Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Dark web: Η μαύρη αγορά του Ίντερνετ




Στη «μαύρη αγορά» του Διαδικτύου μπορεί κανείς να βρει τα πάντα, από ναρκωτικά μέχρι και όπλα και κάθε είδους παράνομα εμπορεύματα.

Κάποιοι το αποκαλούν «σκοτεινό Ίντερνετ» (dark web): πρόκειται για τη «σκοτεινή πλευρά» του Διαδικτύου, τον μυστικό κόσμο- συνονθύλευμα μη ανιχνεύσιμων, «αόρατων» δικτύων, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολιτικούς ακτιβιστές αλλά και εγκληματίες σε όλο τον κόσμο.


«Έχεις τη δυνατότητα να τσεκάρεις πολλούς εμπόρους, και να συγκρίνεις το εμπόρευμά τους- και μάλιστα υπάρχει και η δυνατότητα αξιολόγησης από τους χρήστες» λέει ο «Ντέιβιντ», Αμερικανός φοιτητής, ο οποίος εξηγεί γιατί επιλέγει να αγοράζει ναρκωτικά από το «σκοτεινό web»: «δεν χρειάζεται να συναντήσεις έναν έμπορο στο δρόμο, όπου υπάρχει κίνδυνος».

Τα ναρκωτικά είναι μόνο μία περίπτωση εμπορεύματος που διακινείται μέσω της μαύρης αγοράς του «dark web». Άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα πλαστά διαβατήρια, τα όπλα και η παιδική πορνογραφία.

Το «σκοτεινό δίκτυο» υποστηρίζεται από ένα δίκτυο χρηστών σε όλο τον κόσμο οι οποίοι θεωρούν ότι το Ίντερνετ πρέπει να λειτουργεί ελεύθερα, πέρα από τη δικαιοδοσία των αρχών. Τον αόρατο χαρακτήρα του εκμεταλλεύονται τόσο άτομα σαν τον «Ντέηβιντ», όσο και σαν τους εμπόρους που του πουλάνε ναρκωτικά, μένοντας ανώνυμοι. Οι χρήστες δεν ξέρουν την ταυτότητα αυτών με τους οποίους συναλλάσσονται, κάτι που δυσχεραίνει πολύ τις έρευνες της αστυνομίας.

«Νιώθω πολύ πιο ασφαλής κάνοντας συναλλαγές online, παρά στον πραγματικό κόσμο. Κάποτε πουλούσα ναρκωτικά εκεί έξω. Τώρα χρησιμοποιώ το dark web σχεδόν αποκλειστικά για κάθε αγοραπωλησία» είπε στο 5 live Investigates του BBC ένας από τους εμπόρους ναρκωτικών που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω χώρο. «Αν είσαι νέος και προσπαθείς να βρεις επαφές για προμήθεια ναρκωτικών σκληρότερων από τη μαριχουάνα, είναι πρακτικά αδύνατον χωρίς να ρισκάρεις να συλληφθείς» είπε ένας άλλος.

Η πρόσβαση στο dark web είναι δυνατή μέσω του download ειδικού λογισμικού που βρίσκει κανείς δωρεάν μέσω δικτύων peer-to-peer, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο τον εντοπισμό χρηστών και ιστοσελίδων του dark web.

Ωστόσο, το dark web δεν είναι μόνο ένα domain «εγκληματικού» χαρακτήρα, αλλά και ένα πολύτιμο εργαλείο για την απόκρυψη της ταυτότητας πολιτικών ακτιβιστών που ζουν σε χώρες υπό καταπιεστικά καθεστώτα: θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε ευρέως στις εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» - ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά χρήσιμο για όσους θέλουν να επιδοθούν σε εγκληματικές δραστηριότητες. Ένα επιπλέον «πέπλο μυστικότητας» προστίθεται μέσω της χρήσης των «Bitcoins»: ενός ηλεκτρονικού νομίσματος που χρησιμοποιείται από τους παίκτες online παιχνιδιών, αλλά και από εγκληματίες οι οποίοι θέλουν να συγκαλύψουν τις παράνομες συναλλαγές τους.

«Αστυνομικοί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού λένε το ίδιο» λέει ο Τζων Καρ, σύμβουλος ασφαλείας Ίντερνετ της βρετανικής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών. «Δεν έχουμε αρκετά δικαστήρια, δεν έχουμε αρκετούς δικαστές και δεν έχουμε αρκετούς αστυνομικούς για να αντιμετωπίσουμε την παράνομη δραστηριότητα στο Ίντερνετ σε όλη της την έκταση. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερο πρέπει να ψάχνουμε λύσεις τεχνικής φύσης, και θα πρέπει να κοιτάξουμε στη βιομηχανία του Ίντερνετ για να βοηθήσουμε την κοινωνία να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται από το dark web».

Προς το παρόν, το dark web παραμένει μακριά από το «μακρύ χέρι» της αστυνομίας, και για πολλούς από τους υποστηρικτές του, η ανωνυμία είναι το καλύτερό του χαρακτηριστικό- άποψη που υποστηρίζουν χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις αντικαθεστωτικών bloggers που εξάπλωναν το μήνυμα της επανάστασης κατά την «Αραβική Άνοιξη» και που προσπαθούν να διαφύγουν από τη δίωξη των αρχών στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...