Ομάδα ερευνητών στη Γερμανία ανέπτυξε μια νέα μέθοδο μετάδοσης δεδομένων με οπτική τεχνολογία που επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων στα εκπληκτικά επίπεδα των 26 terabits ανά δευτερόλεπτο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με αυτή την μέθοδο θα μπορούσε να μεταδοθεί ολόκληρο το περιεχόμενο των βιβλίων της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ (θεωρείται η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου) μέσα σε 10 δευτερόλεπτα!
Στιγμιαία ψηφιακή «μεταφορά» με χρήση λέιζερ!
Η οπτική τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων δεν βασίζεται στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά στη μετάδοση σημάτων φωτός μέσα σε οπτικές ίνες. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την μετάδοση δεδομένων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις χωρίς να υπάρχουν προβλήματα ή απώλειες κατά την μεταφορά ενώ επίσης η ταχύτητα μετάδοσης είναι πολλαπλάσια από την συμβατική αφού ακολουθεί εκείνη του φωτός. Στα αρχικά της στάδια η οπτική τεχνολογία κωδικοποιούσε πληροφορίες σε μια δέσμη φωτός ενός χρώματος. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν διάφορες τεχνικές για να αυξήσουν την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων.
Οι ερευνητές στη Γερμανία κατάφεραν να δημιουργήσουν μια δέσμη φωτός (λέιζερ) που αποτελείται από 300 διαφορετικά χρώματα σε κάθε ένα εκ των οποίων μπορούν να κωδικοποιηθούν και να μεταφερθούν εκ παραλλήλου, ξεχωριστές πληροφορίες. Όπως είναι ευνόητο με αυτή την τεχνική ο όγκος των δεδομένων που μεταδίδεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα αυξήθηκε γεωμετρικά σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μάλιστα, είναι δυνατόν η νέα τεχνολογία να ενσωματωθεί σε ένα «τσιπάκι» πυριτίου, που θα βγει στην αγορά κάποια στιγμή στο μέλλον!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου