Σε διάφορες περιπτώσεις ευρήματα του παρελθόντος έχουν συνδεθεί με μια κατάρα, ένα «σκοτεινό δεσμό» με το παρελθόν, που φέρνει δυστυχία, μέχρι και θάνατο σε αυτούς που τα ξέθαψαν από τη λήθη του χρόνου.
Πιο γνωστή είναι η περίπτωση του τάφου του Τουταγχαμών και της μούμιας του, για την οποία έχουν γραφτεί βιβλία όπως «Η Κατάρα των Φαραώ». Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται με μια μούμια που φέρεται να έχει προκαλέσει τον θάνατο 14 ανθρώπων που συνδέθηκαν μαζί της με κάποιο τρόπο.
Ο λόγος για τη μούμια ενός πολεμιστή που διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση για 5.300 χρόνια για να ανακαλυφθεί τελικά το 1991 στα σύνορα Ιταλίας και Αυστρίας, στις παγωμένες Άλπεις. Πρόκειται για έναν πολεμιστή της Λίθινης Εποχής που βρέθηκε με πλήρη εξοπλισμό: τη γούνα του, δερμάτινα υποδήματα, τόξο και βέλη.
Όμως φαίνεται ότι η ανακάλυψη αυτή δεν έφερε στο φως μόνο ένα σπάνιο αρχαιολογικό και ανθρωπολογικό εύρημα αλλά και - όπως πιστεύουν πλέον πολλοί - και κάποια κατάρα που ευθύνεται για μια σειρά θανάτων. Η εκδοχή της κατάρας ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν πρόκειται για θανάτους τυχαίων ανθρώπων, αλλά ανθρώπων που συνδέονται άμεσα με την εύρεση της μούμιας και την περαιτέρω πορεία της.
Φαίνεται ότι ο Oetzi - όπως ονομάστηκε ο πολεμιστής - δεν συγχώρεσε αυτούς που ενόχλησαν τον αιώνιο και παγωμένο ύπνο του. Ας δούμε όμως τη μακάβρια λίστα των θανάτων που σχετίζονται με τη μούμια:
- Σαν πρώτο «θύμα» αναφέρεται ο Dr. Rainer Henn, ο άνθρωπος που με γυμνά χέρια τοποθέτησε τη μούμια σε σακούλα για τη μεταφορά της. Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα καθώς οδηγούσε για να παρευρέθει σε μια διάσκεψη για τη μούμια.
- Επόμενος θάνατος είναι αυτός του ορειβάτη Kurt Fritz, ο οποίος οργάνωσε την μεταφορά με ελικόπτερο της μούμιας. Σκοτώθηκε, όταν καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα, όντας το μοναδικό θύμα της ορειβατικής ομάδας στην οποία συμμετείχε.
- Κατόπιν ήρθε ο θάνατος του δημοσιογράφου Rainer Hoelz, που βιντεοσκόπησε την επιχείρηση εύρεσης και μεταφοράς της μούμιας. Πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο.
- Τέταρτο «θύμα», ο Helmut Simon, ο Γερμανός τουρίστας που εντόπισε τον «παγωμένο πολεμιστή». Σκοτώθηκε σε ορειβατικό ατύχημα και το πτώμα του εντοπίστηκε παγωμένο μετά από οκτώ μέρες.
- Πέμπτος θάνατος που καταγράφηκε ήταν αυτός του Dieter Warnecke, του ανθρώπου που βοήθησε στην ανακάλυψη του άτυχου ορειβάτη (του τέταρτου θύματος). Ο Warnecke πέθανε από καρδιακή προσβολή αμέσως μετά την κηδεία του Simon!
- Πιο πρόσφατος θάνατος, αυτός του Konrad Spindler, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστήμιου του Innsbruck που ερευνούσε τη μούμια. Πέθανε πριν λίγες μέρες από σκλήρυνση κατά πλάκας. Το τραγελαφικό της περίπτωσης αυτής ήταν ότι, γνωρίζοντας ο Spindler τη θεωρία για την «κατάρα της παγωμένης μούμιας» αστειεύονταν λέγοντας συχνά: «Εγώ θα είμαι το επόμενο θύμα!»
Μήπως αυτή η μακάβρια αλληλουχία θλιβερών γεγονότων φαίνεται να ξεπερνάει τα όρια του «τυχαίου» και να αγγίζει το χώρο του αόρατου και του μεταφυσικού; Μέχρι να βρεθεί κάποια λύση στο μυστήριο ή μέχρι να ξεθυμάνει η οργή του Oetzi, τη μούμια του θα επισκέπτονται όλο και περισσότεροι περίεργοι επισκέπτες. Επισκέπτες που αδημονούν να βρεθούν μπροστά στην «καταραμένη μούμια» που βρίσκεται στο μουσείο του Bolzano της Ιταλίας.
http://a-pistefto.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου