Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

10 φυλακές που ξεπερνούν τη… φαντασία!

Οι φυλακές έχουν δημιουργηθεί για να κρατάνε σε ασφάλεια τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς του πλανήτη και οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε πάνω κάτω πώς είναι στο εσωτερικό τους. Κάποιες είναι μικρές, άλλες λίγο μεγαλύτερες, ορισμένες είναι πιο ασφαλείς από κάποιες άλλες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η πολυτέλεια και η χλιδή τις χαρακτηρίζουν και με το παραπάνω. Στο πλαίσιο αυτό, θα δούμε στη συνέχεια 10 από τις πιο παράδοξες φυλακές του κόσμου που ξεπερνούν κάθε φαντασία -πολλές φορές ακόμη και τις προσδοκίες μας- τόσο στην… εμφάνιση όσο και στα βασικά χαρακτηριστικά τους!

1. Η μικρότερη
perierga.gr - 10 φυλακές που ξεπερνούν τη... φαντασία!
Πρόκειται για τη φυλακή Sark Prison στο Γκέρσνεϊ, η χωρητικότητα της οποίας είναι μόλις 2 άτομα! Η μικρότερη φυλακή του κόσμου χτίστηκε το 1856 και σήμερα χρησιμεύει περισσότερο σαν κρατητήριο. Δεν έχει παράθυρα στα δύο μικρά δωμάτια που διαθέτει, όπου με το ζόρι χωράνε οι 2 κρατούμενοι. Γι’ αυτό αν οι μελλοντικοί παραβάτες του νόμου έχουν κλειστοφοβία καλό θα ήταν να το σκεφτούν λίγο παραπάνω πριν διαπράξουν το έγκλημά τους!

2. Η ασφαλής
perierga.gr - 10 φυλακές που ξεπερνούν τη... φαντασία!
Η φυλακή Adx Supermax στο Κολοράντο είναι ο… εφιάλτης κάθε παρανόμου και όχι άδικα, αφού επιβεβαιώνει στο έπακρο τον όρο «φυλακή»!  Βία, πειθαρχία και άριστο σύστημα ασφαλείας υποδηλώνουν αμέσως ότι εκεί δεν περνάνε τα πολλά πολλά, ενώ για ενδεχόμενο τρόπο διαφυγής… ούτε λόγος! Aνοιξε τις πύλες της το 1994 και «φιλοξενεί» 550 κρατουμένους, τους πιο βίαιους και επικίνδυνους εγκληματίες της χώρας, και κυρίως όσους έχουν να εκτίσουν ποινή από 25 χρόνια και πάνω. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι το γεγονός ότι οι κρατούμενοι δεν έχουν σχεδόν καμία επαφή ο ένας με τον άλλον, καθώς περνάνε 22 ώρες την ημέρα στην απομόνωση, για να αναλογιστούν τις πράξεις τους. Εξαιτίας αυτού, μάλιστα, πολλοί από όσους έμειναν στα κελιά της, έχουν χάσει το μυαλό τους από την πολλή μοναξιά και αυστηρότητα.

3. Η πολύτιμη
perierga.gr - 10 φυλακές που ξεπερνούν τη... φαντασία!
Η ονομαστή φυλακή San Quentin στην Καλιφόρνια, χωρητικότητας 3.317 κρατουμένων, είναι η πιο «ακριβή» φυλακή του κόσμου, καθώς η αξία του τεράστιου οικοπέδου όπου είναι χτισμένη υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 100 εκατ. δολάρια. Υπάρχει η φήμη, μάλιστα, ότι πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα οικόπεδα της χώρας, με ωραία θέα στον ωκεανό, γεγονός βέβαια που καθόλου δεν ενδιαφέρει τους κρατουμένους!

4. Η παράξενη
perierga.gr - 10 φυλακές που ξεπερνούν τη... φαντασία!
Στη φυλακή San Pedro της Βολιβίας η κατάσταση θυμίζει περισσότερο… σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Τι σημαίνει αυτό; H εν λόγω φυλακή μοιάζει με μικρή «πόλη», όπου οι 800 κρατούμενοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ενοίκιο(!) στα σπίτια που μένουν, έχουν κανονικές δουλειές μέσα στη φυλακή, ενώ κάποιοι από αυτούς μπορούν να συγκατοικούν με την οικογένειά τους! Επιπλέον, οι τουρίστες που κάνουν διακοπές στη χώρα μπορούν να επισκεφθούν με ξεναγό τις εγκαταστάσεις και να διανυκτερεύσουν εκεί εάν το επιθυμούν!  Άκου να δεις …

5. Η χλιδάτη
perierga.gr - 10 φυλακές που ξεπερνούν τη... φαντασία!
Η φυλακή Leoben Justice Centre στην Αυστρία θυμίζει περισσότερο ξενοδοχείο πολλών αστέρων και λιγότερο σωφρονιστικό ίδρυμα! Η πολυτέλεια και η χλιδή είναι εμφανείς ακόμη από την είδοσο, τόσο πολύ μάλιστα που σε προκαλούν να πυροβολήσεις… τη γυναίκα σου για να καταλήξεις εκεί! Οι 205 κρατούμενοι απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας διαμονή, ενώ υπάρχει μεγάλη… λίστα αναμονής!!!

