Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Πόσο βαθύ είναι το Βαθύ Ιντερνετ (Deep Internet);


Πόσο βαθύ είναι το Βαθύ Ιντερνετ (Deep Internet);
Η πληροφορία θέλει να είναι ελεύθερη”
Stewart Brand

“Αυτό που βλέπεις μπορεί να είναι σημαντικό
αυτό που δεν βλέπεις όμως, μπορεί νa είναι σημαντικότερο”
Ion Maggos

«Ξέρω ότι δεν έπρεπε να το κάνω, αλλά το έκανα. Πήρα το κόκκινο χάπι. Κάθισα και κοίταζα τα αυτοκίνητα, ίσα που κουνιόταν. Εκείνη την στιγμή αποφάσισα. Θα βούταγα στο Βαθύ Ιντερνέτ. Ποιος στην ευχή ήμουνα; «Τι στην ευχή είναι το Βαθύ Ίντερνετ;» ρωτά κανείς τον εαυτό του. Ρώτα την σκόνη στον δρόμο. Ρώτα τα αιωνόβια δένδρα. Ρώτα τους επαναστάτες και τα δένδρα. Ρώτα τους χάκερς και τους τρομοκράτες. Ρώτα τους για το βαθύ ιντερνέτ και θα ψιθυρίσουν το όνομα του.

Απλώς ειπωμένο, το Βαθύ Ιντερνέτ είναι όλο το περιεχόμενο που δεν είναι μέρος του «Επιφανειακού Ιντερνέτ», το οποίο ταξινομείται από τις στάνταρντ μηχανές αναζητήσεως (google κλπ). Το Deep Web επίσης αποκαλείται ‘Deepnet’, το ‘invisible Web’, ‘DarkNet’, ‘Undernet’, η το ‘hidden Web’. Σύμφωνα με την Wikipedia, το 2000, υπολογιζόταν ότι το Deep Web περιλαμβάνει περίπου 7.500 terabytes πληροφοριών και 550 δισεκατομμύρια μεμονωμένα έγγραφα. Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε αναγωγές από μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley το έτος 2000 ανεβάζουν τα data του Deep Web σε 91.000 terabytes. Σε αντίθεση το Επιφανειακό ιντερνέτ (στο οποίο σερφάρετε με τις μηχανές αναζητήσεως) φτάνει περίπου τα 167 terabytes; Για μία σύγκριση η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 1997 υπολογιζόταν στα 3.000 terabytes.

Έτσι αποτελεί ένα απέραντο και μυστηριώδες μέρος. Οι δημόσιες πληροφορίες στο Deep Web είναι αυτή την στιγμή 400 με 550 φορές περισσότερες από αυτό που κοινώς ονομάζεται WWW (World Wide Web).

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ FACEBOOK ΚΑΙ ΤΑ GROUP, ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΟΙ ΤΣΟΝΤΕΣ, ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙΑ, ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ HOLYWOOD, ΚΑΙ, ΚΑΙ, ΑΛΛΑ …

Υπάρχουν αυτή την στιγμή πάνω από 200.000 sites στο Deep Web, ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; ή προτιμάτε να αμπελοφιλοσοφείτε στο Φατσοβιβλίο; Εξήντα από τούς μεγαλύτερους ιστότοπους του Deep Web περιέχουν 750 terabytes αρκετά από μόνα τους να υπερβαίνουν τις πληροφορίες ολόκληρου του Επιφανειακού Διαδικτύου ΣΑΡΑΝΤΑ φορές. Το Deep Web είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη κατηγορία της νέας πληροφορίας στο ίντερνετ.

Το συνολικό ποιοτικό περιεχόμενο του Deep Web είναι 1.000 έως 2.000 φορές μεγαλύτερο από το Επιφανειακό Ιντερνέτ! Το περιεχόμενο του Deep Web είναι σχετικό με κάθε πληροφοριακή ανάγκη, αγορά και domain.

Περισσότερο από το μισό Deep Web βρίσκεται σε ειδικές βάσεις δεδομένων. Σε ποσοστό 90% περιέχει δημόσια παρεχόμενες πληροφορίες, χωρίς συνδρομές.

Το Deep Web ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟ!!!

