Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Στη φυλακή η πανίσχυρη «νονά» του Μεξικού

Στις φυλακές η πανίσχυρη «νονά» του ΜεξικούΠίσω από τα κάγκελα της φυλακής θα περάσει τα επόμενα χρόνια η Ελμπα Εσθερ Γκορντίγιο μια γυναίκα 68 χρονών που ξεκίνησε από απλή δασκάλα και έφθασε να επηρεάζει ακόμη και την εκλογή του Προέδρου στο Μεξικό διάγοντας, παράλληλα, μια πολυτελή ζωή γεμάτη πλούτη, ακριβές συνήθειες και... πλαστικές εγχειρήσεις.
Συνελήφθη την Τρίτη όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Τολούκα του Μεξικού όταν επέστρεφε από ακόμη μία πολυτελής επίσκεψη στο Σαν Ντιέγκο, ενώ κατηγορείται για υπεξαίρεση πολλών εκατομμυρίων από τα ταμεία του σωματείου των εκπαιδευτικών του οποίου ήταν και πανίσχυρη πρόεδρος για πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το συνολικό ποσό των χρημάτων που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε φθάνουν στο αστρονομικό ποσό των 119.242.600 ευρώ.
Ανάμεσα σε άλλα, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» πραγματοποίησε αγορές αξίας περίπου τριών εκατομμυρίων δολαρίων από αμερικανικά καταστήματα πολυτελών ειδών, απέκτησε στο Σαν Ντιέγκο μια πολυτελή βίλα αξίας ενός εκατομμυρίου, διέθεσε πολλά ποσά για ενοικίαση ιδιωτικών αεροπλάνων, αλλά έκανε και αρκετές πλαστικές επεμβάσεις κόστους 17.000 δολαρίων στις ΗΠΑ.
Καθόλου άσχημα για την «νονά» του εκπαιδευτικού συστήματος του Μεξικού η οποία ξεκίνησε ως απλή δασκάλα αναρριχήθηκε γρήγορα στην ηγεσία του Εθνικού Συνδικάτου Εκπαιδευτικών και βρέθηκε να ασκεί επιρροή ακόμη και στις προεδρικές εκλογές της χώρας.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι την θεωρούσαν ως την μια από τις σημαντικότερες φιγούρες της πολιτικής σκηνής του Μεξικού και πιθανότατα η πιο ισχυρή γυναίκα της χώρας. Είχε στενές σχέσεις με το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) της χώρας το οποίο κυβερνούσε για περίπου εβδομήντα ένα χρόνια, από το 1929 έως το 2000, και πρόσφατα επανήλθε στην εξουσία. Κατάφερνε να έχει σημαντική επιρροή εξαιτίας της δύναμης που της έδινε η θέση της ως προέδρου του Συνδικάτου,από το 1989, όπου είχε τη δυνατότητα να πείθει τα μέλη του να ψηφίζουν στις εκλογές σαν ένα ενιαίο μπλόκ, αλλά και να καταστέλλουν οποιεσδήποτε αντιδράσεις εντός του συνδικάτου.
Σημειωτέον ότι το Εθνικό Συνδικάτο Εκπαιδευτικών είναι το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων στη Λατινική Αμερική και αριθμεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο μέλη.
Οταν ήθρε σε σύγκρουση με το κόμμα ίδρυσε τη δική της παράταξη το Κόμμα της Νέας Συμμαχίας του οποίου πρόεδρος αυτή τη στιγμή είναι ο εγγονός της.
Τραγική ειρωνεία είναι ότι η σύλληψή της συνέπεσε με την επιστροφή στην εξουσία του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος με το οποίο είχε στενή σύνδεση για δεκαετίες, ενώ η Γκορντίγιο βρέθηκε στη φυλακή μία ημέρα μετά την έκδοση διατάγματος από τον Πρόεδρο Νιέτο πουθεσπίζει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, εκείνες που είχε πολεμήσει με λύσσα η ίδια, καθώς υπονόμευαν τη δύναμή της.
Με βάση τις νέες μεταρρυθμίσεις εισάγονται ενιαία κριτήρια για προσλήψεις και προαγωγές δασκάλων που βασίζονται στην απόδοση κάθε εκπαιδευτικού , εν μέχρι πρότινος το Συνδικάτο αν εκείνο που είχε τον τελευταίο λόγο.
Για πρώτη φορά, μάλιστα, γίνεται καταγραφή του συστήματος εκπαίδευσης που ελεγχόταν από την 68χρονη Εσθερ για δεκαετίες και επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό ,ε χιλιάδες μισθούς δασκάλων «φαντάσματα»
Η δύναμη του συνδικάτου ήταν τόσο μεγάλη ώστε κανείς μέχρι σήμερα δεν ήξερε πόσοι δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές υπάρχουν στο Μεξικό.
Ο εισαγγελέας του Μεξικού, Χεσούς Μουρίγιο Καράμ, σε συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε ότι το ποσό που καταχράστηκε η Γκορντίγιο φθάνει στο ποσό των 120 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ διαπιστώθηκε και μεγάλη μεταφορά κεφαλαίων στους προσωπικούς λογαριασμούς, στην Ελβετία, τριών άλλων στελεχών του συνδικάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...