Αυτή είναι τουλάχιστον η πραγματικότητα για τα αρσενικά μέλη ορισμένων μαρσιποφόρων ειδών θηλαστικών, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα αυστραλών ερευνητών που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα των μελετητών, η σεξουαλική επαφή για τα εν λόγω αρσενικά μαρσιποφόρα είναι μία τόσο έντονη, επίπονη και κουραστική διαδικασία που καταλήγει στο θάνατο, με την σεξουαλική επιθυμία των θηλυκών να συμβάλει σε αυτή την «αυτοκτονική» συμπεριφορά.
Παλαιότερες θεωρίες υπέθεταν πως οι θάνατοι των αρσενικών οφείλονταν σε μονομαχίες, ή προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση των νεογνών με τη μείωση των στομάτων που έπρεπε να τραφούν.
Ωστόσο, η νέα έρευνα των αυστραλών μελετητών καταδεικνύει όμως πως οι θάνατοι πηγάζουν από την υπερπροσπάθεια των αρσενικών να διασφαλίσουν την αναπαραγωγική επιτυχία του σπέρματός τους κατά την πολύ βραχύβια περίοδο ζευγαρώματος που προσφέρουν τα θηλυκά.
«Υπάρχει πάντα ένα κόστος για την αναπαραγωγή. Είναι κάτι ενεργοβόρο για τα ζώα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, οι προσπάθειες δεν κατανέμονται σε βάθος χρόνου, αλλά καταβάλλονται σε μικρό χρονικό διάστημα. Και στη συνέχεια απλώς πεθαίνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Νταϊάνα Φίσερ, από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου