Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ο δίσκος της Φαιστού και άλλοι γοητευτικοί & άλυτοι γρίφοι!!


Οι ιστορίες που μας καθηλώνουν και εξάπτουν περισσότερο τη φαντασία μας είναι εκείνες που παραμένουν ανεξιχνίαστες. Ανεξήγητοι κώδικες, αινίγματα, κρυπτογραφημένα μηνύματα και βιβλία, μυστηριώδεις επιγραφές, μας ιντριγκάρουν και γεννούν θεωρίες και θρύλους. 

Παρ' όλες τις προσπάθειες ιστορικών, αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων, η ανθρώπινη ιστορία βρίθει από γρίφους που παραμένουν άλυτο και ίσως ακριβώς γι' αυτό να μας γοητεύουν και περισσότερο... 

Ο δίσκος της Φαιστού 

Αυτό το μυστήριο είναι βγαλμένο από ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς, αν και ακόμη και ο θρυλικός ήρωας μάλλον θα έσπαζε το κεφάλι του για να το λύσει. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, η επιγραφή που έχει χαραχθεί πάνω στον πήλινο δίσκο παραμένει ένα μυστήριο. Κατά καιρούς, έχουν υπάρξει άνθρωποι που υποστήριξαν ότι έλυσαν το γρίφο, όμως καμία ερμηνεία δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή. 

Το χειρόγραφο του Βόινιτς 

Το βιβλίο των 240 σελίδων πήρε το όνομά του από τον άνθρωπο που το αγόρασε το 1912, και όχι από τον συγγραφέα που παραμένει άγνωστος. Άγνωστη είναι και η γλώσσα στην οποία έχει γραφτεί το εγχειρίδιο, το οποίο φιλοξενεί εικόνες φυτών και διαγράμματα αστερισμών. Το εγχειρίδιο δεν αποκρυπτογραφήθηκε ποτέ και μόνο χάρη στη μέθοδο χρονολόγησης με άνθρακα, διαπιστώθηκε ότι έχει γραφτεί τον 15ο αιώνα. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, πρόκειται για βιβλίο φαρμακευτικής. 

Γλυπτό «Κρύπτος» 

Το γλυπτό «Κρύπτος» κοσμεί την είσοδο των κεντρικών γραφείων της CIA, ωστόσο, ακόμη και οι πλέον έμπειροι Aμερικανοί πράκτορες δεν έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν το ένα από τα τέσσερα μηνύματα που «μεταφέρει». Ο μόνος που γνωρίζει είναι ο κατασκευαστής του, ο οποίος όμως, προτιμά να αφήνει τους άλλους να… παιδεύονται και δεν αποκαλύπτει τη λύση. Το μόνο στοιχείο που έχει δώσει είναι η λέξη «Βερολίνο». 

Οι γρίφοι του Μπιλ 

Οι γρίφοι του Μπιλ υποτίθεται ότι κρύβουν την τοποθεσία όπου βρίσκεται θαμμένος ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς στον κόσμο, στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Κάτω από το έδαφος, υπάρχουν τόνοι χρυσού, ασημιού και κσμημάτων, που ανήκαν σε κάποιον Τόμας Μπιλ. Τα λάφυρα δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, καθώς από τους τρεις γρίφους, μόνο ο δεύτερος έχει αποκρυπτογραφηθεί. 

Η επιγραφή του Σάγκμπορο 

Εκ πρώτης όψεως, αυτό το μνημείο, στη Βρετανία, δεν έχει κάτι το παράξενο. Με μια πιο προσεκτική ματιά, ο παρατηρητής θα δει μία μυστηριώδη επιγραφή: DOUOSVAVVM. Εδώ και 250 χρόνια, κανείς δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει τι σημαίνουν αυτά τα γράμματα. Σύμφωνα με την πιο δημοφιλή εκδοχή, αυτή η ακολουθία γραμμάτων είναι ένας γρίφος που δημιούργησαν ιππότες και αποκαλύπτει το σημείο όπου βρίσκεται το Ιερό Δισκοπότηρο. 

Η υπόθεση «Ταμάμ Σουντ» 

Το 1948 ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός σε μία παραλία της Αυστραλίας. Αναζητώντας την ταυτότητά του, οι Αρχές βρήκαν μόνο ένα χειρόγραφο μήνυμα με κρυπτογραφημένες λέξεις και τη φράση «Ταμάμ Σουντ», η οποία χρησιμοποιείται από Άραβες ποιητές και σημαίνει «Τέλος». Ο άνδρας δεν αναγνωρίστηκε και δεν αναζητήθηκε ποτέ και το μήνυμά του δεν ερμηνεύθηκε. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι ήταν απλώς ένα σημείωμα που άφησε πριν αυτοκτονήσει, δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι το χειρόγραφο είναι ένα είδος προφητείας. 

Το μήνυμα «Wow!» 

Το καλοκαίρι του 1977, ο Τζέρι Έχμαν, ένας εθελοντής της Υπηρεσίας Αναζήτησης Εξωγήινης Ζωής μελετούσε ραδιοκύματα από το διάστημα, προσπαθώντας να βρει κάποιο ίχνος ζωής. Κάποια στιγμή, τα όργανα που είχε στη διάθεσή του «τρελάθηκαν» και του έδωσαν ένα σήμα, που όμοιό του δεν είχε ξανακούσει. Το σήμα ήταν διάρκειας 72 δευτερολέπτων και, σύμφωνα με τις ενδείξεις, προερχόταν από τον αστερισμό του Τοξότη και από ένα ουράνιο σώμα όπου – προφανώς – δεν είχε πατήσει ποτέ άνθρωπος. Ο ενθουσιασμένος Έχμαν αντέδρασε γράφοντας στο χαρτί του τη λέξη «Wow!» και το σήμα του έμεινε στην ιστορία ως «Σήμα Wow», αν και δεν ερμηνεύθηκε ποτέ. 

Τα γράμματα του Ζόντιακ 

Τα γράμματα του Ζόντιακ είναι 4 κρυπτογραφημένες επιστολές που φέρεται να είχε γράψει ο μυστηριώδης δολοφόνος Ζόντιακ, ο οποίος είχε τρομοκρατήσει Αρχές και πολίτες στο Σαν Φρανσίσκο, στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Μόνο ένα από τα γράμματα έχει αποκρυπτογραφηθεί και περιέχει απειλές κατά της Αστυνομίας και των δημοσιογράφων. 

Οι επιγραφές του Νησιού του Πάσχα 

Οι επιγραφές, γνωστές και ως Ρονγκορόνγκο είναι χαραγμένες σε διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν στο Νησί του Πάσχα, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι δείγματα ενός από τα πρώτα συστήματα γραφής πο επινόησε ο άνθρωπος. Οι επιγραφές δεν έχουν ερμηνευθεί, αλλά εικάζεται ότι περιγράφουν τις συνθήκες που έφεραν το τέλος του πολιτισμού στο Νησί του Πάσχα. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...