Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Παγκόσμια «Χριστιανοφοβία» διαπιστώνει βρετανικό think tank


Νέοι «διωγμοί Χριστιανών» έχουν ξεκινήσει παγκοσμίως, ιδίως στα μουσουλμανικά κράτη και ιδιαίτερα στην Μέση Ανατολή, όπου οι Χριστιανοί κατ’ ουσίαν απειλούνται με εξαφάνιση. 200 εκατομμύρια χριστιανοί, δηλαδή περίπου το 10% των χριστιανών παγκοσμίως, «αντιμετωπίζονται μειονεκτικά στην κοινωνία, παρενοχλούνται ή καταπιέζονται ενεργά για τα πιστεύω τους».
H Civitas, η γνωστή βρετανική «δεξαμενή σκέψης» για την κοινωνία των πολιτών, εξέδωσεπροσφάτως εκτενή μελέτη για την «Χριστιανοφοβία», υπογεγραμμένη από τον Rupert Shortt, μελετητή, συντάκτη του The Times Literary Supplement και υπότροφο του Blackfriars Hall στην Οξφόρδη. Η μελέτη καθιστά σαφές το ότι οι Χριστιανοί υφίστανται μεγαλύτερη εχθρότητα παγκοσμίως από κάθε άλλη θρησκευτική ομάδα, ενώ οι πολιτικοί εμφανίζονται κατ’ ουσίαν «τυφλοί» μπροστά στην έκταση της βίας που ασκείται στους Χριστιανούς στην Αφρική, την Ασία και την Μέση Ανατολή. Ανάμεσα στους μισούς και στα δύο τρίτα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής είτε έχουν υποχρεωθεί σε μετανάστευση είτε έχουν θανατωθεί κατά την τελευταία εκατονταετία, αφήνοντας τα εδάφη όπου γεννήθηκε ο Χριστός χωρίς χριστιανούς. Πέραν όμως από τις βίαιες επιθέσεις, θανατώσεις και δηώσεις, η μελέτη σημειώνει ότι «οι χριστιανοί που δηλώνουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες βρίσκουν την επαγγελματική τους προαγωγή ουσιαστικά αδύνατη».Υπενθυμίζουμε ότι στην Βρετανία όπου εκδόθηκε η έρευνα έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις χριστιανών που απειλήθηκαν ακόμα και με απόλυση επειδή φορούσαν επιστήθιο σταυρουδάκι κατά την εργασία τους στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.
Συχνά οι διωγμοί και η «Χριστιανοφοβία» σχετίζονται με τους φόβους αυταρχικών ανατολικών καθεστώτων ότι ο χριστιανισμός είναι μια «δυτική πίστη» που αποσκοπεί στην καταβαράθρωσή τους. Σε αυτό συνέτεινε και η άστοχη χρήση του όρου «Σταυροφορία» (crusades) από τον George W. Bush, δημιουργώντας την αίσθηση πως επίκειται μία συντονισμένη επίθεση του χριστιανισμού στο Ισλάμ, το οποίο έπρεπε να αντεπιτεθεί.
Η κρατική δίωξη του χριστιανισμού λαμβάνει χώρα στον μεγαλύτερο βαθμό στην Κίνα, όπου φυλακίζονται περισσότεροι χριστιανοί απ’ ότι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, σημειώνει η βρετανική Telegraph.
Η έμπρακτη εχθρότητα εναντίον των Χριστιανών βαίνει διαρκώς αυξανόμενη, δυστυχώς βοηθούσης και της «Αραβικής Άνοιξης», η οποία έφερε περισσότερες διεκδικητικές ισλαμικές πολιτικές δυνάμεις στα πράγματα. Στην μελέτη καταγράφονται πολλές εκατοντάδες περιπτώσεων επίθεσης από φανατικούς εναντίον Χριστιανών, κυρίως στην Αίγυπτο, το Ιράκ, το Πακιστάν, την Συρία, τη Νιγηρία, την Μπούρμα και την Κίνα.
Ο μοναδικός χριστιανός υπουργός του Πακιστάν, ο καθολικός Shahbaz Bhatti, δολοφονήθηκε τον περασμένο χρόνο. Η Telegraph μεταφέρει πως μετά την δολοφονία του βρέθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με τα λόγια: «Προτιμώ να πεθάνω για τις αρχές μου και για την δικαιοσύνη στην κοινότητά μου παρά να συμβιβαστώ. Μοιράζομαι μαζί σας ότι πιστεύω στον Ιησού Χριστό, που έδωσε την ζωή του για εμάς».
Ο προκαθήμενος της ορθόδοξης Εκκλησίας της Συρίας, Πατριάρχης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Ιωάννης, κάλεσε από τη Δαμασκό όλους τους χριστιανούς να παραμείνουν στην Συρία παρά την συνέχιση του εμφυλίου πολέμου. Στην πρώτη του ομιλία μετά την εκλογή του κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να δώσουν τέλος στη σύρραξη. Σε οπτικοακουστικό μήνυμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, οι αντικαθεστωτικοί απείλησαν ότι θα επιτεθούν σε δύο χριστιανικά χωριά, εάν οι κάτοικοί τους δεν διώξουν τα κυβερνητικά στρατεύματα που βρίσκονται εκεί.
Σημειώνεται πως οι πολιτικοί του δυτικού κόσμου είτε αδιαφορούν παγερά για την θρησκευτική γενοκτονία που συντελείται σε μεγάλη κλίμακα, όπως καταδεικνύει η μελέτη του Shortt, είτε φοβούνται πως οποιαδήποτε έκφραση ανησυχίας θα χαρακτηριστεί ρατσιστική, επισείοντας πολιτικό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...