Αυτό που σέρνεται κάτω από την επιφάνεια είναι το who is who των χάκερς, επιστημόνων, εμπόρων ναρκωτικών, δολοφόνων, φυσικών, επαναστατών, κυβερνητικών αξιωματούχων, της αστυνομίας, ομοσπονδιακών υπαλλήλων της Αμερικής, διεστραμμένων, data miners, απαγωγείς, κοινωνιολόγοι, σεχταριστές κλπ …

Αμέσως θυμήθηκα τα βιβλία του William Gibson. Ένας κόσμος που πλοηγείται από περιθωριακούς αποξενωμένους μοναχικούς τύπους που ζουν στην άκρη της κοινωνίας. Οι χρήστες του Βαθέως Ιντερνέτ ένας ελεεινός και ανεξέλεγκτος υπόκοσμος όπου οι καουμπόηδες της κονσόλας, όπως οι ντετέκτιβ των φιλμ noir, διασυνδέονται με κακοποιούς, απόβλητους, οραματιστές, με διαφωνούντες και απροσάρμοστους. Το Επιφανειακό ιντερνέτ, φαίνεται σε αντίθεση ένα γαλήνιο, στείρο, χωρίς γεύση, τελείως ανώνυμο με τη δική του συναλλαγματική ισοτιμία, τελείως ανώνυμο, που υφίσταται αποκλειστικά και μόνο στον εικονικό χώρο για τελείως ανώνυμες συναλλαγές.

“Πώς μπαίνεις μέσα; Πώς αποκτάς πρόσβαση στο Deep Web;” Ρωτάτε με φόβο. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αδύνατον να είσαι τελείως ασφαλής σε αυτόν τον χώρο. Υπάρχουν χάκερς, ιοί, δούρειοι ίπποι και κάθε είδους ανήθικα άτομα. Υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που είναι καλύτερα να ακολουθήσετε πριν αρχίσετε να εξερευνάτε.

Βρείτε ένα παλιό λάπτοπ, κάντε του φορμάτ, κατόπιν εγκαταστήστε ένα φρέσκο αντίγραφο λειτουργικού συστήματος της αρεσκείας σας και τίποτα άλλο. Εγώ χρησιμοποίησα ένα παλιό Toshiba με Windows XP (Service Pack 2) – μου φάνηκε καλή επιλογή. Kαλύτερα είναι με κάποιο distro του Linux. Κατεβάστε το λογισμικό Tor για να σερφάρετε https://www.torproject.org/index.html.en. Το Tor είναι ένα σύστημα που σας επιτρέπει online ανωνυμία. Το λογισμικό κατευθύνει την ροή του ιντερνέτ μέσω ενός παγκόσμιου εθελοντικού δικτύου servers για να αποκρύψει την τοποθεσία η την χρήση που κάνει από κάποιον που διεξάγει επιτήρηση του δικτύου ή την ανάλυση της κυκλοφορίας. Πηγαίνετε σε μια ανώνυμη ιντερνετική τοποθεσία (καφετέρια, το WiFi του γείτονα) και ξεκινήστε με τον Tor browser.

Είσαστε μέσα: “Ο.Κ. καλά, και τώρα;” Μην είστε χαζοί, το facebook σας έχει μπλοκάρει το μυαλό; Η οθόνη δεν πρόκειται να σας δείξει πως πετάτε στο Υπερδιάστημα στα Star Wars. Το πραγματικό Deep Web είναι κάπως απογοητευτικό. Πρώτα από όλα οι ιστότοποι του Deep Web δεν έχουν πολλές εικόνες. Ποιο πολύ βασίζονται στο κείμενο από οτιδήποτε άλλο. Οι πληροφορίες δεν είναι οργανωμένες σε όμορφες κομψές κατηγορίες – είναι κρυμμένες, και υπάρχει λόγος για αυτό.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πληροφοριών στο Deep Web είναι βάσεις δεδομένων χωρίς ευρετήρια. Ο λόγος που το Deep Web είναι έτσι, είναι διότι μόνον το 10% από ότι υπάρχει στο επιφανειακό ιντερνέτ είναι γενικά/εμπορικά ενδιαφέρον. Σίγουρα μπορείτε να σκάψετε βαθειά στα χρονικά του πληροφοριακού σούπερ αυτοκινητοδρόμου αλλά η πλειοψηφία είναι ακατέργαστες πληροφορίες. Δεν είναι πακεταρισμένες και ευκολοχώνευτες όπως στο stumbleupon η το tumblr. Τους ιστότοπους του Deep Web δεν μπορούν να τους κάνουν ping οι μηχανές αναζητήσεως, έτσι είναι δυσκολότερο να τους βρείτε.

