Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Το πιο παράξενο φρούτο του κόσμου!

H «καρύδα της θάλασσας» είναι ένα από τα πιο σπάνια και περίεργα φρούτα στον κόσμο. Είναι σπάνιο γιατί ευδοκιμεί μόνο σε δύο συγκεκριμένα νησιά του αρχιπελάγους των Σεϋχελλών!
Στην… καταγωγή του οφείλει και το όνομά του καθώς μέχρι να ανακαλυφθούν οι Σεϋχέλλες τους καρπούς τούς «ξέβραζε» η θάλασσα προκαλώντας την έκπληξη όλων αφού ο καρπός ήταν παντελώς άγνωστος.

Το σχήμα του καρπού είναι αρκετά περίεργο και μοιάζει με καλοσχηματισμένα γυναικεία οπίσθια, για αυτό και η επιστημονική του ονομασία είναι Lodoicea callipyge (από το ελληνικό καλλίπυγος). Ένα ώριμο φρούτο έχει διάμετρο 40–50 και ζυγίζει 15-30 kg. Για να ωριμάσει ένας καρπός απαιτούνται 6-7 χρόνια και συνήθως περιέχει ένα σπόρο. Ο σπόρος της Καρύδας της Θάλασσας είναι ο μεγαλύτερος σπόρος στο φυτικό βασίλειο.

Το σπάνιο αυτό φυτό κατέχει τρία… παγκόσμια ρεκόρ: 1. Έχει το μεγαλύτερο καρπό φρούτου που έχει ζυγιστεί 42 κιλά 2. Έχει το μεγαλύτερο σπόρο φυτού με βάρος 17 κιλά. 3. Έχει το μεγαλύτερο λουλούδι φοίνικα.
Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι εξαιτίας όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών ο καρπός έχει αποκτήσει έντονη εμπορική αξία. Ένας καλοσχηματισμένος καρπός, κατάλληλα επεξεργασμένος για διακόσμηση, μπορεί να κοστίζει μερικές χιλιάδες δολάρια!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...