Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η πόλη που έκλεισε για όλους τους ξένους


Το παγωμένο Νόβι Ουρενγκόι της Σιβηρίας είναι το πιο αφιλόξενο μέρος της Ρωσίας

Μια «κλειστή πόλη». Αυτό αποφάσισε να γίνει μία από τις πιο εύπορες πόλεις του ρωσικού Βορρά, το πλούσιο σε αέριο Νόβι Ουρενγκόι, το οποίο έκλεισε τα σύνορά του για όλους τους ξένους - ενώ σκέφτεται πολύ σοβαρά να επεκτείνει το μέτρο και για τους ρώσους συμπατριώτες. 


Βάσει διατάγματος, το οποίο συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα και ψηφίσθηκε χθες, κάθε ανεπιθύμητο επισκέπτη που θα πατάει το πόδι του σε απόσταση 70 χλμ. από την είσοδο της πόλης θα τον πλησιάζουν ευγενικά μυστικοί αστυνομικοί, θα τον βάζουν στο τρένο και θα τον στέλνουν... πίσω από εκεί που ήρθε.

Οποιος λοιπόν σκεφτόταν να κάνει αυτό το μακρινό ταξίδι στη Σιβηρία για να βιώσει τον βαρύ χειμώνα στο Νόβι Ουρενγκόι, ας μην μπει στον κόπο. Από εδώ και στο εξής, τις 253 χειμωνιάτικες ημέρες του χρόνου, οπότε η θερμοκρασία πέφτει στους -40 βαθμούς Κελσίου και η μέρα διαρκεί δύο μόνον ώρες, θα τις χαίρονται αποκλειστικά οι 100.000 δημότες του. Αυτοί που για να μην παγώσουν οι μηχανές των αυτοκινήτων τους από το δριμύ ψύχος τις αφήνουν ανοιχτές όλη τη νύχτα.

«Περιορίζουμε την είσοδο των επισκεπτών που δεν έχουν άδεια, που έρχονται εδώ χωρίς επίσημη πρόσκληση, άδεια εργασίας ή απόδειξη ότι βρίσκονται σε επαγγελματικό ταξίδι», εξηγεί στους βρετανικούς «Τάιμς» ο Γκενάντι Σερντιούκ, αντιδήμαρχος της πόλης. «Στόχος - προσθέτει - είναι να μειώσουμε την παρουσία άεργων ανθρώπων, οι οποίοι έρχονται στην πόλη μας χωρίς λόγο. Δεδομένου μάλιστα ότι το Νόβι Ουρενγκόι είναι μια περιοχή με στρατηγική σημασία, όπου εξορύσσονται πετρέλαιο και αέριο».


ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Επί της ουσίας, οι δημοτικές Αρχές φιλοδοξούν με αυτό το μέτρο να χτυπήσουν την εγκληματικότητα - τα ποσοστά της οποίας άγγιξαν το 64%, το 2011 - και να ανακόψουν την πορεία των μεταναστών από τον Καύκασο και τη, μουσουλμανική στο μεγαλύτερο μέρος της, Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν. Εφέτος το ποσοστό της μετανάστευσης άγγιξε το 19%. «Από καιρό οι ντόπιοι καλούν τις Αρχές να περιορίσουν την είσοδο των ξένων στην πόλη τους», επισημαίνει η Νατάλια Ζουμπάρεβιτς από το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής. «Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα σκληρό, ξενοφοβικό μέτρο», σχολιάζει. Οι «κλειστές πόλεις» ήταν μια έμπνευση της Σοβιετικής Ενωσης, προκειμένου οι πυρηνικές και χημικές συγκρούσεις, όπως και οι πυραυλικοί επιστήμονες, να κρατηθούν μακριά από τα βλέμματα των ξένων.

Ακριβώς έξω από την πόλη υπάρχει μία πινακίδα. Ανατολικά δείχνει το Πεκίνο - στα 3.659 χλμ. Δυτικά το Παρίσι - στα 4.689 χλμ. Για την ώρα, αυτές είναι οι αποστάσεις που θέλει να κρατήσει με τον έξω κόσμο το Νόβι Ουρενγκόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...