((PING: Από τα αρχικά Packet INternet Goper. Διαδικασία με την οποία επιβεβαιώνεται η σύνδεση με έναν απομακρυσμένο υπολογιστή π.χ. μέσω Internet ή τοπικού δικτύου. Με το ping αποστέλλεται στον απομακρυσμένο υπολογιστή ένα πακέτο δεδομένων και στη συνέχεια ο υπολογιστής που έστειλετο πακέτο, περιμένει για μία echo reply, δηλαδή την απάντηση στο πακέτο δεδομένων του ping. Το πακέτο που αποστέλλεται με το ping ονομάζεται ICMP (Internet Control Message Protocοl) echo packet. Το διάστημα μεταξύ του ping και του echo reply επιβεβαιώνει τηνποιότητα της σύνδεσης και λέγεται και lag. Μια συνηθισμένη τιμή του lag πρέπει να είναι 0.02 – 0.08 δευτερόλεπτα.

Κατά τη σύνδεση ενός υπολογιστή με έναν server, αν η σύνδεσή τους παραμένει αδρανής (δηλαδή δεν μεταβιβάζονται δεδομένα) τότε το ping είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η σύνδεση. Τότε σε τακτικά χρονικά διαστήματα ο ένας υπολογιστής κάνει ping στον άλλο για να επιβεβαιώσει την παρουσία του. Αν δεν γίνει ping για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. ο ένας από τους δύο υπολογιστές «κολλήσει» ή διακοπεί ξαφνικά η σύνδεσή του με το Internet), τότε μετά από μερικά λεπτά, κατά τα οποία ο υπολογιστής που αποσυνδέθηκε «φαίνεται» σαν να είναι ακόμα συνδεμένος, έχουμε ping timeout και η σύνδεση διακόπτεται.))

Οι διευθύνσεις σε αυτούς τους ιστότοπους είναι τελείως τυχαίες και δεν υπάρχουν καθόλου εργαλεία ευρετηρίων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βρείτε κάποιες ειδικές πληροφορίες.

Περιληπτικά, οι περισσότερες πληροφορίες στο Deep Web είναι εξαιρετικά βαρετές. Είναι ένα ιδιωτικό κομμάτι στον χώρο των server (εξυπηρετητών) για να μοιράζει πληροφορίες off the record. Την ίδια στιγμή είναι σκοτεινό και ελεύθερο. Διάφορες διαρροές που μαθαίνουμε ξαφνικά βρίσκονται στο Deep Web για χρόνια. Είδατε ποτέ μια ταινία όπου ένας κακός τύπος μπαίνει σε έναν παράξενο στην όψη ιδιωτικό server; Είναι εξ ολοκλήρου αληθινό. Γενικά, τρομοκρατικά δίκτυα, εταιρείες κατασκόπων, μυστικές υπηρεσίες, έμποροι ναρκωτικών, δολοφόνοι προς ενοικίαση, και αυτοί που ψάχνουν για παιδική πορνογραφία συχνάζουν σε αυτά τα μέρη.

Υπάρχει και μια Κρυφή Βικιπαίδεια. Ναι, ακόμη και το Βαθύ Ιντερνέτ έχει την δική του. Σε αυτήν υπάρχουν κατηγορίες στα λίνκς. Υπάρχουν πράγματα όπως blogs, forums (από φυσιολογικά έως επαναστατικά και τελείως παράνομα). Επίσης υποστηριζόμενα από το Tor μηνύματα και chat, ανώνυμη φιλοξενία αρχείων, ανώνυμη χρηματοδότηση, ανώνυμη ανταλλαγή πληροφοριών και tips, πληροφορίες για ασφάλεια υπολογιστών/ανωνυμία, πληροφορίες για warez/cracks/hacking, λίνκς για αντεργκράουντ τουρνουά πάλης όπου οι αγωνιζόμενοι πολεμάνε μέχρι θανάτου, όλα τα βιβλία, μουσικές και ταινίες που μπορείτε να φανταστείτε.

Ακόμη λίνκς για στοιχήματα σπόρ και πληροφορίες για το εμπόριο. Υπάρχει και ένα σκοτεινό eBay που αποκαλείται ‘Silk Road’ όπου μπορείτε να κάνετε προσφορές /αγορές για οποιοδήποτε ναρκωτικό υπάρχει κάτω από τον ήλιο.

Μια μαύρη αγορά ναρκωτικών για του καουμπόι της κονσόλας. Στο μέρος αυτό συχνάζουν όχι μόνο αυτοί που σερφάρουν στους ιστότοπους, αλλά και εκείνοι που τα δημιουργούν και τα μανατζάρουν … και είναι αδύνατον να βρεθεί κάποιος από τους παραβάτες.

Κλείνοντας, σας εύχομαι καλή τύχη, να διασκεδάσετε, να ενημερωθείτε, να είστε ασφαλείς και μην κάνετε τίποτα παράνομο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...