Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ζωή στα παγόβουνα του Τιτάνα;



Ομάδα επιστημόνων στους οποίους συμμετέχουν και ειδικοί της NASA εικάζουν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής στον Τιτάνα. Η θεωρία που ανέπτυξαν είναι ότι το πιθανότερο μέρος όπου μπορεί να βρίσκονται αυτές οι μορφές ζωής είναι επάνω ή μέσα σε κάποια παγωμένα κομμάτια υδρογονανθράκων που επιπλέουν μέσα στις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια που έχουν εντοπιστεί στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.

Η παλιά και η νέα θεωρία

Ο Τιτάνας είναι το μόνο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα (εκτός της Γης βέβαια) όπου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη υγρού στοιχείου στην επιφάνεια του. Οι θάλασσες, οι λίμνες και τα ποτάμια του Τιτάνα περιέχουν κυρίως υγρό μεθάνιο και αιθάνιο. Οι επιστήμονες θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι στις θάλασσες, στις λίμνες και στα ποτάμια του Τιτάνα δεν είναι δυνατόν να επιπλέει κάτι επειδή το στερεό μεθάνιο έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το υγρό και έτσι, αν σχηματιζόταν ένα κομμάτι στερεού μεθανίου σε μια λίμνη μεθανίου, αυτό θα βυθιζόταν και δεν θα επέπλεε.

Η ομάδα των ερευνητών πραγματοποίησε προσομοιώσεις οι οποίες δείχνουν ότι οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις συνθήκες που επικρατούν στις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια του Τιτάνα και στις ατμοσφαιρικές συνθήκες του δορυφόρου μεταβάλλουν τις θερμοκρασίες σε αυτόν ενώ ταυτόχρονα παράγουν διαφορετικών ειδών μείγματα αέριου αζώτου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πάγος που δημιουργείται τον χειμώνα στον Τιτάνα να μπορεί να επιπλέει πάνω στις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια του όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους -182 βαθμούς Κελσίου που είναι το σημείο ψύξης του μεθανίου.

Η ζωή

Σύμφωνα με τους ερευνητές το μεθάνιο και το αιθάνιο μπορούν να λειτουργήσουν ως δομικά υλικά για την ανάπτυξη εξωτικών μορφών ζωής οι οποίες πιθανότατα δεν υπάρχουν στη Γη. Οπως εκτιμούν, τα παγόβουνα μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό τόπο φιλοξενίας τέτοιων μορφών ζωής. «Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα για τις θάλασσες και τις λίμνες του Τιτάνα είναι αν φιλοξενούν εξωτικές μορφές ζωής» αναφέρει ο Τζόναθαν Λάνιν, του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...