Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Το INSTAGRAM θα μπορεί να χρησιμοποιεί για εμπορικούς σκοπούς τις φωτογραφίες των χρηστών


«Ώρα να διαγράψω τον λογαριασμό μου» γράφουν πολλοί blogger τις τελευταίες ώρες μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι επικείμενες αλλαγές στην πολιτική παροχής των υπηρεσιών του Instagram.
H δημοφιλής υπηρεσία μοιράσματος φωτογραφιών «σε φίλους και συγγενείς» από τις 16 Ιανουαρίου 2013 θα παρέχεται μόνο σε όσους αποδέχονται ότι οι φωτογραφίες τους θα χρησιμοποιούνται χωρίς αποζημίωση για πληρωμένες διαφημίσεις ή άλλες ενέργειες προώθησης ακόμα και όταν δεν αναφέρονται ως τέτοιες.
Το Instagram, η υπηρεσία που εξαγοράστηκε το 2012 από το Facebook αντί του ποσού-ρεκόρ του 1 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε τις επικείμενες αλλαγές με ανάρτηση στο επίσημο μπλογκ της υπηρεσίας.
Αυτή την φορά, οι χρήστες διάβασαν τους νέους όρους και δεν είπαν άλλη μια φορά Το Μεγαλύτερο Ψέμα στο Web.
Παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία ξεκινά την αναφορά στις αλλαγές αυτές, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με την κυριότητα των φωτογραφιών των χρηστών ή το ποιος μπορεί να τις βλέπει, ο όρος που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις αφορά ακριβώς αυτό.
Συγκεκριμένα, αφορά στo «δικαίωμα» του Instagram να κάνει χρήση όχι μόνο των φωτογραφιών του χρήστη μαζί με τα στοιχεία για την λήψη (metadata), αλλά και του username, των προτιμήσεων και της δραστηριότητάς του στην υπηρεσία.
Η χρήση των στοιχείων αυτών δεν συνεπάγεται την αποζημίωση του χρήστη της υπηρεσίας (όποιος κι αν είναι αυτός), παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες ή άλλοι οργανισμοί στις παραχωρούνται τα στοιχεία μπορεί να πληρώνουν το Instagram για αυτή.
Ακόμα, οι όροι προβλέπουν ότι τα στοιχεία των χρηστών μπορεί να εμφανίζονται σε πληρωμένο περιεχόμενο, ακόμα και όταν δεν αναφέρεται ρητά ότι πρόκειται για τέτοιο.
Επιπλέον, ο όρος αυτός θεωρείται αποδεκτός ακόμα και όταν ο εγγεγραμμένος χρήστης δεν είναι άνω των 18 ετών, αφού αναφέρεται ότι τουλάχιστον ένας κηδεμόνας τον συνυπογράφει.
"Some or all of the Service may be supported by advertising revenue. To help us deliver interesting paid or sponsored content or promotions, you agree that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos (along with any associated metadata), and/or actions you take, in connection with paid or sponsored content or promotions, without any compensation to you. If you are under the age of eighteen (18), or under any other applicable age of majority, you represent that at least one of your parents or legal guardians has also agreed to this provision (and the use of your name, likeness, username, and/or photos (along with any associated metadata)) on your behalf."
Επίσης, η αναθεώρηση των όρων προβλέπει ότι το Facebook -και οι διαφημιζόμενοι σε αυτό- θα μπορούν να αξιοποιούν τις προτιμήσεις των χρηστών του Instagram για να στοχεύσουν καλύτερα το διαφημιστικό κοινό.
Παρά το γεγονός ότι στα δικαιώματα του Instagram αναφέρεται ότι η υπηρεσία δεν διεκδικεί την κυριότητα του περιεχομένου που ανεβάζουν οι χρήστες του, ζητάει να του παραχωρείται άδεια για την χρήση του διεθνώς (μη-αποκλειστική). Ο χρήστης διατηρεί μόνο το δικαίωμα να ελέγχει ποιος μπορεί να βλέπει κάποιο από το περιεχόμενο και τη δραστηριότητά του.
Μαζική εξαγωγή φωτογραφιών από το Instagram
Μετά τις αντιδράσεις που προκαλούνται και παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές δεν αφορούν σε φωτογραφίες που δημοσιεύονται πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι όροι, τα μέλη του Instagram αναζητούν τρόπους να εξάγουν το περιεχόμενο που έχουν περάσει από τα φίλτρα της υπηρεσίας.
Η υπηρεσία που προτείνει το Instagram για να το κάνουν, το Instaport φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα υπερφόρτωσης, και οι χρήστες καλούνται να ξαναπροσπαθήσουν αργότερα ή, σε μερικές ημέρες.
Το Instaport.me δεν είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να κατεβάσει στον σκληρό του δίσκο ή να μεταφέρει σε άλλες υπηρεσίες το υλικό που έχει ανεβάσει στο Instagram. Το περιοδικό Forbes προτείνει ακόμα το ανοικτό OpenPhoto και το SnapJoy (συγκέντρωση όλων των φωτογραφιών στην υπηρεσία, επιλεκτικό μοίρασμα, post σε Facebook και Twitter, secure link)
Ανθή Παναγιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...