Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ασφάλεια και τρυφερότητα ζητά η Ελληνίδα, σε δεύτερη μοίρα τα λεφτά

Ασφάλεια και τρυφερότητα ζητά η Ελληνίδα, σε δεύτερη μοίρα τα λεφτάΑθήνα
Η οικονομική κατάσταση του συντρόφου και η ερωτική ζωή έρχονται σε δεύτερη μοίρα, καθώς η Ελληνίδα αναζητά πρωτίστως τη συναισθηματική πληρότητα και οικογενειακή ηρεμία, σύμφωνα με έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας.

Ανασφάλεια βιώνει το 53% των γυναικών στην Ελλάδα, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι απειλείται η οικογενειακή συνοχή ή η σταθερή σχέση τους. Έτσι, περισσότερες από τις μισές γυναίκες, 18-54 ετών, βάζουν σε δεύτερη μοίρα ή θυσιάζουν ερωτική και κοινωνική ζωή, αποζητώντας το χαμένο αίσθημα ασφάλειας και τρυφερότητας στην οικογένεια ή τη σχέση, που έχει δώσει τη θέση του ακόμη και σε συμπεριφορές βίας, συχνά ακραίες.
Για πρώτη φορά η μέση ελληνίδα, επαπειλούμενη από την πλήρη απώλεια της συντροφικότητας- δεν δίνει σημασία στην οικονομική επιφάνεια του συζύγου/συντρόφου (ποσοστό μικρότερο του 1%), χαρακτηρίζοντας την ως «μη απαραίτητο» στοιχείο για την ασφάλεια που αποζητά.
«Τι πραγματικά θέλουν οι γυναίκες»

Η μελέτη που εκπονήθηκε από την ALCO, για λογαριασμό του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, εφάρμοσε ένα πρωτοποριακό στατιστικό μοντέλο από το Πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ της Αυστρίας, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως για τη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Το μοντέλο Customers Satisfaction Survey βασίζεται στην «τεχνική απόσπασης της κρυφής επιθυμίας των ανθρώπων και των πραγματικά σημαντικών προτεραιοτήτων με προσωπικές συνεντεύξεις» κάτι που δεν αποτυπώνεται στα συνήθη ερωτηματολόγια.
Ως δείγμα αξιοποιήθηκαν οι απαντήσεις που έδωσαν 600 γυναίκες από το λεκανοπέδιο Αττικής στη διάρκεια προσωπικών συνεντεύξεων. Καταγράφηκαν, επίσης, για περαιτέρω ανάλυση, το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα, η ύπαρξη ή μη μόνιμου συντρόφου, ο τόπος διαμονής κ.λπ.

Το ερωτηματολόγιο στόχευε στην αξιολόγηση των κριτηρίων που μια γυναίκα επιλέγει τον ερωτικό σύντροφο την περίοδο αυτή και τα κριτήρια είχαν χωριστεί σε τέσσερις τομείς:
  • Την οικονομική κατάσταση
  • Την κοινωνική ζωή
  • Την ασφάλεια που παρέχει ο σύντροφος και
  • Την ερωτική ζωή
Έγινε, λοιπόν, για πρώτη φορά, με αυτή τη σύγχρονη μεθοδολογία, ο  διαχωρισμός των κριτηρίων που δηλώνονται ως σημαντικά για την επιλογή συντρόφου, με αυτών που είναι τελικώς πραγματικά. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς εξήχθησαν συμπεράσματα που ανατρέπουν όσα πιστεύαμε για τις προτεραιότητες της γυναίκας.

Σε σημαντικό βαθμό η έρευνα επιβεβαίωσε την ελλειπή ικανοποίηση από την ερωτική ζωή, κυρίως, όμως, ανέδειξε την καταλυτική επίδραση της οικονομικής κρίσης στις ανθρώπινες σχέσεις.

Συγκεκριμένα, η οικονομική κατάσταση δεν φαίνεται να παίζει ουσιαστικό ρόλο για την επιλογή συντρόφου ή τη διατήρηση της σχέσης, σε αντίθεση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα (ποσοστό μικρότερο του 1%). Η κοινωνική ζωή έχει μία μικρή επίδραση στην επιλογή συντρόφου. Δηλώνεται ως σημαντικός τομέας από το 11% των γυναικών, κυρίως, ηλικίας 18 έως 34 ετών και κατοίκων των κεντρικών προαστίων.

Η ερωτική ζωή εξακολουθεί να θεωρείται σημαντικός πυλώντας στις σχέσεις, παρουσιάζει όμως μεγάλα ελλείμματα ικανοποίησης, κυρίως λόγω μείωσης όχι μόνο της συχνότητας αλλά και της διάρκειας των ερωτικών επαφών - με νέα πτώση της ποιότητας. Τελικώς, ποσοστό 36% των γυναικών θεωρούν ότι η ερωτική ζωή έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή συντρόφου και στη διατήρηση σχέσης.

