Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΥΑΤΟΣ ΣΟΥ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΣ ;‏

Αν δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου τι νόημα έχει να είσαι οποιοδήποτε άλλος; - αυτογνωσία, Ψυχολογία
Αν δεν μπορεις να εισαι ο εαυτος σου τι νοημα εχει να εισαι οποιοδηποτε αλλος; (Τ. Γουιλιαμς)

Και οι περισσοτεροι απο μας θα συμφωνουσαν, ειναι ομως δυσκολοτερο απο οσο ακουγεται. Υπαρχουν τοσες μασκες που απαιτουν οι αλλοι να φορεσουμε για να καλυψουμε το αληθινο μας προσωπο, ωστε ορισμενοι ανθρωποι δεν αναγνωριζουν παντα τον εαυτο τους οταν τον βλεπουν γυμνο στον καθρεφτη. Και παρα πολλοι, δεν βρισκουν πορε τον εαυτο τους για να τον αγαπησουν.


Συνδεομαστε με τον κοσμο μεσα απο χιλιαδες κρυφα νηματα που δεν τα διακρινουμε. Υπαρχουν τα νηματα των προσδοκιων των αλλων κι εκεινα που κατασκευαζουμε εμεις απο ματαιοδοξια ή φοβο. Ο κοσμος ειναι ικανος να σε περιβαλει πολυ γρηγορα με ενα μυθο που μπορει να σε καλυψει σαν διχτυ κι αν δεν εχεις αρκετη ευκινησια για να απελευθερωθεις, μπορεις να περασεις ολοκληρη τη ζωη σου εκει μεσα.

Ενας συναδελφος μου περιεγραψε καποτε καποιον κοινο γνωστο μας, σαν 'εναν πολυ υπερηφανο ανθρωπο που ειχε χασει την εκτιμηση στον εαυτο του και εξαφανιστηκε απο προσωπου γης'. Ακομη και σημερα χαμογελαω οταν σκεφτομαι ποσο καλα εξηγησε ο συναδελφος το προβλημα που δημιουργειται οταν προσπαθεις να εισαι κατι διαφορετικο απο τον εαυτο σου. Δυστυχως, παρα πολλοι κανουν το λαθος να πιστευουν πως η επαρση θα τους δωσει την εκτιμηση που αναζητουν, οταν αυτο που τους χρειαζεται πραγματικα ειναι η ταπεινοφροσυνη.


Ορισμενοι νομιζουν οτι το να αποδεχεσαι τον εαυτο σου σημαινει να εισαι υπεροπτης, για μενα ομως, αυτο φανερωνει ανασφαλεια. Οταν εισαι πραγματικα υπερηφανος, δεν χρειαζεται να παιρνεις προσποιητο υφος. Αποδεχεσαι απλως τον ευατο σου οπως ειναι και απαιτεις απο τους αλλους να κανουν το ιδιο.

Ξερω πως καποιοι πιστευουν οτι η ματαιοδοξια προσφερε πολυ περισσοτερα στον πολιτισμο απ'οσα θα προσφερει ποτε η ειλικρινεια, αλλα μου φαινεται πως ειναι καλυτερο να συμπνας τον εαυτο σου και να συμφιλιωθεις μ'αυτο που που εισαι, αντι να περασεις τη ζωη σου προσπαθωντας να ευχαριστεις το πληθος. Οταν στρεφεσαι προς τους αλλους για να σε επιδοκημασουν, αντι να επιδοκιμαζεις εσυ τον εαυτο σου, τους αναγορευειςκριτες της αξιας σου και τους παρεχεις εξουσια πανω σου, κατι που δεν θα μπορουσαν να πετυχουν αν δεν τους το εμπιστευοσουν εσυ.

Αν, λοιπον. πρεπει να αναζητησεις επιδοκιμασια, διαλεξε τιυς καταλληλους ανθρωπους, κι αν δεν σου αρεσει αυτο που ακους, παρε μια δευτερη, ακομα και τριτη γνωμη. Οταν καποιος σε θελει διαφορετικο απ' ο,τι εισαι ή αρνειται να σου επιτρεψει να εισαι ο εαυτος σου, προσπαθησε να καταλαβεις πως αυτο ειναι, πραγματικα, δικο του προβλημα και δεν υπαρχει λογος να το κανεις και δικο σου.


Οταν υποκρινεσαι πως εισαι καποιος αλλος, η αποξενωση απο τον εαυτο σου κραταει και τους αλλους μακρια. Και με τον καιρο, η αποξενωση γινεται τροπος ζωης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...