Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Άρση απορρήτου επικοινωνιών: Οι πληροφορίες που στέλνει το Facebook στις διωκτικές αρχές!


Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι διωκτικές αρχές κατά την κρίση τους προχωρούν σε άρση απορρήτου επικοινωνιών (τόσο σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό) για μεμονωμένα πρόσωπα ή όμαδες, κατά την προκαταρκτική έρευνα .Σύνηθως αυτό συμβαίνει σε περίπτωση ύπαρξης τυχόν αποχρωσών ενδείξεων ενοχής των εμπλεκομένων σε διαδικτυακά ή άλλα αδικήματα και κατόπιν σχετικής απόφασης των εισαγγελικών λειτουργών.

Από τα δεδομένα που τίθενται υπόψη των διωκτικών αρχών, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα δεδομένα του γνωστού και μη εξαιρετέου κοινωνικού δικτύου, Facebook.

Το Facebook, διατηρεί ανοικτές γραμμές επικοινωνίας και “στενές σχέσεις” με διωκτικές αρχές σε όλη την υφήλιο. Κάτι τέτοιο είναι από μία πλευρά αναμενόμενο μιας και οι διωκτικές αρχές των χωρών που έχουν επιφορτιστεί με το ηλεκτρονικό έγκλημα, δεν θα μπορούσαν να επιλύσουν ή να εντοπίσουν συγκεκριμένα πρόσωπα χωρίς μια “χείρα” βοηθείας από το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο, τα μέλη του οποίου όπως λένε ασφαλείς μελέτες θα ξεπεράσουν το 1 δις εντός του 2013.

Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό (και ίσως είναι και άκρως τρομακτικό ) είναι το τι ακριβώς στοιχεία έχει στην διάθεσή του το Facebook και παρέχει όταν του ζητηθούν!

Δείτε και μόνοι σας ώστε να διαπιστώσετε τι δεδομένα μπορούν δοθούν για τις διαδικτυακές σας κινήσεις:

Μια αναφορά δραστηριότητας στο Facebook για περίπου 3 μήνες (που συνήθως ζητείται από τις διωκτικές αρχές) ξεκινάει κάπως έτσι και αποτελείται από 70 περίπου σελίδες ανάλογα την χρήση που κάνετε:
Όλα τα Wall posts και τα Shares που έχετε κάνει υπάρχουν στην αναφορά. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και αποτελούν συνήθως διαθέσιμες πληροφορίες στο κοινό σας και στους φίλους σας.

Πλήρη και αναλυτική λίστα όλων των φίλων (και εχθρών σας). Το αρχείο περιλαμβάνει επιπλέον λίστα τον φίλων που έχετε σβήσει.Όλες τις φωτογραφίες σας (δημόσιες, προσωπικές, ιδιωτικές ακόμα και όσες έχετε σβήσει)!


Όλο το ιστορικό πλοήγησης εντός του Facebook από τον λογαριασμό σας (!)Όταν “κλικάρετε” στο προφίλ οποιουδήποτε, το Facebook πραγματοποιεί καταγραφή. Οι άλλοι χρήστες του Facebook δεν γνωρίζουν ότι κοιτάτε το προφίλ τους, το ίδιο το Facebook όμως το γνωρίζει με εξαιρετική ακρίβεια . Ή για να είμαστε πιο ξεκάθαροι, έχει τα στοιχεία που μπορούν να παραδοθούν σε οποιαδήποτε διωκτική αρχή εφόσον του ζητηθούν.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινο, κατά την διερεύνηση της υπόθεσης του Philip Markoff, γνωστού και ως Craiglist Killer (λόγω του ότι εντόπιζε τα υποψήφια θύματά του μέσω αγγελιών που τοποθετούσε στο γνωστό Craigslist). H αστυνομία της Βοστώνης κοινοποίησε τα παραπάνω στοιχεία ως συνημένα της συγκεκριμένης υπόθεσης, μαζί με μια πληθώρα IP διευθύνσεων που χρησιμοποιούσε ο Philip Markoff και χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό του.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη αναφορά [εδώ] ωστε να γνωρίζετε και εσείς τι ακριβώς στοιχεία έχει στα χέρια του το Facebook για εσάς!

Μήπως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και “φειδωλοί” στις δηλώσεις μας αλλά και κατά το browsing εντός του κοινωνικού δικτύου για φίλους & γνωστούς ? Τα συμπεράσματα δικά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThisRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...