Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Γιατί τα μωρά των τυφλών γυναικών έχουν πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο

Γιατί τα μωρά των τυφλών γυναικών έχουν πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλοΤα μωρά των τυφλών γυναικών όχι απλά δεν έχουν προβλήματα ανάπτυξης, αλλά παρουσιάζουν καλύτερα στοιχεία σε σχέση με εκείνα των ζευγαριών με όραση. Σε αυτό το εντυπωσιακό συμπέρασμα κατέληξε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Proceedings of the Royal Society B». Σύμφωνα με αυτή, τα συγκεκριμένα μωρά έχουν καλύτερη οπτική αντίληψη και μνήμη από τα υπόλοιπα.
Παλαιότερες μελέτες έδειχναν ότι τα παιδιά με αυτισμό έχουν μικρότερη οπτική επαφή με τους άλλους, όπως επίσης ότι ακολουθούν σε μικρότερο βαθμό το βλέμμα του άλλου. Τα παιδιά σε ορφανοτροφεία, που μοιραία έχουν λιγότερη οπτική επαφή ή κοινωνική αλληλεπίδραση με τους άλλους, έχουν επίσης δείξει προβλήματα ανάπτυξης. Οι επιστήμονες λοιπόν ερεύνησαν και το αν η έλλειψη ικανότητας των τυφλών γονιών να ανταποκριθούν στο βλέμμα και να έχουν οπτική επαφή με τα παιδιά τους επηρεάζει την ανάπτυξη τους.
«Τα μωρά είναι ευέλικτα, μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας», λέει ο Ατσούσι Σένιου, ένας εκ των ερευνητών.
Στη μελέτη, αξιολογώντας τα παιδιά σε τρεις φάσεις της ζωής τους, κατέληξαν πως τα μωρά τόσο των γονιών με προβλήματα όρασης όσο και εκείνων χωρίς, είχαν την ίδια ανταπόκριση στο να ακολουθούν το βλέμμα ή να κοιτάζουν πρόσωπα. Αυτό που τους αιφνιδίασε όμως ήταν πως τα παιδιά της πρώτης κατηγορίας τα πήγαν καλύτερα στα τεστ για την οπτική αντίληψη και τη μνήμη.
Ανάλογες επιδόσεις έχουν δείξει και τα μωρά που μεγαλώνουν ως δίγλωσσα. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να πιστέψουν πως η εναλλαγή στην επικοινωνία με έναν τυφλό και κάποιον με όραση είναι αντίστοιχος με την εναλλαγή ανάμεσα σε δύο γλώσσες για τα μωρά.
Τα ευρήματα δείχνουν την εκπληκτική πλαστικότητα του εγκεφάλου των μωρών, λέει ο Άντριου Μέλτζοφ της ομάδας που έκανε την έρευνα. Και επίσης δείχνει ότι τα μωρά βρίσκουν πάντα τρόπους επικοινωνίας με τη μητέρα. «Ένα από τα εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας είναι ότι τα μωρά των τυφλών μητέρων αύξησαν τους θορύβους με τους οποίους μπορούν να κερδίσουν την προσοχή τους, συγκριτικά με τα άλλα μωρά. Λαχταρούν την προσοχή της μητέρας και αλλάζουν για να την κερδίσουν. Εκπληκτικό!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...