Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ο "πατέρας" της αντίστροφης μέτρησης



10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 ... Εκτόξευση!

Όλοι μας έχουμε δει την κλασική αντίστροφη μέτρηση σε ταινίες με αστροναύτες αλλά και από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, που γίνονται οι εκτοξεύσεις πυραύλων! Ο δημιουργός της αντίστροφης μέτρησης, δεν δούλευε για τη NASA ούτε καν ήταν κάποιος επιστήμονας. Ήταν σκηνοθέτης ταινιών επιστημονικής φαντασίας και ονομαζόταν Φριτς Λανγκ.


Δυο από τις ταινίες που σκηνοθέτησε ήταν το "Metropolis" (1926) και το "M" (1931). Και οι δυο πλέον θεωρούνται κλασικές.


Στα τέλη του 1920, ο Lang σκηνοθέτησε μια από τις πρώτες ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ονομαζόταν "Lady on the Moon" (1929), γνωστή και σαν "The Woman in the Moon". Στην ταινία γίνεται μια εκτόξευση ενός πυραύλου σαν αυτούς που αργότερα εκτοξεύθηκαν από το Κανάβεραλ.

Ο Lang σκέφτηκε πως θα είχε περισσότερη αγωνία αν γινόταν αντίστροφη μέτρηση αντί του "1-2-3" για την εκτόξευση. Σύντομα η επιστήμη αντέγραψε την τέχνη και η αντίστροφη μέτρηση έγινε σταθερή διαδικασία στην εκτόξευση πυραύλων.

Όταν ο Χίτλερ και οι Ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία, χρησιμοποίησαν μερικές από τις "τεχνικές" του Lang για την εκτόξευση πυραύλων. Αυτό όμως έγινε μετά τη φυγή του Lang από τη Γερμανία για να σωθεί.

Η γερμανική αφίσα του Das Testament des Dr. Mabuse - πηγή

Λέγεται πως είχαν καλέσει τον Lang στο γραφείο του Γκέμπελς, το 1934. Ο Γκέμπελς είχε δυο μηνύματα για τον Lang. Το πρώτο ήταν για να τον ενημερώσουν πως η ταινία του "Das Testament des Dr. Mabuse" (1933) θα απαγορεύονταν στην Γερμανία επειδή "υποκινούσε την διατάραξη της δημόσιας τάξης". Το δεύτερο ήταν πως ο Γκέμπελς ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από τις ταινίες του Lang, που ήθελε να τον κάνει επικεφαλή των γερμανικών στούντιο.

Ο Lang, με εβραϊκό υπόβαθρο, προφανώς φοβήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης! Σχεδίαζε να φύγει από τη Γερμανία και πλέον έπρεπε να το επισπεύσει. Επειδή η συνάντηση με τον Γκέμπελς κράτησε πολύ, οι τράπεζες στην Γερμανία είχαν κλείσει και φοβούμενος μην ανακαλύψουν το εβραϊκό αίμα του, έφυγε εκείνο το ίδιο βράδυ χωρίς λεφτά.

Η σύζυγος του, Τέα φον Χάρμπου (Thea Von Harbou), μπήκε στο κόμμα των Ναζί το 1932 και το 1933 πήρε διαζύγιο από τον Lang.
lz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...