέτρεπε τους φτωχούς της Γαλλίας να φάνε παντεσπάνι αποδίδεται λανθασμένα στη σύζυγο του Λουδοβίκου 16ου. Η ρήση «Qu’ils mangent de la brioche» γράφτηκε το 1765 στις «Απολογίες» του Ζαν Ζακ Ρουσό όταν η Μαρία Αντουανέτα ήταν μόλις… εννέα ετών.

Ο Αϊνστάιν στο σχολείο είχε κοπεί στα μαθηματικά
Στην πραγματικότητα, ο σπουδαιότερος φυσικός όλων των εποχών ήταν πολύ καλός μαθητής, ιδίως στα μαθηματικά και τη φυσική.

Ο Λίνκολ απελευθέρωσε τους σκλάβους
Ναι μεν ανακίνησε την όλη διαδικασία, αλλά η απελευθέρωση τους συνέβη το 1866, δηλαδή ένα χρόνο μετά το θάνατο του και τρία μετά την υπογραφή της Διακήρυξης Χειραφέτησης.

Τα αεροπλάνα ρίχνουν τα απορρίμματα τους από ψηλά
Στην πραγματικότητα, οι τουαλέτες όλων των αεροπλάνων αδειάζονται στο έδαφος, αφού το αεροσκάφος έχει πρώτα προσγειωθεί.

Μη ξυπνάτε τους υπνοβάτες
Ξυπνήστε τους, δεν πρόκειται να πάθουν κάτι ή να πεθάνουν. Ίσα ίσα που μπορεί να τους αποτρέψετε από το να κάνουν κάτι κακό στον εαυτό τους, ενόσω υπνοβατούν.

Το αλάτι κάνει το νερό να βράζει γρηγορότερα
Το αλατισμένο νερό θα βράσει όντως γρηγορότερα, αλλά αν προσθέσουμε αλάτι σε φρέσκο νερό, δεν θα κάνει απολύτως καμία διαφορά.

Το αίμα είναι στην πραγματικότητα μπλε
Το αίμα είναι πάντα κόκκινο και η παρανόηση αυτή οφείλεται στη διαφορά που φαίνεται να έχει μέσα στις φλέβες και τις αρτηρίες μας.

Χρησιμοποιούμε το 10% του εγκεφάλου μας
Η… μπακαλίστικη αυτή λογική έχει παρεξηγηθεί: σημαίνει απλώς πως δεν λειτουργούν όλοι οι νευρώνες του εγκεφάλου μας ταυτόχρονα, αλλά κάποιοι εξ’ αυτών είναι ανενεργοί για λόγους ξεκούρασης.

Τζιχάντ σημαίνει «ιερός πόλεμος»
Στην πραγματικότητα, η ορθή μετάφραση του από το Κοράνι είναι «πάλη, μάχη».

Το αλκοόλ ζεσταίνει τον οργανισμό μας
Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ, διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος, ρίχνει την θερμοκρασία του σώματος μας.

Η γλώσσα «αναγνωρίζει» τη κάθε γεύση
Η γλώσσα μας δεν διαθέτει τμήματα που αναγνωρίζουν την καθεμία από τις πέντε γεύσεις, δηλαδή το πικρό, το ξινό, το γλυκό, το αλμυρό και το «ουμάμι» (το νόστιμο).

Ένα κέρμα αν πέσει από ψηλά, είναι θανατηφόρο
Η τελική ταχύτητα που θα αναπτύξει το κέρμα αν πέσει από μεγάλο ύψος θα είναι περίπου 30-50 χλμ./ώρα, που δεν είναι ικανή να σκοτώσει κάποιον. Να τον τραυματίσει πάντως, σίγουρα.

Η Σιδηρά Παρθένος ως μέσο βασανιστηρίου
Η συσκευή δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για βασανισμό αιχμάλωτων, αλλά κατά τον 17ο και 18ο αιώνα ως… διακόσμηση σε κάστρα.

Ο Μάρκο Πόλο έφερε τα μακαρόνια απ’ τη Κίνα τον 14ο αιώνα
Τα μακαρόνια τα έφεραν στην Ευρώπη οι Άραβες, όταν κατέκτησαν τη Σικελία στα τέλη του 7ο μ.Χ αιώνα, δηλαδή περίπου 650 χρόνια πριν τον ιταλό εξερευνητή.

Η ζάχαρη κάνει τα παιδιά υπερδραστήρια
Ψέμα. Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) συμβαίνει και σε παιδιά που δεν τρώνε καθόλου ζάχαρη.

Οι νυχτερίδες είναι τυφλές
Όχι μόνο δεν είναι τυφλές, αλλά έχουν περιφερειακή όραση, ενώ εντοπίζουν τη λεία τους και διαμέσου του ήχου.

Διαθέτουμε πέντε αισθήσεις
Στην πραγματικότητα, διαθέτουμε περισσότερα από απλή όραση, γεύση, όσφρηση, αφή και ακοή: επίσης έχουμε την αίσθηση της ισορροπίας, του πόνου, της κίνησης, της πείνας, της δίψας, του κνησμού κ.α.

Στα ποντίκια αρέσει το τυρί
Τα ποντίκια απολαμβάνουν περισσότερο τις τροφές που είναι πλούσιες σε σάκχαρα, όπως επίσης το φυστικοβούτυρο και τα δημητριακά.

Ο μάρτυρας του Ισλάμ θα πάει στον Παράδεισο παρέα με 72 παρθένους
Το Κοράνι δεν αναφέρει τίποτα σχετικό, ωστόσο κάποιοι μελετητές του Ισλάμ ισχυρίζονται πως οι 72 παρθένες είναι μια υπόσχεση που αναφέρεται σε μεταγενέστερα κείμενα.

Η ζώνη αγνότητας προστάτευε τους «κερατωμένους»
Οι ζώνες αγνότητας δεν χρησιμοποιούνταν στο Μεσαίωνα για να προφυλάξουν τις γυναίκες από το να κερατώσουν τον άντρα τους όταν έλειπε στον πόλεμο, αλλά τον 19ο αιώνα για να τις αποτρέπουν από το να… αυνανίζονται.

Ο κεραυνός δεν χτυπάει ποτέ στο ίδιο σημείο δυο φορές
Τον κεραυνό τον ρωτήσατε; Λόγου χάρη, η κορυφή του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ στη Νέα Υόρκη, έχει υπολογιστεί πως δέχεται κεραυνό περίπου 100 φορές σε ετήσια βάση.

«Στοιχειώδες, αγαπητέ μου Ουότσον»
Η φράση του Σέρλοκ Χολμς στον βοηθό του δεν υπάρχει σε καμία ιστορία του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ κι είναι σεναριακό εύρημα που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1929 στην βρετανική ταινία «Η Επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς».

H ελληνική δεν έγινε η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ για μία ψήφο
Στην πραγματικότητα, τέτοια ψηφοφορία στις ΗΠΑ δεν έγινε ποτέ. Ο ίδιος μύθος έχει καλλιεργηθεί και στους Γερμανούς, πολλοί εκ των οποίων θεωρούν το ίδιο.

Οι Βίκινγκ φορούσαν κράνη με κέρατα
Το κράνος Γκγερμούντμπου, το μόνο υπάρχον αυθεντικό κράνος των Βίκινγκς, δεν έχει κέρατα, ενώ καμία απεικόνιση των κρανών τους δεν παριστάνει κερασφόρα κράνη.

Ο Ιησούς γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου
Η ημερομηνία εορτασμού της γέννησης του Ιησού επικράτησε το 350 μ.Χ. Πάντως, δεν αναφέρεται πουθενά η ακριβής ημερομηνία γέννησης του Θεανθρώπου.

Οι ταύροι μισούν το κόκκινο χρώμα
Οι ταύροι έχουν αχρωματοψία και αυτό που τους κάνει ευερέθιστους δεν είναι το χρώμα, αλλά η κίνηση της κάπας του ταυρομάχου.

Τα ημισφαίρια του εγκεφάλου επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες
Επιστημονικά άτοπο: ναι μεν κάποιες λειτουργίες συμβαίνουν στο δεξί ή το αριστερό ημισφαίριο, αλλά αμφότερα ημισφαίρια μπορούν να «μάθουν» να εκτελούν και τις λειτουργίες του… γείτονα τους.

Ο ανδρικός εγκέφαλος σκέφτεται το σεξ κάθε 7 δευτερόλεπτα
Εντάξει, αυτό μπορεί και να έχει κάποια δόση αλήθειας…
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...