6. Η διάσημη
perierga.gr - 10 φυλακές που ξεπερνούν τη... φαντασία!
Βρίσκεται σε νησί και δεν είναι άλλη από τη «χιλιοτραγουδισμένη» φυλακή του Αλκατράζ, που δεσπόζει στο «Βράχο», στην είσοδο του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Στα 30 περίπου χρόνια λειτουργίας της (έκλεισε το 1963) κανείς δεν είχε δραπετεύσει, αφού απλούστατα δεν είχε πού να πάει, ενώ έχουν καταγραφεί μόνο 14 απόπειρες. Κάποιοι κινηματογραφικοί αστέρες ίσως τα κατάφεραν να το σκάσουν…

7. Η πολυπληθέστερη
perierga.gr - 10 φυλακές που ξεπερνούν τη... φαντασία!
Η φυλακή Kresty στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας χωράει περίπου 3.000 άτομα, αλλά στην πραγματικότητα οι κρατούμενοι ξεπερνάνε τους 10 χιλιάδες! Δηλαδή, σε καθέναν αναλογούν 4 τετραγωνικά μέτρα να ζήσει και να αναπνεύσει! Το μπάνιο επιτρέπεται μόνο μία φορά την εβδομάδα, και μάλιστα μόνο για 15 λεπτά κάτω από το ντους για κάθε φυλακισμένο! Δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε, λοιπόν, πόση βρομιά υπάρχει… ανάμεσά τους!

8. Η διασκεδαστική
perierga.gr - 10 φυλακές που ξεπερνούν τη... φαντασία!
«Η μουσική εξημερώνει τα πλήθη», λέει μια σοφή ρήση και αυτό κάνουν πράξη στη φυλακή Cebu στις Φιλιππίνες. Πιο συγκεκριμένα, οι Αρχές των φυλακών σκέφτηκαν πως οι τρόφιμοι πρέπει να έχουν κάποια φυσική δραστηριότητα, αλλά σε αντίθεση με άλλες φυλακές όπου το μπάσκετ και τα πουσάπς είναι αρκετά επέλεξαν τη μουσική και το χορό! Έτσι οι κρατούμενοι έχουν γίνει διάσημοι, με τις πορτοκαλί «χορευτικές» στολές τους να εκτελούν μουσικοχορευτικά κομμάτια στην αυλή της φυλακής, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δώσει παραστάσεις για φιλανθρωπικό σκοπό.

9. Η οικογενειακή
perierga.gr - 10 φυλακές που ξεπερνούν τη... φαντασία!
Η Ισπανία ανησυχεί ιδιαίτερα για τα παιδιά των οποίων ο ένας εκ των δύο γονιών πρέπει να φυλακιστεί. Για το λόγο αυτό δίνουν τη δυνατότητα στους κρατουμένους που έχουν παιδιά να εκτίσουν την ποινή τους μαζί με την οικογένειά τους στη φυλακή Aranjuez. Εκεί τα παιδιά ζουν και μεγαλώνουν μέσα σε ένα όμορφο περιβάλλον, που δεν θυμίζει σε τίποτα φυλακή, σε πολύχρωμα δωμάτια με ζωγραφισμένα καρτούν από παιδικά παραμύθια στους τοίχους και ανάμεσα σε πολλά παιχνίδια. Υποθέτουμε ότι με τον τρόπο αυτό η Ισπανία προσπαθεί να μειώσει μελλοντικά το ποσοστό της εγκληματικότητας, προσφέροντας στους απογόνους ενός κρατούμενου μια φυσιολογική παιδική ηλικία.

10. Η οικολογική
perierga.gr - 10 φυλακές που ξεπερνούν τη... φαντασία!
Αν και η ιδέα για τη δημιουργία φυλακών που θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, η φυλακή Bastoey στη Νορβηγία κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εκεί. Στο ομώνυμο νησί -που καλείται επίσης και «νησί της ελπίδας»-οι Αρχές της χώρας δημιούργησαν μια φυλακή που χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή ενέργειας, οι κρατούμενοι παράγουν τα περισσότερα από τα τρόφιμά τους (αρκετά τα πουλάνε κιόλας σε άλλες φυλακές!), ανακυκλώνουν ό,τι μπορούν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να έχουν έναν τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον. Η εν λόγω φυλακή μοιάζει περισσότερο με «κατασκήνωση», καθώς είναι χαμηλής ασφάλειας, ενώ δραστηριότητες όπως το τένις, η ιππασία και το κολύμπι είναι μια καθημερινή πραγματικότητα, όταν, βέβαια, ο καιρός το επιτρέπει!


 http://perierga.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...