Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

11 μονάρχες που ενθρονίστηκαν ενώ φορούσαν ακόμα ... πάνες




1. Βασιλιάς Oyo - Βασίλειο Toro, Ουγκάντα
Το 1995, ο Oyo ήταν ο νεαρότερος μονάρχης του κόσμου στην ηλικία των 3 χρόνων. Όταν ξεκίνησε η τελετή στέψης, ο μικρός ξεγλίστρησε από το θρόνο, έτρεξε και κρύφτηκε στην αγκαλιά της μητέρας του. Κυβερνάει το Βασίλειο Toro, στα νοτιοδυτικά της Ουγκάντα με 2 εκατομμύρια υπηκόους.

2. Αυτοκράτορας Puyi - Κίνα
Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας ήταν και ο νεότερος. Το 1908, ο Puyi (φωτογραφία) έγινε αυτοκράτορας στην ηλικία των 2 χρόνων. Στην τελετή στέψης τον κουβαλούσε ο πατέρας του, ο αυτοκράτορας φοβήθηκε, και έκλεγε, κλωτσούσε και γρατζουνούσε όλη την ώρα. Στην ηλικία των έξι, η μοναρχία του Puyi τερματίστηκε μετά από μια επανάσταση.

3. Pomare III - Ταϊτή 
Μερικά μωρά παίζουν με τις κουδουνίστρες, ενώ άλλα με την πολιτική. Ο Pomare ΙΙΙ έγινε βασιλιάς της Ταϊτής ενώ ήταν μόλις 17 μηνών. Η μητέρα του ήταν η αντιβασιλέας του, αλλά ο μικρός βασιλιάς δεν τα κατάφερε. Πέθανε στην ηλικία των πέντε χρόνων από άγνωστη ασθένεια και τον διαδέχθηκε η 14χρονη αδελφή του.

4. Ερρίκος ΣΤ' - Αγγλία
Ο Ερρίκος ΣΤ΄ ήταν ο βασιλιά-μωρό όχι μιας χώρας, αλλά δύο. Το 1422, ο οχτάμηνος Ερρίκος έγινε βασιλιάς της Αγγλίας. Δύο μήνες αργότερα, έγινε βασιλιάς της Γαλλίας. Δεν κράτησε αυτόν τον τίτλο για πολύ καιρό, μιας και το 1429, η Ιωάννα της Λοραίνης ανέκτησε τη χώρα για τους Γάλλους. Με το τέλος του Εκατονταετούς Πολέμου ο Ερρίκος τρελάθηκε, έπειτα ανάρρωσε, και όταν ξεκίνησε ο Πόλεμος των Ρόουζ, τάχθηκε με το μέρος των ηττημένων. Στην ηλικία των 43, τον κλείδωσαν στον Πύργο του Λονδίνου όπου και πέθανε.

5. Sobhuza II - Σουαζιλάνδη
Ο Sobhuza II έγινε βασιλιάς πριν καν περπατήσει. Ήταν μόλις τεσσάρων μηνών όταν ενθρονίστηκε και παρέμεινε βασιλιάς για 82 χρόνια. Με τον Sobhuza II η Σουαζιλάνδη ανεξαρτητοποιήθηκε από την Αγγλία το 1968. την ίδια χρονιά, βοήθησε να φραδτεί το Σύνταγμα της χώρας. Έγινε ο απόλυτος μονάρχης και πριν πεθάνει άφησε 70 συζύγους.

6. Αυτοκράτορας Shang των Χαν - Κίνα
Ο Shang έγινε αυτοκράτορας της Κίνας ενώ ήταν μόλις 100 ημερών! Όμως, κυβέρνησε μόνο για ένα χρόνο πριν ο 12χρονος ξάδερφος του αναλάβει.

7. Τσάρος Ιβάν ο ΣΤ' - Ρωσία
Ενώ ήταν δυο μηνών, ο Ivan VI ενθρονίστηκε Τσάρος της Ρωσίας. Ο Ivan κράτησε την εξουσία για μόλις ένα χρόνο πριν η Ελισσάβετ Πέτροβνα τον εκτοπίσει το 1741. Ο Ivan πέρασε 20 χρόνια σε απομόνωση, από φρούριο σε φρούριο. Στα 23 του, τον δολοφόνησαν οι φρουροί του.

8. Μαρία Α' - Σκωτία
Η βασιλεία της Μαρίας Α' ήταν ανάμεσα σε δυο βασιλιάδες μωρά. Ο πατέρας της, Ιάκωβος Ε' ήταν 17 μηνών όταν έγινε βασιλιάς. Ο υιός της, Ιάκωβος Α' της Αγγλίας ή Ιάκωβος ΣΤ' της Σκωτίας, ήταν μόλις 13 μηνών όταν έγινε βασιλιάς της Σκωτίας. Η Μαρία έγινε βασίλισσα της Σκωτίας ενώ ήταν μόλις έξι ημερών. Στην ηλικία των 25 ετών παρέδωσε τον θρόνο στον υιό της.

9. Ιωάννης Α΄ της Γαλλίας
O Ιωάννης Α' έγινε βασιλιάς την ημέρα που γεννήθηκε -ο πατέρας του πέθανε τέσσερις μήνες πριν, τον Ιούλιο του 1316. Δυστυχώς, ο Ιωάννης πέθανε πέντε μέρες αργότερα.

10. Αλφόνσος ΙΓ΄ της Ισπανίας
Ο Αλφόνσος ΙΓ' γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1886. Την ίδια μέρα έγινε βασιλιάς της Ισπανίας. Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας του η Ισπανία έχασε τις τελευταίες τις κτήσεις και τον εκθρόνισε ένας δικτάτορας. ο Αλφόνσο παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του για το στέμμα το 1941 όταν ανέλαβε ο Φράνκο.

11. Σάχης Shapur II - Αυτοκρατορία των Σασσανίδων
Ο θρύλος αναφέρει πως το 309, οι Πέρσες ευγενείς έβαλαν ένα στέμμα πάνω στην κοιλιά της συζύγου του βασιλιά Hormizd II. Έτσι ο Σάχης Shapur II έγινε το πρώτο έμβρυο βασιλιάς. Ο κυβερνήτης στην μήτρα ήταν ο ένατος ηγέτης της Αυτοκρατορίας των Σασσανιδών, ένα ισχυρό περσικό βασίλειο που κάλυπτε το σύγχρονο Ιράν. Ο Shapur ΙΙ κυβέρνησε για 70 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...