Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Λιγότερη φαιά ουσία, περισσότερη μοναξιά;

Λιγότερη φαιά ουσία, περισσότερη μοναξιά; Το εντυπωσιακό πόρισμα των επιστημόνων
Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου College London, οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν λιγότερη φαιά ουσία σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αποκωδικοποίηση του βλέμματος και άλλων κοινωνικών νύξεων.
Η ίδια μελέτη υποστηρίζει ότι οι μοναχικοί άνθρωποι μπορούν να διδαχθούν πώς να βελτιώσουν την κοινωνική τους αντίληψη και οι ίδιοι με τη σειρά τους να αισθάνονται λιγότερο μόνοι.
«Αυτό που βρήκαμε, είναι η νευροβιολογική βάση για τη μοναξιά» αποκάλυψε η επικεφαλής της μελέτης, Ryota Kanai, Ph.D. του Ινστιτούτου Γνωστικής Νευροεπιστήμης UCL.
Πριν διεξαχθεί η έρευνα περιμέναμε ότι θα βρούμε έναν σύνδεσμο μεταξύ των μοναχικών ανθρώπων και του τμήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα και το άγχος. Αντ 'αυτού όμως βρήκαμε μια σύνδεση μεταξύ της μοναξιάς και της ποσότητας της φαιάς ουσίας στο τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη βασική κοινωνική αντίληψη.
«Η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κοινωνική αντίληψη και στην οποία βρέθηκε λιγότερη φαιά ουσία (στους μοναχικούς ανθρώπους), παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε τους ανθρώπους» επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας. «Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν λιγότερη φαιά ουσία στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι πιθανό να είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν φτωχότερες ικανότητες αντίληψης» συμπληρώνει.
Προκειμένου να αξιολογηθεί η κοινωνική αντίληψη, οι συμμετέχοντες είδαν τρία διαφορετικά πρόσωπα σε μια οθόνη και κλήθηκαν να κρίνουν σε ποιο πρόσωπο ήταν ευθυγραμμισμένα τα μάτια ή μετακινούνταν δεξιά και αριστερά. Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι μοναχικοί άνθρωποι καθυστέρησαν να προσδιορίσουν το που κοιτούσαν τα μάτια, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σχέση μεταξύ της μοναξιάς, του μεγέθους της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου και την αντίληψη του βλέμματος των ματιών.
«Η έρευνα δεν μας διευκολύνει στο να πούμε αν η μοναξιά είναι κάτι έμφυτο ή σχετίζεται με το περιβάλλον. Είναι πιθανό όμως, οι μοναχικοί άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται καλά τα κοινωνικά συνθήματα,  να εμφανίσουν δυσκολία στην ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων, κάτι που οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά» πρόσθεσε η Kanai.

Οι ερευνητές προτείνουν την εκπαίδευση στην κοινωνική αντίληψη, ως έναν τρόπο για την καταπολέμηση του συναισθήματος της μοναξιάς. «Η ιδέα της εκπαίδευσης είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα και ίσως με μία εφαρμογή σε smarthphone,s για τη βελτίωση των κοινωνικών αντιλήψεων των ανθρώπων, όπως το βλέμμα των ματιών, μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε να έχουν μια λιγότερο μοναχική ζωή» καταλήγει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...