Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Κάθε ερωτικό φιλί και 80 εκατομμύρια μικρόβια!

perierga.gr - Κάθε ερωτικό φιλί και 80 εκατομμύρια μικρόβια!Το παθιασμένο φιλί ανάμεσα σε δύο ερωτευμένους ανθρώπους αντιπροσωπεύει χίλια διαφορετικά συναισθήματα, αλλά ο σκοπός του δεν είναι αυτός, αν πιστέψουμε ομάδα Ολλανδών επιστημόνων. Σε μία μελέτη που ισοπεδώνει κάθε έννοια ρομαντισμού, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ερωτικά φιλιά επιτρέπουν στο ζευγάρι να ανταλλάσσει τα… μικρόβιά του, ώστε να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους και να μπορούν να συμβιώνουν αρρωσταίνοντας λιγότερο ο ένας τον άλλο. Προχωρώντας, δε, ένα βήμα παραπέρα την έρευνά τους, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι με ένα και μόνο ερωτικό φιλί διαρκείας 10 δευτερολέπτων, το ζευγάρι έχει ανταλλάξει 80 εκατομμύρια μικρόβια!

Οι βιολόγοι από τον Ολλανδικό Οργανισμό Εφηρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας (TNO) που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη, γράφουν στην επιθεώρηση «Microbiome» ότι το ανθρώπινο σώμα φέρει τρισεκατομμύρια βακτήρια (αποτελούν το επονομαζόμενο μικροβίωμα), τα οποία επιτελούν πολλές και σημαντικές λειτουργίες – από την πέψη των τροφίμων έως την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Για να μπορεί, όμως, ένα ζευγάρι να συμβιώνει δίχως να αρρωσταίνει όλη την ώρα, πρέπει να μοιράζεται κοινά βακτήρια – και τα φιλιά στο στόμα με τη βοήθεια της γλώσσας είναι ένας από τους αποδοτικότερους τρόπους ανταλλαγής μικροβίων, όπως έδειξε η έρευνά τους, που διεξήχθη σε 21 ζευγάρια.
«Το φιλί που συμπεριλαμβάνει επαφή της γλώσσας και ανταλλαγή σάλιου φαίνεται να αποτελεί ερωτική συμπεριφορά μοναδική στους ανθρώπους, που υπάρχει σε περισσότερο από το 90% των γνωστών πολιτισμών», δήλωσε οεπικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Ρέμκο Κορτ, καθηγητήςΜικροβιακής Γενομικής στο Ινστιτούτο Μορίων, Ιατρικής & Συστημάτων του Άμστερνταμ (AIMMS). «Ωστόσο ουδείς κατά το παρελθόν είχε διερευνήσει σε τι έκταση επηρεάζει αυτή η τακτική το μικροβιακό φορτίο του οργανισμού.
»Σκοπός της μελέτης μας, λοιπόν, ήταν να δούμε την έκταση ανταλλαγής του στοματικού μικροβιακού φορτίου με το φίλι – και, όπως διαπιστώσαμε, όσο περισσότερο φιλιέται ένα ζευγάρι, τόσο πιο όμοιο είναι από μικροβιακής πλευράς». Στην πραγματικότητα, όσα ζευγάρια φιλιούνται παθιασμένα στο στόμα εννέα φορές την ημέρα έχουν σχεδόν πανομοιότυπο μικροβίωμα στον οργανισμό τους, πρόσθεσε.
  tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...