Ο πιο σημαντικός τομέας για την επιλογή συντρόφου είναι η διατήρηση μιας μόνιμης σχέσης αυτήν την περίοδο. Είναι η ασφάλεια που θα νιώσει μια γυναίκα, όμως περιγράφεται από τις απαντήσεις της: «να νοιάζεται για μένα», «να μου φέρεται με τρυφερότητα», «να είναι πιστός», είναι η ιεράρχηση των επιμέρους τομέων που μια γυναίκα αντιλαμβάνεται ως ασφάλεια στη σχέση. Εν κατακλείδι, ποσοστό 53% των γυναικών θεωρούν ότι η ασφάλεια έχει τον πρώτο λόγο στηνεπιλογή συντρόφου.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή κρίνεται η ανάλυση των στοιχείων με βάση την γεωγραφική κατανομή των απαντήσεων. Σε περιοχές, λοιπόν, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, λ.χ. στα Δυτικά προάστια, αν και θα περίμενε κανείς να βρει «ψηλά» την οικονομική κατάσταση του συντρόφου ως σημαντικό κριτήριο, τελικά οι γυναίκες αξιολογούν ως μοναδικό παράγοντα που πραγματικά επηρεάζει την επιλογή συντρόφου, τη «συναισθηματική ασφάλεια που της παρέχει» και μάλιστα σε ποσοστό 100%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, Κώστας Κωνσταντινίδης, σημειώνει ότι «Έχουμε μια πληρη αποδόμηση της εικόνας που χαρακτήριζε την ελληνίδα στα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης. Οι προτεραιότητές της σήμερα είναι σαφείς: πρώτα η οικογένεια, πρώτα η διατήρηση της σχέσης, με επένδυση στην τρυφερότητα, ως «αντίδοτο» σε μια υποβόσκουσα ή ακόμη και εμφανή βία (λεκτική και σωματική) που γεννήθηκε από την οικονομική ανέχεια. Η σημερινή Ελληνίδα βάζει ταφόπλακα στις επιφανειακές υλιστικές φιλοδοξίες άλλων εποχών και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την «life style» εικόνα που καλλιεργούσε για εκείνην και το σύντροφό της, διακρίνοντας τη ματαιότητα τέτοιων επιλογών. Ματαιωμένη και η ίδια, συναισθηματικά ανασφαλής πλέον, παραδομένη στα νέα οικονομικά δεδομένα, υποταγμένη σε πρωτόγνωρα ένστικτα βίας, κι ωστόσο αρκετά ευφυής και ευέλικτη για να ανασύρρει στην επιφάνεια το γυναικείο ένστικτο της επιβίωσης, τόσο για την ίδια όσο και για την οικογένειά της».

Όπως παρατηρεί, εξάλλου, ο ψυχαναλυτής Κώστας Γεμενετζής, «η 'σπουδαιότητα' αναδεικνύεται μεγαλύτερη από την 'ικανοποίηση'. Με άλλα λόγια, στο επίπεδο αυτού που 'θέλουν πραγματικά' οι γυναίκες κυριαρχεί η απογοήτευση και η ματαίωση. Ενώπιον γονεων, αδελφών, δασκάλων, συντρόφων, οι γυναίκες παρουσιάζουν είτε μια συγκαταβατική εικόνα του εαυτού τους -μια εικόνα που οι άλλοι θα ήθελαν να δουν- είτε μια αντιδραστική εικόνα, εις πείσμα των προσδοκιών τους. Η άλλη εικόνα του εαυτού τους, η μυστική, που μόνο αυτές γνωρίζουν, μένει απρόσιτη».

Σύμφωνα, μάλιστα, και με την κοινωνική ψυχολόγο Ήλια Συρίγου, «στην έρευνα αυτή αναδεικνύεται η σύγκρουση ανάμεσα στο φαντασιακό και το ρεαλιστικό. Ενώ οι γυναίκες θέλουν έρωτα διότι ξέρουν από ένστικτο ότι μόνο έτσι προχωρά μια σχέση, τελικά ζητούν ασφάλεια, που δεν είναι χειροπιαστή έννοια, αλλά δημιούργημα του φόβου που διακρίνει την κοινωνία στη φάση της έντονης κρίσης. Ενώ οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της ερωτικής διάστασης η οποία έχει να κάνει με κάτι το ρεαλιστικό, παρ' όλα αυτά κυριαρχούνται από μία αντίληψη περί ασφάλειας που που ίσως ακουμπάει σε πεποιθήσεις του παρελθόντος και όμως τη θεωρούν πιο σημαντική αναφορικά με το τί ισχύει στο ερωτικο "τώρα" της σχέσης τους».
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThisRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...